AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y E M E K
Yazın ne yiyeceğimizi şaşırdık!

Havaların ısınmasıyla beraber yazılı ve görsel medyanın her gün konu ettiği sağlıklı beslenme önerileri, kafamızı iyice karıştırmaya başladı. Günlük olarak her medya kuruluşunun yiyecek içecek haberlerine yer vermesi, ne yiyip ne içeceğimizi şaşırtır hale getirdi.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum; aynı güne ait gazete veya tv haberlerinde, diyelim bir medya kuruluşu tavuğun yararlarından bahsediyorken diğeri yine aynı gün zararlarından bahsedebiliyor. Bazı haberler suyu 3 litre içmemizi önerirken bazıları 2 litre içmemizi uygun buluyor. Kimisi her gün peynir yemenin yararından bahsederken kimisi peynir yerine yoğurdu tercih etmemiz gerektiğini söylüyor. Bir haberde kırmızı etin zararlarına yer verilirken diğer haberde yararları konu ediliyor. Biri kırmızı et yerine tavuk eti yiyin diyor, bir başkası tavuğun zararlarından bahsediyor. Kimisi sakatatın sağlıksızlığından bahsederken kimisi faydalarından söz ediyor. Bizler ise, her biri birbiriyle çelişki içinde olan haberleri takip ettiğimizde, neye inanmamız gerektiğini, ne yiyip içeceğimize şaşırır hale geliyoruz.

Diyet ürünleri

Yiyecek içecek sektörünün içinde bulunmama rağmen böylesi tezat bir durum karşısında benim bile bazı zamanlar kafam karışıyor. Sağlıklı beslenmek isteyen bir kişi yaz diyeti, kış diyeti, Akdeniz diyeti, bal diyeti, su diyeti, yemek yerken zayıflama diyeti derken birçok diyeti tek tek uygulamaya koyuluyor. Sonucunda ise sağlıklı besleneyim derken sağlığından oluyor. Bütün bunlar aslında oldukça büyük bir sektör haline gelen, insanları tek tip hale getirmeye çalışan diyet ürünleri üreten firmalar nedeniyle yaşanıyor. Ürünlerini ön plana çıkarmak adına diğer ürünleri olumsuz göstermeye çalışan bu firmalar, yaptırdıkları araştırmaları basın kanalıyla halka ulaştırıyor. Ancak yiyecek ve içeceklerin seçiminde asıl olanın sağlıklı yaşam besinleri olması gerektiği göz ardı ediliyor. Yararlı olduğu söylenilen sebze veya meyve gibi bir ürünün derhal aynı hafta içerisinde araştırılması yapılıyor ve basında ürünün yararsız haberleri yayınlanmaya başlıyor. Sağlıklı beslenme haberlerini takip edenler ise hangi tarafa yöneleceğini şaşırır hale geliyorlar. Bu kafa karıştırıcı durum tahmin ediyorum ki sizlerin de fazlasıyla canını sıkıyordur. Peki, basında söylenilen hangi beslenme haberine inanacağız? Hangi ürünleri yiyecek, hangilerinden uzak duracağız? Sağlıklı beslenme adına yıllardır uyguladığım, şu ana kadar hiçbir zararını görmediğim yöntemi kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Uygulayıp uygulamamak tamamen tercihinize kalmış. Yıllardır hiçbir zaman yiyecek ayrımı yapmadım, her şeyden yemeye dikkat ettim. Çünkü bütün yiyeceklerin her birinin insan sağlına ayrı faydası olduğuna, vücudun bu yiyeceklerin her birine ayrı ihtiyacı olduğuna inandım. Ve yemeğe devam ettim. Tabii her yediğimin ölçülü olmasına özen gösterdim. Nitekim fazla yiyen şişmanlarken, yeterince yemeyen sağlıksız beslenebilir. Sizde kendinize her gün standart bir yiyecek listesi belirleyebilirsiniz. Örneğin her gün içeceğiniz bal şerbetinin vücuda inanılmaz faydası vardır. Bana sorarsanız, sağlıklı beslenme adına yazılı ve görsel medyada çıkan haberlere fazla aldırış etmeden, her şeyden ölçülü olmak şartıyla yemeye devam edin.

Osmanlı'da öğünlerde yenen yiyecek içecekler

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerine kadar öğünlerin kuşluk ve akşam olmak üzere günde iki kez olduğu bilinmektedir.

Günümüzde öğünler sabah, öğle, akşam şeklindedir. Buna çoğu yörelerimizde devam eden "yatsılık, uykuluk, yat - geber yemeği" gibi adlar alan özellikle uzun kış gecelerinde yenilen bir öğün de eklenebilir. Bunun dışında akşamüzeri özellikle komşuluk ilişkilerinde yer alan bir ara öğünden de söz etmek mümkündür.

Günümüzde kahvaltı olarak adlandırılan sabah öğününde tüketilen belli başlı yiyecekler zeytin, peynir, ekmek, reçel ve yumurtadır. İçecek olarak çayın ağırlık taşıdığı bu öğüne farklı peynir türleri, sucuk, domates, salatalık, biber gibi yiyecekler ve yörelere göre farklılık gösteren birtakım ürünler de eklenebilir.

Çorba ve süt, bal, pekmez gibi yiyeceklerle kahvaltı yapma geleneği de özellikle köy ve kasabalarda devam etmektedir.

Öğle yemekleri mevsime göre hazırlanan tencere yemekleri, çorba, salata vb… den oluşur. Bu öğünde yapımı zaman ve emek isteyen yemeklere, et ağırlıklı yemek türlerine ve tatlılara özgüdür. Tarlada veya başka bir işte çalışan aile bireylerinin akşam eve meyve türü yiyecekler yenir.

LEZZETLİ SÖZLER

Maksatlı gelen konuk ne kuru beğenir, ne yaş,
Güzellik fukarası ne göz beğenir, ne kaş.
Bir işi isteyerek yapmalı hayatta,
Gönülsüz yenen aş, ya karın ağrıtır, ya baş.
(Atasözü)


30 Temmuz 2005
Cumartesi
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED