T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 31 ARALIK 2005 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Memur Atamalarına İlişkin Soru ve Cevaplar

ÖSYM'nin yaptığı belirlemeye göre, memur atamalarına katılmak isteyen adayların son olarak dün, belirtilen banka hesap numaralarına 5 YTL yatırması gerekiyordu. 5 YTL'yi yatıran adaylar 3 Ocak 2006 tarihine kadar http://kpss.osym.gov.tr internet adresi üzerinden, online olarak, tercihlerini girmeleri gerekmektedir. Tercihler, sadece T.C. Kimlik Numarası girilerek yapılacaktır. ÖSYM yeterli güvenliği almadığı için adayların son gün dahi tercihlerini kontrol etmeleri yararlı olacaktır.

Hangi kamu kurumları tercih edilmelidir?

Tercih kılavuzunda kamu kurumları arasında tercihte bulunurken maaş, özelleştirme, çalışma ortamı ve nakil kolaylığı gibi hususlara dikkat edilmelidir.

Maaş: Kılavuzda ilana çıkan kurumlardan, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, SSK, Türkiye İş Kurumu ve tüm KİT'ler (DHMİ, Eti Maden, TMO, TEİAŞ, Türk Patent, TKİ, EÜAŞ), çalışan memurlarına diğer kurumlarda aynı unvanda çalışan memurlardan daha yüksek bir maaş vermektedir.

Nakil kolaylığı: Geniş bir taşra ağı olan kamu kurumları, çalışan personeline eş ve sağlık durumu özrü ile belirli bir hizmet yılından sonra da istek üzerine nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Örneğin; Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emekli Sandığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Bağ-Kur, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, SSK, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışan personeline nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Zira bu kurumların hemen hemen her il'de teşkilatı bulunmaktadır. Ancak, üniversite, belediye ve mahkeme başkanlıklarının sadece bulundukları yerde teşkilatı bulunmaktadır. Örneğin Mersin Üniversitesinin sadece Mersin'de teşkilatı bulunmaktadır. Bu nedenle bu kurumlarda çalışanlar, eş veya sağlık durumundan dolayı başka bir il'e geçmek istediklerinde mutlaka kendilerini almak isteyen başka bir kamu kurumu bulmaları gerekmektedir. Bu da nakil yapmak isteyenlerin karşılaştığı en büyük problemdir.

Çalışma ortamı: Memurlar.net sitesine gelen yorumlara göre askeri kurumlar, belediyeler ve üniversitelerde çalışan memurlar, bulundukları kurumdaki çalışma şartlarını beğenmemektedirler. Tercih kılavuzunda çok sayıda üniversitenin ve belediyenin kadro ilanı bulunmaktadır.

Özelleştirme: 1980'li yılardan sonra çok hızlı bir özelleştirme yaşanmaktadır. Kılavuzda yer alan bir kısım KİT'ler özelleştirme kapsamındadır. Ancak, özelleştirme olsa dahi, burada çalışan sözleşmeli personel ve memurlar diğer kamu kurumlarına memur olarak aktarılmaktadır. Genelde de kişiler, bulundukları ilde yer alan bir kamu kurumuna memur olarak atanmaktadır.

Tercih nasıl yapılmalıdır?

Öncelikle, tercih yaparken yarışılacak aday sayısını mümkün olduğunca azaltmak gerekmektedir. Örneğin, Elektrik teknisyeni bir aday sadece lise ve dengi okul mezunlarının başvurabileceği bir kadroyu tercih etmesi halinde yüzbinlerce kişiyle, ama sadece elektrik teknisyenliği bölümü mezunlarının başvurabileceği bir kadroyu tercih etmesi halinde çok daha az sayıda bir adayla yarışacaktır. Yine askerlik, yaş ve diğer istenen sertifikalar gibi belgelere sahip olma yarışılacak aday sayısını azaltacaktır.

Bir diğer önemli husus ise şudur: Tercihte bulunacağınız hiçbir kadroya sizden düşük puanlı bir aday yerleştirilmeyecektir. Bu nedenle en çok çalışmak istediğiniz illeri tercihleriniz üst sıralarına, en az gitmek istediğiniz illeri de alt sıralara yazınız.

  • DEVAMI YARIN

    Hazırlayan: Ahmet Ünlü
    ( memurlar.net editörü )

    Faks: (0312) 472 68 80

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi