AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Mutfaktaki başarı ayrıntılarda gizli

Özel bir yemek hazırlarken oyarak şekil verdiğimiz sebzelerin (havuç, salatalık, turp vb.) daha uzun dayanıp taze görülmelerini istiyorsanız hazırladığınız sebzeleri buzlu suda bekletin. Ya da salçalarınız küfleniyor ve israf oluyorsa aldığınız veya hazırladığınız salçayı derin dondurucuda saklayın. Veya aldığınız dereotu çabuk bozuluyorsa iyice yıkadığınız dereotunu iple bağlayıp tersten asın kurutun. Ufalayıp cam kavanozda saklayın. Dereotunun lezzeti ve hoş kokusundan bu sistemle uzun süre faydalanabilirsiniz. Hatta mutfağınızdaki kahve uzun süre beklerse aroması bozulur ve tadı kaybolur. Bunu önlemek için vakumlu bir kapta veya cam ve kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklayın. Aslında en iyisi çekirdek kahve alıp kendinizin çekmesidir. Bazen de salatalarda kullandığımız domateslerin kabukları bizi rahatsız eder, esasında en doğrusu domatesi kabuklu tüketmek olsa da domatesin kabuğunu soymak isterseniz domatesleri 1-2 saniye sıcak suya batırıp çıkartın ve öyle soyun. Çok kolay soyulacaktır. Taze meyveli kek veya pasta yaptığınızda meyveler dibe çöker. Bunu önlemek içinse meyveleri hafifçe una batırıp öyle kullanın. Göreceksiniz meyveler kek veya pastanızda eşit olarak dağılacaktır. Tabiî bir de tadı acılaşan zeytinyağı ve diğer sıvı yağlar var. Doğru olan kısa sürede tüketecek miktarda almak olsa da çeşitli nedenlerle fazlaca aldığımız yağları ya cam şişelere bölüp buzdolabında ya da düşük ısılı ve güneş almayan yerlerde saklamakta fayda var.

Biz anneler herşeyin en iyisini ailemiz için isteriz. Biraz dikkat biraz özen hem ekonomik anlamda mutfak bütçemizi olumlu etkileyecektir hem de sağlık ve lezzet adına pişirdiğimiz yemeklere çok şeyler katacaktır.

Badiş çorbası

Malzemeler: 1 su bardağı aşurelik buğday (yarma), 200 gr. taze fasulye, yarım çay bardağı kuru börülce, 1 çorba kaşığı salça, 4 çorba kaşığı sıvı yağ, su, tuz, bir tutam kuru reyhan.

Yapılışı: Buğdayı bir gece önceden ayıklayıp kaynar su ile ıslatın. Tencerede salça ve yağı kavurun. İçine ıslanmış ve şişmiş buğdayı, ufak ufak doğranmış taze fasulyeyi, börülceyi malzemeyi 4 parmak geçecek miktarda suya tuzu ekleyip 30 dk. pişirin. Çorba piştikten sonra kuru reyhanı ekleyip 15 dk. tencerenin kapağını kapatıp bekletin. Daha sonra servis yapın.


5 Ekim 2004
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED