AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Yalanla gelen işgal

Irak savaşının hiçbir neden olmadan gerçekleştiği gün geçtikçe ABD ve İngiltere tarafından açıkça itiraf ediliyor. Rumsfeld, Irak'a kitle imha silahı için girmediklerini belirtti. İngiliz hükümeti de silahlardan umudunu kesti.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak'a savaşın bu ülkedeki kitle imha silahlarına dair yeni kanıtlara bağlı olarak başlatılmadığını söyledi. Rumsfeld bu açıklamasıyla, ABD Başkanı George Bush yönetiminin Irak'a savaşı haklı çıkarmak için öne sürdüğü ilk tezle ters düştü. Rumsfeld, Senato'da askeri işler komisyonu oturumunda yaptığı konuşmada, "Koalisyon Irak'a, bu ülkenin kitle imha silahları elde ettiğine dair yeni kanıtlar bulduğumuz için müdahalede bulunmadı" ifadesini kullandı. Savaşı ABD'nin seçmediğini söyleyen Rumsfeld, "Seçim Saddam Hüseyin'den geldi" dedi. Bush yönetimi, birçok kez kamuoyuna ve uluslararası topluma, Saddam rejimine yönelik güce başvurma kararını bu ülkede bulunan ve ABD ile müttefikleri için tehdit oluşturan kitle imha silahlarının varlığıyla haklı çıkarmaya çalışmıştı. ABD-İngiliz koalisyonunun Irak'a başlattığı savaşın bitiminden uzun süre geçmesine karşın, sözü edilen kitle imha silahları hala bulunamadı.

'İngiltere umudu kesti'

İngiliz hükümeti içindeki üst düzey kaynaklar, BBC'ye yaptıkları açıklamada, Irak'ta kitle imha silahlarının bulunabilmesi olasılığına inanmadıklarını söylediler. Kaynaklar, Irak'ın bu silahlara bir aşamada sahip olduğuna ancak bunların savaş başlamadan önce saklandıklarına ya da imha edildiklerine inandıklarını belirttiler. İngiliz hükümetinin Irak savaşı için başlıca gerekçesi Saddam'ın sahip olduğu kitle imha silahları ve bunun İngiltere'ye oluşturduğu tehditti. Irak'ta savaşın sona ermesinden bu yana bu silahlarla ilgili herhangi bir kanıta ulaşılamamış olsa da İngiltere Başbakanı Tony Blair, kitle imha silahlarının bulunacağından emin olduğunu söylüyor.

3 ABD askeri daha öldürüldü

Irak'ın değişik kesimlerinde dün gece düzenlenen 2 saldırıda 3 Amerikan askerinin öldüğü, bir askerin yaralandığı bildirildi. ABD'li Çavuş Patrick Compton, Mahmudiye'de, ABD askerlerine hafif silahlarla ateş açıldığını ve saldırıda 3 askerin öldüğünü belirtti. Bu arada, Bağdat'ta, bir Amerikan askeri, bir kadın tarafından bıçaklandı. Ez Zaman gazetesi, Salihiyye bölgesindeki bir okulun önünde duran kadının, Amerikan askerini bıçakla saldırarak elinden yaraladıktan sonra bir taksiyle olay yerinden kaçtığını yazdı. Öte yandan, Irak'ın Felluce kentindeki polisler, hayatlarını tehlikeye soktukları gerekçesiyle, Amerikan askerlerinin kentten ayrılmasını istedi. Polisler, askerlerin gitmemesi durumunda istifa edeceklerini belirtti.

İşgalin aylık maliyeti 4 milyar dolar

Irak'ın işgali ABD'ye ayda yaklaşık dört milyar dolara maloluyor. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak'ta bulunan Amerikan birliklerinin aylık harcama tahminine yüzde 100 zam yaptı ve aylık tutarın 2 milyar değil 3.9 milyar dolar olduğunu söyledi. Amerikalı yetkililer, Nisan ayında aylık harcama tutarını 2 milyar dolar olarak tahmin etmişlerdi. New York Times gazetesinin haberine göre, Irak'ın yeniden onarılması sürecinde Amerikan birliklerinin bu ülkede kalması ve sonuç olarak faturanın kabarması kaçınılmaz görünüyor. Masraf listesi askeri saldırılar, yakıt, ulaşım, gıda ve cephane giderlerini içeriyor.

Irak'taki sivil kayıp 10 bin

Irak'ın işgal ve istilası sırasında ölen sivilleri araştırmak üzere kurulan İngiliz-Amerikan bağımsız araştırma kuruluşu "Irak Body Count" (Irak Ceset Sayımı-IBC), elde edilen yeni verilerle, savaşta hayatını kaybeden sivillerin sayısının en az 7706 olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Bağımsız kaynaklar ise Irak'ta ölen sivil sayısının 10 binden fazlı olduğunu kaydettiler. Irak içinden ve dışından onlarca bağımsız araştırma grubu ile basın-yayın kuruluşlarının haberlerine dayanan IBC, geçen ay elde edilen yeni verilerle 500 sivilin ölümünü daha tespit etti. IBC yetkilisi, ABD ve İngiltere'nin, "savaşta sivil kayıpları en aza indirmek için gereken her türlü çabayı göstereceklerinden ve akıllı-güdümlü bombalardan" çok bahsettiklerini anımsatarak, sivil kayıplara ilişkin elde edilen bu sayıların işgalcilerin iddialarının "siyasi saçmalık" olduğunun açık göstergesi olduğunu kaydetti.

Nikaragua'dan Irak'a 200 asker

Nikaragua parlamentosu, Irak'a 230 asker gönderilmesini onayladı. Hükümetin Irak'a asker gönderilmesiyle ilgili yasa tasarısı Kongre'de oyçokluğuyla kabul edildi. Tasarıya Anayasacı Liberal Parti'nin 50 milletvekili kabul oyu verdi. Irak'a asker gönderilmesini "ulusal utanç" ve "ABD yönetimine hediye'' olarak nitelendiren Ulusal Kurtuluş İçin Sandinist Cephe Partisi'nden 37 milletvekili ise red oyu kullandı. Özellikle mayın temizleme konusunda uzman olan Nikaragualı askerlerin bu ay sonuna kadar Irak'a gitmesi bekleniyor. Nikaragua'nın komşuları El Salvador ve Honduras'ın da bu ay sonuna kadar Irak'a asker gönderebileceği belirtiliyor. Bu iki ülkenin parlamentoları, gelecek günlerde hükümetlerinin asker gönderme kararını oylayacak.

'BBC'ye bilgi sızdıran kaynak açıklandı'

İngiliz Savunma Bakanlığı, Irak dosyasının abartıldığı yolunda bilgileri BBC'ye sızdıran kişinin Silah Kontrolü Sekreterliği'nde çalışan Dr. David Kelly olduğunu açıkladı. BBC muhabiri Andrew Gilligan'a bilgi sızdıran kaynağın Silah Kontrolü Sekreterliği'nde çalışan Dr. David Kelly olduğunu belirten Savunma Bakanlığı, BBC'ye, "Bu ismin kaynağınız olup olmadığını teyit edin" çağrısında bulundu. BBC ise, yorumda bulunmayacağını açıkladı. İngiltere Savunma Bakanlığı, eski bir silah denetçisi ve İngiltere'nin Porton Down'daki askeri araştırma laboratuvarlarında çalışan bir bilim adamı olduğu belirtilen Dr. Kelly'nin, Gilligan ile arasındaki ilişkiyi kendiliğinden itiraf ettiğini bildirdi. BBC, bakanlığın kaynağının Kelly olduğunu teyit talebine yanıt vermedi. BBC, bu konuda yorum yapmayacağını açıkladı. Savunma Bakanı Geoff Hoon'un BBC Müdürü Gavyn Davies'e bizzat bir mektup yazarak kaynak teyidi ricasında bulunmasının da sonucu değiştirmeye yetmediği belirtiliyor. Bu arada, konuyla ilgili soruşturma yapan Avam Kamarası Dış İlişkiler Komisyonu'nun başkanı Donald Anderson, ortaya çıkan yeni durum çerçevesinde yeni bir soruşturma yapılabileceğini söyledi.

Bağdat'ta 'cihad bildirisi' dağıtıldı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir camide, halkı koalisyon güçlerine karşı cihada çağıran ve bu güçlere karşı direnişin desteklenmesini isteyen bildiriler dağıtıldı. Kaynağı belli olmayan bu bildirilerde, "Koalisyon güçlerine mensup askerlerin cesetlerinin Irak sokaklarını dolduracağı'' belirtilerek, "Cami imamlarına cihad ilan etmeleri'' çağrısında bulunuldu. "İşbirlikçilerin öldürüleceği'' tehdidinde de yer aldığı bildirilerde, "ABD'liler, Sünnilerle Şiiler, Kürtlerle Araplar, Müslümanlarla diğer dinlere mensup olanlar arasına nifak sokmaya çalışıyor'' denildi.

 
ABD'ye Guantanamo için tazminat davası
Hücre hapsinde tutulan ve kendisine zorla alkollü içecekler verilen Guantanamo esirlerinden Pakistanlı Muhammed Sanghir, ABD Dışişleri, Savunma ve Adalet bakanlıkları aleyhine 10,4 milyon dolar tazminat davası açıyor.
Bosna'da bir toplu mezar daha bulundu Bosna-Hersek'in doğusundaki Zvornik'te bulunan toplu mezarlardan, Boşnaklara ait 32 ceset daha çıkarıldı. Bosna Kayıpları Araştırma Komisyonu temsilcisi Murat Hurtiç, Zvornik kentinde, 1992'de Nisan-Haziran aylarında Bosnalı Sırp askerlerce öldürülen Boşnaklara ait bir mezar daha bulunduğunu söyledi. Zvornik'teki toplu mezarlardan daha önce 100 ceset çıkarılmıştı. Bosna savaşında yaklaşık 28 bin kişi kayboldu, bugüne kadar ise 16 bin 500 kişinin cesedi ortaya çıkarıldı.
Srebrenica'nın yıldönümü
BM tarafından sekiz yıl önce Güvenli Bölge ilan edilen Srebrenica, II. Dünya Savaşı'ndan beri Avrupa'daki en korkunç katliama sahne oldu. 6-16 Temmuz 1995 tarihleri arasında Sırplar, Srebrenica'da 23.000 Müslüman kadın ve çocuğu şehirden sürmüş, 8 binden fazla erkeği de kurşuna dizerek, yakarak veya işkenceyle öldürerek sistematik bir şekilde katletmişti.

Kurtuba'da beş yüzyıl sonra ezan sesi
İspanya'nın (Endülüs) Kurtuba şehri 500 yüzyıl sonra yeniden ezan sesleri ile inleyecek. İngiliz Times gazetesi "Kurtuba 500 yüzyıl sonra İslamın sesini işitecek" başlığıyla verdiği haberde, Kurtuba'ya Hristiyanların hakimiyetinden sonra ilk kez bir caminin yapıldığını yazdı. Endülüs İslam medeniyetinin en önemli eserlerinden olan Kurtuba Câmii'nin bugün büyük bir bölümü müze, diğer kısmı ise kilise olarak kullanılıyor. Endülüs İslam devleti 1492 yılında Hristiyanlar tarafından istila edilmiş ve yüz binlerce müslüman engizisyon mahkemelerinde öldürülmüştü.
Mahathir'den özeleştiri
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, müslüman ülkelerin dünya güçlerinin baskılarıyla mücadele etmek ve İslam uygarlığının eski görkemine yeniden kavuşması için kendilerini modern bilgi ve silahlarla donatmakta başarısız olduklarını belirtti. Mahathir, müslümanların matematik, mühendislik ve bilime yatırım yaparak savunma yeteneklerini geliştirebileceklerini fakat bunu yapmadıklarını söyledi. Mahathir, "Müslümanlar bir zamanlar askeri fetih, bilim ve mimari gibi oldukça farklı alanlarda evrensel bir güçtü, ama Avrupalıların gerisine düştüler'' dedi.
Afrika Birliği zirvesi Mozambik'te başladı Afrika Birliği ikinci devlet başkanları düzeyindeki zirvesi Mozambik'in başkenti Maputo'da dün başladı. Afrika Birliği ülkelerinin amacının birliği Avrupa Birliği'ne benzer bir bloğa dönüştürmek olduğu belirtildi. Üç günlük zirve için 40 Afrika ülkesinin lideri Mozambik'in başkenti Maputo'ya geldi. Zirvede Mozambik Devlet Başkanı Joachim Chissano, Afrika Birliği dönem başkanlığını Güney Afrika Devlet Başkanı Mbeki'den devralacak. Bu arada, ABD Başkanı George W. Bush, beş ülkeyi kapsayan Afrika turunun üçüncü ayağı Botswana'ya geldi. Bush'a eşi Laura, Dışişleri Bakanı Colin Powell, Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice eşlik ediyor.
11 Temmuz 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED