AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Okura okuma rehberi yayınevlerinin yenileri

Açılan yeni sezonla birlikte hareketlenen ve yaklaşan fuarlarla birlikte bu temposunu daha da arttıran yayınevleri, bu sezon da okur karşısına birbirinden iddialı kitaplarla çıkacak.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Yayınevleri bu yıl da tüm yazı soluksuz bir çalışma temposuyla geçirip, sonbahara tezgahlarında yepyeni kitaplarla "merhaba" dedi. Yaklaşan fuarlarla birlikte hareketlenen yayın dünyası okur için bu yıl da sıkı bir maratona girdi. Bizler de sizin için bu yılın en çok konuşulacak yeni kitaplarını araştırdık.

    Selis Kitaplar, yaz döneminde yaptığı hazırlıklarla yeni yayın döneminde yeni eserleri okuruyla buluşturacak. Bunların başında, tarih dizisinde yer alan, Ziya Paşa'nın "Endülüs Tarihi" geliyor. Tarih dizisinde yayınlanacak bir diğer eser ise, daha önce ilk cildi yayınlanan "Üss-i İnkılâp". Edebiyat dizisinde Abdülhak Şinâsi Hisar'ın birkaç eserini yayına hazırlayan yayınevi, ilk olarak "Geçmiş Zaman Edipleri"ni neşredecek. Yine bu seride, Ercüment Ekrem Talu'nun "Şu Bizim Cadde: Tanıdıklarım" adıyla, gazeteci, yazar ve sanatçıların portrelerini kaleme aldığı yazılar bir araya getiriliyor.

    Ahmet Kekeç'ten iki yeni kitap

    Klasik Türk edebiyatına ilişkin yayınladığı romanlardan sonra Selis Kitaplar, Corps ile çağdaş romanları yayınlamaya başladı. Yeni dönemde üç yeni roman ile bu seriyi sürdürüyor. Geçtiğimiz aylarda belgesel tarzındaki Derin Roman adlı eseri yayınlanan Ahmet Kekeç de yepyeni romanıyla okurlarının karşısına çıkacak. Kekeç'in yayınlanacak bir diğer eseri ise, güncelerini bir araya getirdiği "Kanamalı Haydut". Yıldız Ramazanoğlu'nun ödüllü öykü kitabı "Derin Siyah" da yayınevinin programında yer alıyor. Fadime Özkan'ın Türkiye'de örtünme sorununu ele aldığı röportaj kitabı Selis'in projeleri arasında.

    Kaknüs Yayınları Jehan Sadat'ın gezi-hatırat türündeki eseri Cihan Sedat /Piramit Yolunda Aşkın ve Devrimin Hikayesi isimli kitabını bu sezon okurla buluşturuyor. Rupert Sheldrake'nin Biri Beni Gözetliyor, Carl Vett'in Dervişler Arasında İki Hafta ve Sedat Laçiner'in Türkler ve Ermeniler isimli kitabı da bu dönem konuşulacak kitaplardan. Diaspora ve Ermenistan kimliğinin oluşması, Ermenistan'ın Türkiye'ye karşı uyguladığı politika, AKP ve Yeni Ermenistan Politikası Laçiner'in tartıştığı konular arasında

    Nuriye Akman'ın ilk romanı çıkıyor

    Nuriye Akman'ın beklenen romanı Nefes bu ay Doğan Kitap'tan çıkıyor. Ünlü gazetecinin ilk romanı olan Nefes, keşfedilmeyi bekleyen bir başka "dünya"nın kapılarını aralıyor. Başar Başarır /Çıktığınız Hevesle İniniz, Nur Batur/Yürekten Gülerekten Yürüdüm, Chico Buargue/Budapeşte, Nedim Gürsel/Paris Yazıları ve İlk Kadın, Selim İleri/İstanbul'un Sandık Odası, Özdemir İnce/Yazmasam Olmazdı, Ahmet Oktay /Gizli Çekmece ve Şeytan, Melek, Soytarı, Altan Öymen/Değişim Yılları Doğan Kitap'ın yenileri.

    Yapı Kredi Yayınları Edebiyat dizisine Amin Maalouf'un "Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri" ve "Beatrice'ten Sonra I. Yüzyıl" isimli iki yeni kitabını önümüzdeki sezon yayınlayacak. İngiliz anne ve Sudanlı babanın çocuğu olan ve geçtiğimiz sene Yapı Kredi Yayınları arasından çıkan Raşid'in Dürbünü'nün yazarı Jamal Mahjoub'un kaleme aldığı Cinlerle Yolculuk da bu sezon okurla buluşuyor. İki yerli yazarın romanı; Mine Söğüt'ün Kırmızı Zaman' ve Vüs'at O. Bener'in Kapan'ı YKB'nin tezgahında. Önümüzdeki üç ay içerisinde şiir dizisinden Vüs'at O. Bener/Manzumeler, Bedirhan Toprak/Gece Dili ve Lorca- Profil yayınlanacak.

    Vedat Türkali Everest'te

    Türk edebiyatının usta kalemi Vedat Türkali'nin yeni romanı Kayıp Romanlar 7 Ekim'de Everest Yayınları'ndan çıkıyor. Türkali'nin bu yeni romanı, ikinci bir Bir Gün Tek Başına olarak değerlendiriliyor. Everest Yayınları, Kayıp Romanlar'dan sonra yazarın bütün yapıtlarını sırasıyla yayınlayacak. Yeni Emperyalizm/David Harvey, Unutma Bahçesi/Latife Tekin, Hayatın Şarkısı/Nihat Behram, Hayat Geçiyor, Sen Neredesin?/Çiğdem Anad, Kül Uzun Sürer/Derin Kesik/Şükrü Erbaş Everest'ten bu sezon çıkacak kitaplar arasında. Kapı Yayınları da İskender Pala'nın bütün eserlerini yayınlamaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yayınevi Radyo Konuşmaları, Müstesna Güzeller, Aşina Güzeller, Perişan Gazeller, İki Dirhem Bir Çekirdek ve Şahane Gazeller - Şeyh Galip isimli kitapları yayınlayacak. Alfa Yayınları da Önder Şuşoğlu'nun "Çekme Ulan Şerefsiz" isimli kitabını yayınlamaya hazırlanıyor.

    Mehmet Ocaktan'ın kitapları yolda

    Yeni dönemde Mehmet Ocaktan'ın iki deneme kitabı birden yayınlanıyor. 'Yüreğimin Son Kalesi' Nesil Yayınları arasından çıkarken 'Naziler Caz Sevmez'i Birun Yayınları okurla buluşturacak.

    Pembe Cadillac'ın yazarı Mine Artu'nun yeni romanı Zula Timaş Yayınları arasından çıkıyor. Doğmamış kahramanların hikayesi olan Zula'yı Ömer Sevinçgül'ün Özel İnsanlar Arıyorum serisinin onuncu kitabı olan Çürümüş Kemikleri Kim Diriltecek? takip ediyor. Fatma Karabıyık Barbarosoğlu'nun Kamusal Alanda Başörtülüler isimli kitabı bu sezon Timaş Yayınları tarafından yayınlanacak. İkbal Gürpınar'ın Günaydın Gece, Talha Bora Öge'nin Tesadüf Değil, Sadık Yalsızuçanlar'ın Gezgin, Senai Demirci'nin 99 Esma 99 Dua isimli kitabı yayınevinin ilgiyle okunacak kitapları arasında.

    Gendaş'ın bu yıl en çok konuşulacak kitaplarınnın başında Necati Güngör'ün Aşk Öyküleri Antolojisi geliyor. Yazarlarımızdan birer aşk hikâyesi seçerek hazırlanan kitap, Türkiye insanının aşk serüvenini de anlatıyor. Tanja Dückers'ın Oyun Alanı, Ali Osman Ölmez'in İki Buçuk, Karel Van Loon'un Tutku Meyvesi, Christa Wolf'un Tensel, Goran Tungstrom'un Noel Oratoryosu romanlırı Gendaş'tan okuyacağınız diğer yeni kitaplar.

    Peygamberimiz'in hikayeleri

    Elest Yayınları da yeni dönemde nitelikli çalışmalarla okurların karşısına çıkıyor. "Kur'an Okurken Zihne Takılan Ayetler" adlı başarılı çalışmasıyla dikkat çeken Abdulcelil Candan, bu kez "Müslüman ve Mezhep: Bir Mezhebe Bağlanmanın Tahlili" adlı kitabıyla gündeme gelecek. Osman Arpaçukuru'nun hazırladığı "Peygamberimizin Ashabına Anlattığı Hikâyeler" de Elest'in yayın programı arasında yer alıyor.

    Metis Yayıncılık Edebiyat'ta Ursula K. LeGuin'in Boyut Değiştirmek, Edebiyat Dışı'nda Evelyn Fox Keller'in Genin Yüzyılı, Peter Wollen'in Sinemada Göstergeler ve Anlam ve Susan Buck-Morss'un Rüya Ålemi ve Felaket, Ötekini Dinlemek'te Anna Freud'un Ben ve Savunma Mekanizmaları, Yaşadığımız Dünya'da Gül Işık'ın İspanya Bir Başka Avrupa isimli kitaplarıyla sizleri karşılayacak.

    Said Çekmegil ve İbn Teymiyye

    Pınar Yayınları arasından çıkan Said Çekmegil (Büyük Doğu'nun Son Kalesi) bu sezonun iddialı kitaplarından. Şevket Başıbüyük'ün kaleme aldığı kitap ömrünün altmış yılını okuma yazma ve en önemlisi teorinin pratik mücadelesiyle geçirmiş, Türkiye'deki Türkiye'deki İslami uyanışın oluşumuna çok çeşitli çevrelerle olan ilişkileriyle büyük katkıda bulunmuş Said Çekmegil'i anlatırken Türkiye'deki İslami düşüncenin hangi evreler ve ilişkileri geçirdiğini de aktarıyor. Yayınevinin okura sunduğu bir diğer önemli eser de Sünnet ve Hadisi Yeniden Düşünmek, İbn Teymiyye Örneği.

    Şule Yayınları Mary Shelley'in Frankenstein'ını önümüzdeki ay satışa sunacak. Ali Ayçil'in Sur Kenti Hikayeleri de yenilerden. Taşkın Tuna Bir Çarpı Bir ile çıkıyor bu yıl okur karşısına. Ali Ural Makyaj Yapan Ölüler'de bir haber, şair ve öykücünün kaleminden nasıl yazılır sorusuna cevap veriyor. Mehmet Gedizli Yazabilmek isimli kitabında "yazabilmenin" Allah vergisi bir lütuftan çok dilin doğru kullanılmasına bağlı olduğunu savunuyor. İlk şiir kitaplarıyla Bülent Ata ve Selçuk Küpçük de Şule'de. Yayınevi, çocuklara yönelik birbirinden güzel çocuk kitapları da yayınlıyor.

  •  
    12 ciltlik Mesnevi Şerhi
    Gelenek Yayıncılık Mustafa Tahralı'nın hazırladığı 12 ciltlik Mesnevi Şerhi'ni yayınlıyor. Hakan Yavuz'un hazırladığı Laik Devlet ve Fethullah Gülen isimli kitabı ve Ayşe Şasa'nın uzun öykü türündeki Şebek Romanı yayınevinin öne çıkan kitapları. Mustafa Armağan'ın Osmanlı'nın Kayıp Atlası ve Ömer Nasuhi Bilmen'in Tefsir Tarihi ve Müfessirler de bu ay yayınlanacak.
    Özdenören'in
    31. kitabı

    İz Yayıncılık'ın yayına hazırladığı Abdürrezzak Kâşânî'nin 1500'ü aşkın terimin açıklandığı büyük eseri Tasavvuf Sözlüğü, Rasim Özdenören'in Bütün Eserleri dizisinin 31. kitabı Düşünsel Duruş, Halis Demir'in dört halife dönemini farklı bir perspektiften ele aldığı Devlet Gücünün Sınırlanması, S. D. Goiten'in Yahudiler ve Araplar kitabı, Kâmil Eşfak Berki'nin 15 yıl sonra yayımladığı ikinci şiir kitabı Çocuğun Miracı ve Taşköprîzâde'nin kaynak eseri Osmanlı bilginleri yakında kitapçı raflarındaki yerlerini alacak.
    5 Ekim 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED