AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Hayvansal hiçbir atık çöpe gitmiyor

Gıda ürünlerinin etiketlerinde alt katkı maddelerinin yazılması gerektiğini belirten GİMDES Başkanı Köse, hayvan atıklarının yem olduğunu söyledi.

  • YAKUP KOCAMAN / İSTANBUL
    Türkiye'de hayvansal atıkların tekrar salam, sucuk gibi et ürünlerine dönüştürüldüğünü iddia eden GIMDES Başkanı Faruk Köse, "Sığır yiyen sığırı yer miydiniz? Rendelik tesislerine gönderilen hayvansal parçalar burada yem haline getirilerek hayvanlara yediriliyor. Havyansal hiçbir atık çöpe gitmiyor. Hatta tarihi geçmiş et ürünleri karıştırılarak tekrar satışa sunuluyor" dedi.

    Gıdalarda ve kimyasal ürünlerde alkol ve domuz ürünleri kullanılıp kullanılmadığı konusundaki tüm şüpheleri ortadan kaldırmak isteyen bir grup gönüllü karmaşayı çözebilmek için dernek kurdu.

    Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Başkanı Faruk Köse, "Gıda Kodeksi'ne göre yurtdışından ithal edilen katkı ve hammaddelerin neler olduğunu etiketlerde yazma zorunluluğu yok. Hayvan iç organlarından elde edilen ithal peynir mayaları ve jelatinlerde domuz ürünlerinin kullanılıyor olma ihtimali yüksek" diye konuştu.

    Gıda ürünlerinin etiketlerinde içeriğinde kullanılan tüm alt katkı maddelerinin yazmasının şart olduğunu ifade eden Köse, "Bütün katkı maddelerinin hangi ülkeden hangi firmadan ve hangi hammaddeden geldiği bir prospektüs gibi ürün üzerinde yazmalı" dedi.

    GİMDES Başkanı Faruk Köse, gıda güvenliğini düzenleyen Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin helal ve haram kavramlarını gözetmemesini dikkate alarak yola çıktıklarını söyleyerek, "Kodekse göre gıdaların içinde alkol oranı yüzde 1,2'den az ise üretici firma bunu etikette belirtmek zorunda değil. Kodeks'te yer alan Etiketleme Tebliği, Türkiye'deki bütün gazlı içecekleri, kolaları, meyve sularını ve benzeri ürünleri, içeriğinde alkol bulunması açısından şüpheli hale getiriyor" dedi.

    Koşer, İslama uygun değil

    GIMDES Başkanı Faruk Köse, Yahudi dinine göre gıdalara verilen Koşer (Kosher) sertifikasının müslümanlara göre de uygun olacağına dair düşüncenin yanlış olduğunu vurguladı. Yahudilerin domuz yememesinden yola çıkarak Koşer sertifikasını referans almamaları gerektiğini belirten Köse, "Türkiye'deki bir bira firması yurtdışında satacağı biralar için Koşer sertifikası aldı. Yani Koşer sertifikası içki ürünlerine de veriliyor" dedi. Koşer sertifikası herhangi bir gıda uzmanı haham tarafından verilebiliyor.

    Alkol ve domuz şüphesine 'GİMDES Sertifika'lı çözüm

    Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) isimli dernek, gıdaların ve kimyasal ürünlerin İslama ve hijyene uygun olup olmadığını denetleyerek "GİMDES Sertifika"sı verecek.

    Geçtiğimiz nisan ayında kurulan derneğin Başkanı Köse, bugüne kadar biri tavukçuluk sektöründen olmak üzere kendilerine 4 şirketin başvurduğunu söyledi. Uzman doktor, kimyager, veteriner hekim, diyetisyen ve ziraat mühendisinden oluşan bir Gıda Kurulu oluşturduklarını belirten Köse, bir de Hukuk Kurulu kurduklarını kaydetti. Köse, sertifika verme yetkisi için devlet kurumuna bağımlı olmadıklarını, yetki için sertifika isteyen şirket ile yapılacak sözleşmenin yeterli olacağını söyledi.




  • 7 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi |

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED