AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Oflu inadı' kanseri yendi

Trabzon'un Of ilçesine bağlı Gürpınar Beldesi kurucu Belediye Başkanı Mahmut Şentürk, 15 yıl önce akciğer kanserine yakalandı. Doktorların, "6 ay ömrün kaldı" dediği Şentürk, 65. yaşgününü kutladı.

  • AYDIN DEMİR / TRABZON
    Trabzon'un Of İlçesi Gürpınar Beldesi'nde yaşayan Mahmut Şentürk, "en uzun yaşayan kanserli" rekoru ile tıp literatürüne girmeye hazırlanıyor. Bundan 15 yıl önce 50 yaşında iken akciğer kanserine yakalanan Mahmut Şentürk'e doktorlar, "altı aylık ömür" biçerken, Şentürk 65.yaşgününü kutladı. Kendisine mermer mezar yaptıran Şentürk, mezarı başında kendi ruhuna Fatiha okudu. Fındık ve çay bahçelerinin arasında yer alan doğa harikası Gürpınar Beldesi'nde bulduğumuz Mahmut Şentürk, "Bundan 15 yıl önce kanser olduğumu öğrendiğimde kâbus dolu 15 gün yaşadım" diyerek hayat hikayesini anlattı.

    Fıkra gibi hayat

    Mahmut Şentürk'ün kanserle savaş hikayesi adeta "böyle olur Karadenizlinin kanseri" dedirtircesine 1990 yılında başlamış.1990 yılı başında göğüs ağrısı ile gittiği doktorların uzun bir tetkikten sonra, akciğer kanseri teşhisi konulan Şentürk, o günleri anlatırken, "Bana hastalığımı söylemediler, ancak bunu hissettim. Gerçeği öğrendiğimde dünyam başıma yıkıldı. Doktorlar 6 ay ömrüm kaldığını söylediler. Tam 15 gün boyunca uyku uyuyamadım, gece gündüz düşündüm. Tam iki kez ameliyat geçirdim, gödüğünüz gibi altı ay değil 15 yıldır yaşıyorum. Kanseri tam üç kez yendim. Doktorların ifadesine göre benim kanserle savaş hikayem eşine az rastlanan bir vakaymış" dedi.

    Altı aylık ömür biçtiler

    Mahmut Şentürk, "fıkra gibi" yaşamını anlatmaya devam ederken, Okmeydanı Araştırma Hastanesi'nden Onkoloji Uzmanı Dr. Muzaffer Çavuşoğlu ile tanışmasının yaşamının dönüm noktası olduğunu belirtiyor. "Bana ameliyat olmadığım zaman 6 ay içinde öleceğimi söylediler. Ben ise, 'ameliyat olursam kaç yıl yaşayacağımı' sordum. Eğer ameliyat olursam bir yıl daha ömrümün uzayacağını söylediler. Bir yıl daha yaşayabilmek için bıçak altına yattım. O dönemde ölümün nefesini hissettiğim için arkadaşlarımı, dostlarımı gördüğümde ağlamaya başlıyordum. Yaşamdan kopmuştum. Tam bu sırada Dr. Muzaffer Çavuşoğlu ile tanıştım. Doktorumun verdiği moralle yaşamak için savaşmaya karar verdim ve yaşama dört elle sarıldım. Önce doktorumun tedavisiyle birlikte kemoterapi ve radyoterapi gördüm. 15 yıldır kontrollerimle birlikte yeni oluşan kanser hücrelerini yenmeyi başardım. Tam iki kez ameliyat oldum, akciğerlerimin yarısı olmadığı halde, yaşam savaşına devam ediyorum" diye konuştu.

    "Doktorların altı ay ömür" biçmesi üzerine doğduğu ve yaşadığı yer olan Gürpınar'da mermerden mezar yaptıran Mahmut Şentürk, sözlerini, "Karımın mezarına her ziyarete gidişimde, ismimin yazılı olduğu kendi mezarımın başında; kendi ruhuma da Fatiha okuyorum. Bu dünyada eşine az rastlanır bir durum. Fakat 15 yıl boyunca her gün Azrail'in gelmesini bekleyerek yaşıyorum. Bu yaşama sevincimden bir şey kaybettirmedi, bilakis, yaşama daha çok bağlanmamı ve geleceğe yönelik umutlarımın artmasına neden oldu. Gençlere tavsiyem sigaradan uzak dursunlar" diye tamamladı.

    Kanserin düşmanı moral ve yaylalar

    Kanserle savaşta moralin çok önemli olduğuna dikkat çeken Şentürk, önce doktoru daha sonra da çevresindeki arkadaşlarının yaşayacağına inanması ile büyük moral bulduğunu söyledi. "Kafama hiçbir şeyi takmadım ve canım ne istiyorsa onu yaptım. Yaylalara çıktım ve temiz havalarda dolaştım" diyen Şentürk, "Tüm kanser hastalarına tavsiyem yaşama olan bağlılıklarını kaybetmesinler, doktorlarını iyi seçsinler ve onların tedavi yöntemleri ile tavsiyele-rine uysunlar" dedi. Of'un Gürpınar Beldesi'nde yemyeşil doğanın içinde yaşayan Mahmut Şentürk, Çernobil nükleer kazasının bölgede kanser vakalarını arttırdığını, ancak kendisinin kansere yakalanmasına sigaranın neden olduğuna işaret ederek, "35 yıl boyunca aralıksız günde iki paket sigara içtim. 35 yıl boyunca içtiğim sigaraya verdiğim para ile servet edinirdim, fakat sigaranın bana kazandırdığı tek şey; kanser oldu" şeklinde konuştu.
    "6 ay içinde öleceğim" diye mermer mezar yaptıran Mahmut Şentürk, mezarı başında kendi ruhuna Fatiha okurken, "15 yıldır her gün Azrail'i bekliyorum, fakat öldürmeyen Allah öldürmüyor" dedi. İki kez emeliyat geçiren Şentürk'ün akciğerlerinin yarısı alınırken, "en uzun yaşayan akciğer kanserli hasta" olarak tıp literatürüne girmeye hazırlanıyor.



  • 19 Ağustos 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED