AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Fransa'nın Rum sevgisi

Fransa, Türkiye karşıtlığının tamamen iç politikaya yönelik olduğunu dün COREPER toplantısı öncesinde de ortaya koydu. Fransız temsilciler, AB'nin Kıbrıs için verdiği sözlere 'Fransız kaldı'.

  • BERİVAN ORUÇOĞLU / STRASBOURG
    AB Daimi Temsilcileri (COREPER), Türkiye'nin Ankara Anlaşması Protokolü'nü imzalarken yayınladığı ve Ankara'nın Rum Kesimi'ni tanımadığını beyan ettiği deklerasyona verilecek cevaba karar vermek için bugün toplanıyorlar.

    Geçen hafta İngiltere'nin Newport kentinde yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında, birlik ülkelerinin karşı deklerasyon üzerinde tam olarak uzlaşmaya varamaması, dikkatleri COREPER toplantısına çevirdi. İngiltere tarafından hazırlanacak taslakta, AB'nin Ankara'yı Gümrük Birliği'ni birliğin tüm üyelerine eksiksiz ve ayrım yapmaksızın uygulamaya çağırması bekleniyor.

    Fransızlar Rum temsilcisi gibi

    Kendi kamuoyunu rahatlatmak amacıyla, Kıbrıs Rum Kesimi'nin adeta sözcülüğüne soyunan Fransızlar, AB'nin KKTC'ye verdikleri sözleri ise anımsamıyorlar. Bir Fransız yetkilisi, Türkiye'nin Kıbrıs deklarasyonunun siyasi sorun yarattığını söylerken, AB'nin KKTC'ye yönelik tecridin kaldırılması için geçen yıl çıkardığı tüzükler konusundan ise "haberi olmadığını" belirtti. Karşı deklarasyonda yer alması beklenen ve Ankara'yı rahatsız eden bir diğer unsur ise Türkiye'nin AB'nin tüm üyeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi isteğinin daha sert ifadelerle belirtilmesi. Ankara'nın tepkisini çeken bir diğer girişim ise Rumların deklerasyonda yer alması öngörülen BM'ye yapılan atıfı kaldırtma isteği oldu. Kaynaklar, Rumların Kıbrıs sorununu tümüyle AB şemsiyesi altına taşımaya çalıştıklarını kaydederek, bu girişimin kabul görmesinin beklenmediğini ifade ettiler.

    Fini: Ek şart hata olur

    İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini, AB'nin Türkiye'nin önüne ek şart koymasının hata olacağını söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in konuğu olarak Atina'da bulunan Fini, Türkiye'nin 17 Aralık'taki AB zirvesi çerçevesinde istenenlerin tümünü yerine getirdiğini vurgulayarak, bu şartlar altında Türkiye'nin önüne ek şart koymanın hata olacağını belirtti. Fini, "AB değer ve ilkelerine saygı gösteren, gerekli reformları yapmış bir Türkiye, hem AB hem de birer Akdeniz ülkesi olan İtalya ve Yunanistan'ın çıkarınadır" dedi. Molivyatis de, "AB'nin genişlemesi, Türkiye'nin AB süreci ve BM reformları konularında İtalya ile hemfikiriz" diye konuştu.

  • ATİNA

    Türkiye aleyhine çalışıyor

    Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hastanedeki yatağından Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Türkiye, BM Genel Kurul toplantıları ve Avrupa konularını telefonla görüştü. Fransız Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "gözünü etkileyen küçük bir damar sorunu" nedeniyle cuma akşamından bu yana hastanede bulunan Chirac'ın, telefon görüşmesinde Türkiye'ye değinerek, "Türkiye'nin Ankara protokolünün imzasından doğan yükümlülüklerine tamamen uyması gerektiğini vurgulayan bir karşı deklarasyona gerek olduğunu" söylediği kaydedildi.

  • PARİS



  • 7 Eylül 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED