AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Lütfi Doğan'larla akrabalığımız yok

Anneannesi Güldane Kalutsyan'ın ikinci evliliğini yaptıktan sonra Müslüman olduğunu söyleyen Hanifi Yılmaz, "Bunu dayım Şinork Kalutsyan da biliyordu" dedi.

Almanya Ermeni Cemaati lideri Başpiskopos Karekin Bekçiyan'ın, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan'la eski Ermeni Patriği Şinork Kalustyan'ın kardeş oldukları yönünde ortaya attığı iddiayı, patriğin yeğeni olan Hanifi Yılmaz yalanladı. Yozgat'ın Çandır ilçesine bağlı İğdeli Köyü'nde oturan Yılmaz, eski Diyanet İşleri Başkanları olan her iki Lütfi Doğan ile de hiçbir akrabalık ilişkilerinin bulunmadığını söyledi.

Anneannesi Güldane Kalustyan'ın yıllar önce Yozgat'ın Sarıkaya İlçesi'ne bağlı Bebek Köyü'nden İğdeli Köyü'ne gelerek Mihran Kalustyan ile ilk evliliğini yaptığını belirten Yılmaz, "Anneannem Güldane Kalustyan, 1910 yılında Mihran Kalustyan ile ilk evliliğini yapmış. Bu evlilikten, Şinork Kalustyan, Şinorik Kalustyan (kız çocuk) ve Arsek Kalustyan dünyaya gelmiş. Şinorek Kalustyan 12 yaşında iken İngiltere'de ölmüş. Şinork Kalustyan daha sonra akrabalarıyla birlikte yurt dışına gitmiş, Fransa'da din eğitimi alıp Türkiye'ye dönmüş ve bir süre sonra da Ermeni patriği görevine seçilmiş."

2. evlilikten erkek çocuk yok

Hanifi Yılmaz, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan'ın Şinark Kalustyan'la kardeş oldukları iddialarının, anneannesi Güldane Kalustyan'ın İğdeli Köyü'nde ikinci kez evlendiği kişinin soyadının "Doğan" olmasından kaynaklanmış olabileceğini de ifade ederek, şöyle devam etti:

"Güldane Kalustyan, ilk eşi ölünce 1920 yılında köyümüzden Hacı Doğan ile ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten de annem olan Hanımkız Doğan ile teyzelerim, Gülizar ve Hürmet dünyaya gelmiş.Yani anneannem ikinci evliliğinden erkek çocuk doğurmamış. Bu nedenle Lütfi Doğan ile bir akrabalığımız söz konusu değil. Anneannemin ikinci evliliği yaptığı Ali Doğan'ın ilk eşi olan Nadire'den olan Halim, Şükrü, Mustafa ve Bahri adında 4 çocuğu daha varmış. Anneannemin, ikinci evliliğini yaptığı Hacı Doğan'ın soy ismindeki benzerlik nedeniyle Lütfi Doğan'ın Şinork Kalustyan ile kardeş olduğu iddia ediliyor ama bu doğru değil."

Müslüman olduğunu gizledi

Hanifi Yılmaz, anneannesi Güldane Kalustyan'ın ikinci evliliğini yaptıktan sonra Müslümanlığı seçtiğini de vurgulayarak, "Anneannem, Müslümanlığı seçince köyde kendisine 'Gülkız' adı verilmiş. Anneannem bir süre sonra İstanbul'a oğlu Şinork Kalustyan'ın yanına yerleşmiş. Annem olan Hanımkız, anneannemi İstanbul'a giderek, ziyaret etmiş. Anneannem, bu ziyaret sırasında anneme (ben Müslümanlığı seçtim, oğlum Şinork da bunu biliyor. Şinork'a bir zarar gelmesin diye Müslümanlığımı belli etmiyorum. İbadetimi çok gizli yapıyorum) demiş" diye konuştu.

  • KAYSERİ

    Patriğin annesi müslüman olmuş

    Yozgat'ın Çandır ilçesine bağlı İğdeli Köyü'nde oturan Hanifi Yılmaz, anneannesi Güldane Kalustyan'ın nufus kayıt belgesini göstererek, "Anneannem ilk evliliğini Mihran Kalustyan'la, ikinci evliliğini ise, dedem olan Hacı Doğan'la yaptı. İddialar soyadı benzerliğinden kaynaklanıyor olabilir" dedi.

    İddialar gerçek değil

    İddialar üzerine gündeme oturan 10. ve 11. Diyanet İşleri Başkanı her iki Lütfi Doğan da kendilerinin Patrik Şinork Kalutsyan ile herhangi bir akrabalıklarının olmadığını vurguladılar. Diyanet İşleri'nin 10. başkanı olan ve daha sonra milli görüş çizgisinde siyasete atılıp Refah ve Fazilet partilerinde Gümüşhane Milletvekilliği yapan Lütfi Doğan, annesinin adının "Pullu Hatun" olduğunu söyleyerek iddianın asılsız olduğunu belirtti. Ermeni arıyorsanız, Gümüşhane'ye bakın" diye konuşan CHP'li Lütfü Doğan ise daha sonra bu sözlerinden geri adım atarak, bir bilgisinin olmadığını sadece tahmin üzerine konuştuğunu ifade etti. Lütfü Doğan, kendisinin Gümüşhane Kelkit'te doğduğunu vefat eden anne-babasının da Kelkit'li olduğunu belirtti. Doğan, "Bahsedilen konularla uzaktan yakından ilgim yok .Medyada ismimi neden geçtiğini anlamıyorum. Bütün bu iddialar gerçekdışı. Bu şahısları tanımam. Nereden çıkarıyorlar bu dedikoduları. Halk gerçeği bilsin. Hukuki haklarım saklı. Dava açmayı düşünüyorum" dedi. Doğan, 11. Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan'ın kendisini adres göstermesiyle ilgili olarak da, "Bilmeden bir şeyi söylemiş olmak zandır, ilmi ifade etmez. Zan çok defa insanı günaha sokar" şeklinde konuştu.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED