AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Aynı gemideyiz

Türkçe'nin güzel deyimlerinden biridir 'hariçten gazel okumak'; bir kişinin, grubun, örgütün, partinin ve ülkenin işini, en iyi, o kişi veya grup-örgüt-parti-ülke içinde yer alanlar bilir. Dışarıda pişirilen teklifler kadar, aşırıya kaçan eleştiriler de insana veya insan topluluklarına yön şaşırtabilir.

Ak Parti'nin her yıl milletvekillerini bir kampta toplama uygulaması bu bakımdan önemli. Yıl boyunca kendi dışlarından gelen fikir ve teklifleri dinliyor milletvekilleri, iç-iletişimin kanalları fazla çalışmadığı için kendi düşüncelerini yönetime aktarmakta zorlanıyor. Günlük hayhuy içerisinde not ettiği eksiklik ve hataları en üst düzey muhatabına bildirme imkânı veriyor kamp. Daha bilinçli ve ileriye dönük niyetleri edinmiş olmak milletvekilleri için bir kazanç...

Partilerin hareketli olduğu ve Türkiye'nin keskin bir dönemeç önünde bulunduğu bir sırada kampa çekilen AKP milletvekillerinin parti yönetimine duygu ve düşüncelerini aktarma fırsatı buldukları anlaşılıyor. Kafası -sözgelimi- AB üyeliği veya câri işlem açığı gibi konularda karışık olanlar sorularına cevap almışlar. Öğrenildiğine göre, parti yönetimi, bunu tek yönlü bir bilgilendirme olarak görmemiş, milletvekillerinin kaygı ve endişelerini de not etmiş... Başbakan Tayyip Erdoğan'ın üç gün boyunca milletvekilleriyle gruplar halinde biraraya gelmesi de görüşebildiği milletvekillerini rahatlatmış görünüyor.

Kritik olayların yaşandığı keskin dönemeçler, partiler açısından, olağanüstü dikkatli olmayı gerektiren zaman dilimleridir. Ülkeyi yönettiği için daha büyük sorumluluğun sahibi olan iktidar partisinin günün gelişmeleri konusunda grubun nabzını daha iyi tutması şarttır. Bunu sağlamanın yolu, başbakan ve bakanlar mesailerinin önemli bir bölümünü grupla ilişkilere ayıramayacaklarına göre, seçimle gelinen kadroların daha temsili oluşmasına imkân sağlamaktır.

Ak Parti genel seçimden büyük bir başarı ve birbirini çok iyi tanıması zor kalabalık bir milletvekili varlığıyla çıktı. Meclis'te ve parti grubunda seçimle gelinen bütün kadrolar, biraz da bu sebeple, büyük çapta parti liderliğinin yönlendirmesiyle dolduruldu. Başarı ve başarısızlık hesapları bir yana bırakılarak, bu kadroların bundan böyle daha temsilî bir usulle belirlenmesine imkân sağlamak gerekir. Ak Parti, demokrasinin en başta gelen kuralı olan seçimi, bu defa, partinin Meclis içi kontenjanları bakımından da sonuç verir kılmalı. Grup yöneticilerini seçmeyecek de milletvekilleri, kimi seçecekler?

Dışarıya yansıyan duyumlar, parti yönetimi ve hükümetin önümüzdeki dönemin çetinliğini iç dayanışmayı daha fazla önemseyerek aşmak niyetinde olduğu izlenimini vermekte. Başbakan Erdoğan gruba daha fazla vakit ayırmayı düşündüğünü söylemiş, bakanlarını da milletvekilleri ile daha yakından ilgilenmeye teşvik etmiş... Bu önemli bir değişimin işaretidir; bu yolda adımların devam etmesi gerekir.

Ak Parti mevcut partilerden biri, ancak çok önemli bir dönemeçten geçen ülkemizi yönetme görevinin sahibi olduğu için diğerlerinden daha fazla önem taşıyor bugün. "ABD'deki başkanlık seçimlerinden bize ne?" denilemeyen karmaşık ilişkiler yumağı bir dünyada, kendi ülkemizin geleceği, siyasî eğilimlerimizi çok aşan bir önemde hepimiz için... Ak Parti de, iyi niyetli uyarıları 'hariçten gazel' saymayarak, toplumun bütünüyle buluşmanın yollarını aramalı.

Bir kişi, grup, örgüt, parti veya ülke kendi işini başkaları veya dışarıdakilerden daha iyi bilir elbette; ancak bugünün dünyasında herkesin aynı geminin içinde olduğu da asla unutulmamalı.


1 Ekim 2004
Cuma
 
FEHMİ KORU


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED