AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Belediyelerin borcu artıyor

Kamu kurumlarına olan borç listesi kabaran yerel yöretimlerin, kurumlara olan toplam borç miktarı 13 katrilyon 646 trilyon 827 milyara çıktı. Hükümet, borcu hafifletmek için formül arıyor

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Hükümet, yerel yönetimlerin borç yükünü hafifletmek ve devletin alacağını tahsil etmek için ara formüller ararken, belediyeler borç kalemlerine yenilerini ekliyor. 31 Ağustos 2005 tarihi itibari ile yerel yönetimlerin İller Bankası'na, Hazine'ye ve diğer kurumlara olan borcu tavana vurdu. Geçen yıl yaklaşık 10 katrilyon borcu bulunan belediyeler, sekiz ay içinde bu rakamı 13 katrilyon 646 trilyon 827 milyar liraya çıkardı.

    İller Bankası Genel Müdürlüğü, borçlu belediyeler üzerindeki yükü hafifletmek için belediye ödeneklerinden üç ay kesinti yapmama jestinde bulundu. Belediyelere, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında, Bankadan aktarılan kaynaklarda kesinti yapılmadı.

    En fazla borç Hazine'ye

    Belediyelerin, İller Bankası'na toplam 2 katrilyon 298 trilyon 448 milyar lira borcu var. Hazine'ye de 9 katrilyon 133 trilyon 407 milyar borcu olan belediyelerin, diğer bazı kurum ve fonlara olan borçları şöyle: "Vergi Dairelerine 520 trilyon 654 milyar, Sosyal Sigortalar Kurumuna 1 katrilyon 285 trilyon 406 milyar, Emekli Sandığı'na 197 trilyon 10 milyar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ve Teşvik Fonuna 13 trilyon 959 milyar, Emlak Vergisi 57 trilyon 606 milyar, İl Spor Müdürlüğü'ne 83 milyar, su, atıksu ve doğalgaz bedeli 56 trilyon 559 milyar, Gel. Des Fonu 11 trilyon 583 milyar ve diğer kurumlara 72 trilyon 112 milyar lira olmak üzere toplam 2 katrilyon 214 trilyon 972 milyar lira."

    Belediyeler ve bunlara bağlı olan kuruluşların, kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarının ve alacaklarının takas, mahsup ve kesintiye tabi tutulması için Hazine Müsteşarlığı bünyesinde bir Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Ancak, 3 bin 216 belediyeden sadece bininden uzlaşma talebi geldi. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve bu kanuna ilişkin düzenlemeler çerçevesinde, uygulama kapsamındaki kuruluşların, kamu kurum ve kuruluşlarına olan vadesi geçmiş ve ödenmemiş borçları, aynı kuruluşların kamu kurum ve kuruluşlarından vadesi geçmiş ve tahsil edilememiş alacaklarıyla mahsup ve takas edilecek. Bu işlemler sonrası kalan borç, enflasyon oranlarına göre yeniden yapılandırılarak ödeme takvimine bağlanacak. Borçlar için daha önce uygulanmış olan hacizler, komisyon tarafından başvuruların kabul edilmesinin ardından kaldırılacak.

    Kayseri'nin borcu yok

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi borcu olmayan belediyeler arasında ilk başta yer aldı. Büyük yatırımlar yapmasına rağmen Kayseri Büyükşehir belediyesi kendi kaynakları ile bunları finanse etmeyi başardı. Her sene belediyelerin borç listesi sıralamasında ilk sıralarda yeralan Kocaeli Belediyesi ise birinciliği yine kimseye kaptırmadı. 32 belediyenin 10 yıllık gelirinden daha fazla borçlandığı dikkati çekiyor.



  • 7 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED