AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
|
|
Anadolu sermayesinin önemli bir ismi haline gelmeye başlayan Efe Meşrubat, Avrupa kapılarından sonra şimdi de New York'a yapılan ihracatla Amerika pazarına girdi.
EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
İlk markaları 'İçen bilir' İlk meşrubat işine öğrencilik yıllarında şişe yıkayarak başladıklarını anlatan Efe Meşrubat'ın sahipleri Ali ve Hüseyin Çankal,1968'den 1972'ye kadar markalarının 'İçen Bilir' olduğunu belirterek 1972'den sonra meşrubatlarının isminin Efe'ye dönüştüğünü söyledi. Belirli bir süre sonra Bekilli'de pazarın dar geldiğini, yine üretim yeri Bekilli olmak üzere 1975 yılında Denizli'ye açıldıklarını söyleyen Ali Çankal, buradan da diğer illere açılarak önemli yol katettiklerini vurguladı. Bekilli'den New York'a
1994 yılına kadar sade ve portakallı gazozun yanında ürün yelpazelerine maden suyu üretimini de eklediklerini kaydetti. Denizli-Buldan'da bulunan maden suyu kaynaklarının kalitesinin dünyada diğer maden suları ile rahatlıkla yarışabilecek nitelikte olduğunu belirten Çankal, maden suyunun New York'a kadar ihraç edildiğini kaydetti. 1995 yılında Denizli pazarının dışına çıkarak İzmir'de şube açtıklarına dikkat çeken Ali Çankal, "İzmir'den sonra İstanbul pazarına açıldık. Daha sonra 1996 yılında İsviçre'ye ilk ihracatı gerçekleştirdik. Buradan da Avustralya'ya, Türk Cumhuriyetlerine, Kıbrıs'a ve Amerika'ya kadar uzandık" diye konuştu.
|
|