AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Gül'den AB'ye Kıbrıs resti

Dışişleri Bakanı Gül, AB-İKÖ Zirvesi'ne KKTC'nin 'isimsiz' katılmasını öneren AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Gosses'e, "Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Gosses'ın, KKTC'nin AB-İKÖ Zirvesi'ne "Kıbrıs Türk Devleti" yerine "isimsiz" katılması önerisine karşı çıktı. Gül, Gosses'e bu öneriyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi. İstanbul'da 4-5 Ekim tarihleri arasındaki AB-İKÖ Zirvesi'ne katılacak KKTC temsilcilerinin konumuna ilişkin tartışmalar, dün, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün AB Büyükelçileri ile biraraya geldiği öğle yemeğine taşındı.

Yemek sırasında Gosses ve Gül arasında yaşanan gergin diyalog şu şekilde gerçekleşti:

Gosses: AB-İKÖ toplantısı için artık zaman kalmadı. AB olarak toplantıda, Kıbrıs Türklerinin, "Kıbrıs Türk Devleti" olarak yer almasını kabul etmemiz mümkün değil. Biz size gözlemci üyelerin ayrı bir yerde oturmasını ve isimlik konmamasını önermiştik.

Gül: Ben New York'tan dün döndüm. Orada da İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısı vardı ve gözlemci ülkelerin adlarının yanında isimleri de yazıyordu. AB de İKÖ de, KKTC'yi devlet olarak kabul etmiyor. Bunu biliyoruz. Bu toplantının gündemi tanıma veya tanımama değildir. Toplantınının gündemi Kıbrıs da değildir.

Gosses: Sizin tutumunuzda bir değişiklik yapmayacağınızı anlıyorum. Başkentimize de rapor edeceğim ve AB olarak ortak bir tutum benimseyeceğiz.

Gül: Böyle bir öneriyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu toplantıdan KKTC'nin tanınması gibi bir çıkar beklemiyoruz. AB-İKÖ toplantısının ardından ikincisini yapılmasını öneren AB ülkeleriydi. Çok sayıda AB'li meslektaşım ikili görüşmelerimizde toplantının tekrarlanmasını istedi. Bu istekler doğrultusunda dönem başkanlığıyla birlikte çalışmalara başladık.

Gosses: Ben sizin sözlerinizi rapor edeceğim. Sanırım öğleden sonra katılım konusunda karar verilir. AB, umarım ki ortak bir karar alır.

AB Kıbrıs konusunda ikiye bölündü

Gosses'ın bu sözlerinin ardından AB içerisindeki farklılık da ortaya çıktı. Önce İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott söz aldı ve Gosses'in sözlerine katılmadığını şu sözlerle ifade etti: "Ben bu toplantının ardından Londra'ya kendi raporumu yazacağım. Bu rapor genel olacak."

Hemen ardından söz alan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de Westmacott'un sözlerine tamamıyla katıldığını belirtti. Hollanda Büyükelçisi Gosses, toplantıdan sonra AB'nin "ortak bir tutum" sergilemesini umduğunu belirtirken, kararın bugün (dün) öğleden sonra verileceğini belirtti.

Gül: "Bir kaşık suda fırtına kopuyor"

Gosses'ın 'kendi insiyatifiyle' sunduğu isimliksiz gözlemciler önerisi de tepkiyle karşılandı. İKÖ'de gözlemci olan Tayvan, Etiyopya ve KKTC'nin 'gözlemciler' yazılı ayrı bir bölümde oturtulmasını öneren Gosses'un tutumu da tepkiyle karşılandı.

Diplomatik kaynaklar, AB'nin, 'Kıbrıs Türk Devleti' tanımını kabul etmediğini toplantı sırasında birer kağıt dağıtarak ilan edebileceği görüşünde. Bakan Gül'ün de öğle yemeğinin dağılmasının ardından yakın çevresine, "Bir kaşık suda fırtına kopartılıyor. Tanınma oyunu peşinde değiliz ki" diyerek öfkesini dile getirdiği öğrenildi.

  • DUYGU GÜVENÇ/ ANKARA



  • 1 Ekim 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED