AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Başımız dik gezemiyoruz'

İşkence Mağdurları Merkezi'nin Başkanı Douglas Johnson, Irak'ta yaşanan gelişmeler nedeniyle insan hakları camiası içinde başları dik, alınları açık şekilde dolaşamadıklarını söyledi.

Merkezi ABD'de bulunan İşkence Mağdurları Merkezi'nin Başkanı Douglas Johnson, Irak'ta yaşanan gelişmeler yüzünden, insan hakları camiası içinde başları dik olarak dolaşamadıklarını söyledi. İnsan Hakları'nda Yeni Taktikler Uluslararası Sempozyumu, Ankara'da TODAİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve DSİ'ye ait üç ayrı konferans salonunda devam ediyor. 2 Ekim'de sona erecek sempozyum için yaklaşık 100 ülkeden 500 insan hakları savunucusu Ankara'da bulunuyor.

9 yıllık bir çalışmanın ürünü olan sempozyumun mimarlarından ABD'deki İşkence Mağdurları Merkezi'nin Genel Müdürü Douglas Johnson, bir hayalin gerçekleştiğini söyledi. Ancak Johnson Irak'ta yaşanan gelişmeler nedeniyle insan hakları camiası içinde başları dik, alınları açık şekilde dolaşamadıklarını söyledi. Johnson "Açık yüreklilikle söylüyorum, çok şey yapmamız gerekiyor" dedi.

Manastıra kapatılan kadınlar

Toplantının dün yapılan genel oturumunda konuşan Yeni Taktikler Program Sorumlusu Ali Bayramoğlu, strateji ve taktik fikrinin çok daha toplumsal bir noktaya doğru ilerlediğini belirtti. Gana'da yapılan Afrika atölyesinde ilginç bir örnek dinlediğini kaydeden Bayramoğlu, "İlkel bir kabilede erkekler ölünce kızı ve karısını ruhu azat olsun diye manastırlara kapatıp, üç beş yıl hizmet verdiriyorlardı. Bu ciddi bir insan hakları ihlali idi. Temel referans aldığı yer de dindi. Bu sorunu klasik yöntemler hiçbir zaman çözemez. O olayda kullanılan yöntemde, 15 bin kadından beş bini özgürlüğüne kavuşturulmuştur" dedi.

'Çok fazla tehdit aldım'

Hindistan'dan Güney Asya Çocuk Köleliğine Karşı Koalisyon Başkanı Kailash Satyarthi ise sempozyumda nedenleri değil araçları ve çözümleri konuştuklarını belirterek, çözüm için çeşitli taktikleri birarada kullanmak gerektiğini söyledi. Satyarthi, "Çok fazla tehdit aldım. Kafama silah sıkıldı ancak sivil toplumun ve medyanın da gücüyle kurtuldum. Bugün hayattayım" dedi.

Uluslararası Barış Tugayları Yönetim Kurulu Üyesi Liam Mahony ise insan hakları mücadelesini yürütürken çok cesur aktivistlerle çalıştıklarını belirterek, "Beni öldürecekler biliyorum ama bunu yapmak zorundayım diyorlardı. Bu korku yaratan ve bizim çalışmamıza engel olan bir konu. Çocuğumun arkadaşı baban ne iş yapıyor demiş. O da savaşı bitirmeye çalışıyor cevabını vermiş."

'Teşhis değil çözüm toplantısı'

Sempozyumu Yeni Şafak'a değerlendiren Yeni Taktikler Program Sorumlusu Ali Bayramoğlu, bu toplantının dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek, "Burada teşhis yapmak, sadece sorunları tartışmak yerine, çözüm toplantısı yapıyoruz" dedi.

İlginin hem sayısal hem de nitelik olarak çok iyi olduğunu belirten Bayramoğlu, "Böyle bir toplantının Türkiye'de yapılması çok önemli. Türk hükümetinin, böyle bir toplantıya sahip çıkması, insan hakları konusunda nereye geldiğimizi göstermesi açısından çok önemli. Kamu görevlileri de buradaki atölye çalışmalarına katılacaklar ve burası onlar için de iyi bir eğitim ortamı olacak" diye konuştu. Bayramoğlu, sempozyumla dünyada insan hakları alanında bir bilgi ağı oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA



  • 1 Ekim 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED