AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
'Tevrat'ın köklerine yolculuk'

Gerginleşen İsrail-Türkiye ilişkilerinin yumuşatılmasına bir katkı da Ahronoth gazetesinden. 'İbranilerin babası Hz. İbrahim Urfa'da doğdu'' diye yazan gazete Urfa ve Harran yöresine üç tam sayfa ayırdı.

İsrail'in muhafazakar kimliğiyle tanınan önemli gazetelerinden Yedioth Ahronoth, iki ülke ilişkilerinin yeniden canlandırılmaya çalışıldığı günlerde yayımladığı turizm ekinde, ''Tevrat'ın köklerine doğru bir yolculuk, birbirinden güzel yerler ve bolca Şam fıstığı'' nitelemeleriyle Türkiye'ye üç tam sayfa ayırdı.

Baş sayfasında Nemrut dağındaki tanrı heykelinin fotoğrafının yer aldığı yazıda, ağırlıkla Urfa ve Harran yöresi tanıtıldı. Yazıda bölge, ''Tevrat'ın köklerine doğru bir yolculuk, birbirinden güzel yerler ve bolca Şam fıstığı'' nitelemeleriyle anlatıldı. ''Tarihin ilk günlerinde'' başlığı altında toplanan yazının girişinde, ''Pek çok İsrailli bilmiyor ama Türklerin hiç şüphesi yok. İbranilerin babası İbrahim Peygamber, Anadolu'nun Urfa bölgesinde doğdu'' denildi. Türkiye, İsrail'den yılda 300 binin üzerinde turist ağırlıyor. İsrailli turistlerin Türkiye'deki en gözde tatil mekanı başta Antalya olmak üzere güney sahilleri. Son yıllarda özellikle Doğu Karadeniz'e de yoğun bir talep olduğu ve özellikle gençlerin bu bölgede trekking ve raftinge ilgi gösterdiği belirtiliyor.

Türkiye, İran ve Suriye 'fobisi'

İsrail son zamanlarda Kuzey Irak'taki faaliyetlerinden dolayı Türkiye'nin sert eleştirilerine hedef olmuştu. İsrail'in en büyük korkularından biri de bölgedeki en önemli müttefiklerinden biri olan Türkiye'nin eski desteğini yitirmesi. İsrail resmi yetkilileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye ve İran'la yakınlaşarak İsrail'in bölgesel caydırıcılığına zarar verdiği görüşünde. İsrail istahbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen internet sitesi Debka, nükleer tesislere ilişkin tartışma üzerinden, İran'ın, İsrail'in stratejik müttefiklerini etki altına aldığı belirtildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu kapsamda İsrail'in bölgedeki çıkarlarına ters düşen girişimlerde bulunduğu savunuldu. Debka'nın iddialarına göre Erdoğan, İran'la ilişkileri iyi tutmak için, Türk hava sahasının İsrail uçaklarına kapatılacağının garantisini verdi ve bu durumdan Washington ve Kudüs'ü haberdar etmedi. Erdoğan'ın, çok katmanlı ve yönlü politikalar izleyerek Türkiye'yi İran, Suriye ve Arap ülkeleri ile de ilişkiye çekmesi İsrail'i endişeye sevkediyor.

Suriye ile askeri işbirliği iddiası

Sitede yer alan ilginç iddialardan biri de, Türkiye ve Suriye arasında askeri işbirliğine gidilecek olması olarak öne çıkıyor. Buna göre Erdoğan, önümüzdeki ay gerçekleştireceği Şam ziyaretinde Türkiye ve Suriye arasında askeri işbirliğinin başladığını ilan edecek.ABD'deki Yahudi lobisinin Türkiye'nin çıkarlarını savunduğu ifade edilirken, TSK envanterinde bulunan 170 adet M-60A1 tankın modernizasyonu projesinin gündemde olduğuna da dikkat çekildi. Böyle bir süreçte Erdoğan'ın girişimlerinin ve açıklamalarının İsrail'i küçümsemek olduğu savunuldu.

Öte yandan, Erdoğan'ın üç dış politika danışmanı Ömer Çelik, Egemen Bağış ve Şaban Dişli'nin, bu gerginlik içinde gelecek hafta İsrail'e giderek ilişkilerin yumuşatılması için girişimlerde bulunacağı kaydedildi. Ancak üç AKP'linin işinin hiç de kadar kolay olmadığı yorumu yapıldı.

  • TEL AVİV



  • 29 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED