AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Blair köşeye sıkıştı

Silah uzmanı Kelly'nin ölümünden birkaç saat önce bile intihar edeceği yönünde herhangi bir mesaj vermediği belirtildi. Adli soruşturmayı yürütecek olan Lord Hutton, "Soruşturmanın sınırlarını ben belirleyeceğim" diyerek Blair'e adeta meydan okudu.

  • TONGUÇ ÖZGÜVEN
    'İntihar ettiği' açıklanan İngiliz silah uzmanı Dr. David Kelly'nin ölümünden birkaç saat önce bile intihar edeceği yönünde herhangi bir mesaj vermediği belirtildi. Irak'ta kitle imha silahları bulunduğuna ilişkin istihbarat raporlarının 'abartılı' olduğu yönündeki BBC haberinden sonra BBC ile hükümet arasında kalan Kelly'nin yaşadığı sıkıntılara rağmen son e-postalarında 'intihardan bahsetmediği' ortaya çıktı.

    Bu yeni gelişme, Kelly'nin intihar ettiği yönündeki resmi açıklamanın bir kez daha sorgulanmasına yol açtı. Kelly'nin son kez evden çıkmadan önce yazdığı e-postalardan birini Amerikalı yazar Judy Miller'a gönderdiği belirtilirken Miller, "Dr. Kelly, üzüntülü olduğu ya da hayatına kastedeceği yönünde herhangi bir imada bulunmamıştı" dedi. Kelly'nin kuşkulu ölümünün ardındaki sır perdesini aralayacak e-postalardan birinde 'Karanlık aktörler oyun oynuyor' dediği ortaya çıkmıştı.

    Kelly, Profesör Alastair Hay'e gönderdiği mailde ise silah denetçisi olarak görev yaptığı Bağdat'a dönmeyi sabırsızlıkla beklediğini belirtti ve "Desteğiniz için çok teşekkürler. Umarım bu sıkıntı geçer, Bağdat'a gider ve gerçek işime devam ederim" dedi.

    Lord Hutton'dan Blair'e sert tepki

    Bu arada Kelly'nin ölümünün ardından Başbakan Tony Blair'in emriyle başlatılan soruşturmayı yürütecek olan Lord Hutton, Blair'in bile beklemediği bir çıkış yaptı ve "Bu soruşturmanın sınırını ben belirleyeceğim" dedi.

    Böylelikle Başbakanlık'ın ve Savunma Bakanlığı'nın soruşturma kapsamı dışında kalması konusunda ısrarlı bir tutum içinde olan Blair'i dinlemeyeceği ve soruşturmanın gereklerini yerine getireceğinin işaretini veren Hutton, soruşturmanın sınırlarının nereye kadar varabileceği konusuna gelişmeleri gördükten sonra karar vereceğini bildirdi. İngiliz basını, Hutton'ın sürpriz açıklamalarının Blair ve Savunma Bakanı Hoon'u da tanık koltuğuna oturtabileceğine dikkat çekti.

    Hükümette istifalar bekleniyor

    Soruşturmadan sonra istifalar olabileceği ifade ediliyor. Hükümet cephesinde, Başbakan'ın İletişim Müdürü Alistair Campbell, Savunma Bakanı Geoff Hoon ve Başbakan Blair. Ancak Uzakdoğu turuna devam eden ve istifa etmeyeceğini açıklayan Blair, soruşurma sonucunda hükümet üyelerinin hatalı olması durumunda sorumluluk kabul edeceğini söyledi. Haberin kaynağının Kelly olduğunu duyuran BBC cephesinde ise BBC Haber Müdürü ve BBC'nin Yönetim Kurulu Başkanı Greg Dyke'nin istifa etme olasılığı olan isimler arasında olduğu belirtiliyor. Muhalefetteki Muhafazakar Parti'den bazı isimler de BBC'yi suçlayarak yanlış olduğunu bildiği bir haberin arkasında durduğunu savundular. Kamuoyu yoklamaları İngiliz halkının yüzde 70'e yakın bir bölümünün Blair'e artık güvenmediklerini ve derhal istifasını istediklerini gösteriyor. İşçi Partisi içindeki bir grup milletvekili de Başbakan'ın partiye zarar verdiğini ve istifa etmesi gerektiğini söylüyorlar.

    İngiliz basınından BBC'ye eleştiri

    İngiliz basını ise hükümete ve BBC'-ye ağır eleştirilerde bulunuyor ve olayın sorumlularının bulunmasını istiyor. Hükümetin Kelly'nin isminin neden kamuoyuna açıklandığı konusunda ciddi sorularla karşı karşıya olduğunu belirten "Financial Times", Blair'in zor bir krizlerden birinin içinde olduğunu kaydediyor. Guardian gazetesi ise BBC'nin Kelly'nin intiharını engelleyebilecek uzlaşmanın önünü kapadığını savunurken, Independent gazetesi de BBC'nin haberinin arkasında durmasına karşın, son açıklamasının kuşku doğurduğunu ifade ediyor. İngiliz basınıyla birlikte kamuoyu da olayın sorumlularının bulunmasını ve birilerinin istifa etmesini bekliyor. The Guardian gazetesi, Savunma Bakanlığı'nın Dr. David Kelly'nin adını BBC'nin köstebeği olarak açıklarken teamüllere uygun davranmadığını yazdı. The Times gazetesi, "Kriz BBC'-nin etrafında yoğunlaşırken Başbakan rahatladı" ifadesine yer verirken The Daily Telegraph araştırması ise halkın yüzde 59'unun olup-bitenlerde hâlâ Blair'i hatalı gördüğünü ortaya koydu.

  •  
    Coni'ye yardım için Irak'a gelmeyin
    Irak halkı, Türkiye'nin işgal güçlerinin talebi doğrultusunda Irak'a asker göndermesini istemiyor. KYB lideri Celal Talabani de, Kuzey Irak'ta Türk ordusuna görev verilmesi düşüncesine bile karşı çıktıklarını söyledi
    ABD askerleri intihar ediyor
    IRAK'taki Amerikan askerleri arasında intihar olaylarının artması üzerine Pentagon intihar olaylarını soruşturmaya başladı.
    Bush'un popülaritesi azalıyor AMERİKA'da TİME dergisi ve CNN televizyonunun ortaklaşa yaptığı ankete göre, ABD halkının yarıdan fazlası Bush'un liderliğinden şüphe ediyor.
    Kısa kısa..
    İRAN: Silahlarımız savunma amaçlı
    İran, yeni balistik füzesi Şahab-3'ün bölgesel tehdit oluşturmadığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, bugün düzenlediği basın toplantısında, "Tüm silahlarımız savunma ve caydırma amaçlıdır. İran, diğer ülkeleri tehdit etmiyor. Ülkemizdeki 25 senelik rejim bunu gösterdi" dedi. Asefi, füzenin menzilinin İsrail'e de ulaşması dolayısıyla "Siyonist rejimin propaganda" yaptığını, bu durumu da kınadıklarını kaydetti.
    Amerikan askerleri Iraklı çocukları da kelepçeliyor
    Uluslararası Af Örgütü, ABD'yi, Irak'ta "çok ciddi" insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçladı. Örgüt sözcüsü Judit Arenas Licea, bazı Iraklılar'ın ABD'nin gözaltı merkezlerinde, 48 saate kadar kızgın güneş altında durmaya zorlandıklarını söyledi. Licea, "İnsanların elleri bağlanıyor, dizleri üzerinde durmaya zorlanıyorlar ve küçük düşürülüyorlar. Bir keresinde, yanında bir grup yetişkin bulunan 12 yaşındaki bir çocuğun elleri arkadan kelepçelenmişti. Amerikalılar çocukları da yetişkinlerle aynı muameleye tâbi tutuyor" dedi. Sözcü, yaptığı açıklamada, "Irak'ta savaşa gitmek için insan hakları bir bahane olarak kullanılmıştı. Ama şimdi Iraklılar'ın insan hakları ihlal ediliyor" dedi. Licea, işgal güçleri tarafından gözaltına alınan bazı Iraklılar'ın serbest bırakıldıklarını söyledi.
    22 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED