AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A

  • Almanlar'ın yüzde 62'si Türkiye için referandum istiyor
    Almanya'da yapılan bir araştırma, Almanların yüzde 62'sinin Türkiye'nin AB üyeliği hakkında referandum yapılmasından yana olduğunu gösterdi. Die Welt gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre, halkın yüzde 62'si referandum yapılmasını isterken, yüzde 34'ü karşı görüşü dile getirdi. Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) taraftarlarının yüzde 49'u, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) taraftarlarının da yüzde 69'u referandumdan yana görüş bildirdi.

  • BERLİN


  • AB'de Türkiye için hesaplaşma zamanı geldi
    İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, "AB içinde büyük hesaplaşma zamanının geldiğini'' yazdı. Quentin Peel imzalı yazıda, "Burada kararı verilecek tek şey, birliğin çok büyük, fakir ve nüfusu ezici çoğunlukla Müslüman olan bir ülkeyi içine sindirip sindiremeyeceği değil. Aslında bu bile tek başına çok önemli ama burada verilecek karar aynı zamanda AB'nin 21. yüzyılda nasıl bir global oyuncu olacağının kararıdır'' ifadesi yer aldı. Yazıda, Türkiye'nin üyeliğinin AB'yi ABD karşısında güçlendireceği kaydedildi.

  • LONDRA


  • Erdoğan'dan AKPM'ye ziyaret
    Başbakan Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) Avrupalı siyasetçilere seslenecek. Erdoğan 6-7 Ekim tarihleri arasında Fransa'nın Strasbourg kentinde yapılacak olan Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi'ne katılacacak. Erdoğan, 6 Ekim'de Avrupalı parlamenterlere seslenirken, aynı dakika AB'nin Türkiye hakkındaki ilerleme raporu da açıklanacak. Başbakan Erdoğan'ın yapacağı konuşmada, Türkiye'nin AB konusnda bugüne kadar yaptığı çalışmalar tekrar ifade edilecek. Türkiye'nin siyasi kriterleri yerine getirdiği ve uygulamanın zaman alacağı, önemli olanın bu zihniyet değişiminin gerçekleşmiş olduğu Başbakan tarafından ifade edilecek.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA


  • Meclis Başkanlığı seçimi, 6 Ekim'de
    Yeni yasama yılına yarın girecek olan TBMM'de, Meclis Başkanlığı seçiminin ilk 2 turu 6 Ekim Çarşamba, son 2 turu ise 7 Ekim Perşembe günü yapılacak. TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Arıç, en yaşlı başkanvekili İsmail Alptekin'in bugün oturuma başkanlık edeceğini anlattı. Arınç, Genel Kurul'un 6 Ekim Çarşamba saat 15.00'de toplanarak Meclis Başkanlık seçiminin ilk 2 turunu gerçekleştireceğini ifade etti. Arınç, "367 oy sayısına kavuşan arkadaşımız meclis başkanı seçilmektedir" dedi. Arınç, seçimlerin ilk 2 turda sonuçlanmayacağı varsayılarak Genel Kurul'un 7 Ekim'de 15.00'de toplanarak, çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.


  • CHP'de mesir macunlu propaganda
    CHP, Meclis yönetimine girecek adaylarını bugün seçimle belirleyecek. CHP'den 8 milletvekilinin seçileceği Meclis Başkanvekilliği, Grup Başkanvekilliği, İdari Amirlik ve Katip üyelikler için 28 aday ortaya çıktı. CHP, Meclis Başkanlığı için Genel Sekreter Önder Sav'ı aday gösterecek. CHP'den bir milletvekilinin seçilebileceği İdare Amirliği için yoğun kulis faaliyeti yaşanıyor. Bu görevi yürüten Manisa Milletvekilli Erdoğan Yetenç, tüm milletvekillerine ve Meclis'te görev yapan gazetecilere Manisa'nın ünlü kuru üzümünden dağıttı ve "Seçilirsem mesir macunu da gelecek" dedi. Denizli Milletvekili Haşim Oral Denizli'nin ihraç malı ünlü bornozlarını hediye etti. Kırıkkale Milletvekili Halil Tiryaki ise Kırıkkale'de sahibi olduğu Kayadibi restoranda önce CHP'li yöneticilere ve milletvekillerine ardından da gazetecilere kuzu tandırlı yemek daveti verdi. CHP'nin Meclis Başkanlığı'nı kazanma ihtimali görülmediği için Genel Sekreter Önder Sav, prestij olarak adaylığını koyacak.


  • Yeni yasama yılı bugün başlıyor
    TBMM, 22. Dönem'in üçüncü yasama yılına bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in konuşmasıyla başlayacak 22. Dönem 3. Yasama Yılı çalışmalarında, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı başta olmak üzere toplam 572 görev yeri için seçim yapılacak. En kıdemli başkanvekili İsmail Alptekin'in başkanlığında saat 15.00'de toplanacak TBMM Genel Kurulu'unda İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yeni yasama yılı açış konuşmasını yapacak. TBMM Başkanı Bülent Arınç 22. Dönem 3. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla TBMM Genel Kurul bahçesinde kokteyl verecek. Yeni yasama yılının açılmasıyla başta TBMM Başkanlığı olmak üzere 572 görev yeri için Genel Kurul'da, AK Parti ve CHP gruplarında seçim yapılacak. TBMM Başkanlığı için aday olacak milletvekilleri, 1-5 Ekim tarihleri arasında başvuruda bulunabilecekler.



    1 Ekim 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED