AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Suyun KOBİ'leri dev
firmalara kafa tutuyor

İçme suyu sektöründeki küçük firmalar, yerli ve yabancı devlerle rekabet edebilmek için tankeri ve 'damacana'yı bırakıp pete yatırım yapıyor. Başta Ortadoğu olmak üzere birçok ülkeye su ihraç ediyor.

  • YAKUP KOCAMAN / İSTANBUL
    İçme suyu sektöründe yerli ve yabancı devlere rağmen ayakta kalmanın yollarını arayan tanker ve damacana firmaları, pet su ve ambalajlı su sektörüne yatırım yapıyor. Su sektöründe faaliyet gösteren KOBİ firması Buzdağı Doğal Kaynak Suyu da tanker ve damacana işinden sıyrılarak pet su üretimi için 1 milyon dolarlık yatırım yaptı. Şirket Ortadoğu'ya su ihracatını artırmayı hedefliyor.

    Buzdağı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Balkancı, büyüklüğü 500 milyon dolar olan Türkiye içme suyu pazarında devlerle rekabete giriştiklerini belirterek, "pet su işi için şimdiye kadar 1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Fakat yatırımlarımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde suyumuzu bardak ambalaja da koyacağız. Bu arada şimdiye kadar dışarıdan aldığımız damacana ambalajı kendi bünyemizde üretecek bir üniteyi devreye alacağız. Bunun için de 2 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyoruz" dedi.

    Balkancı, pet su üretimine girmelerinin gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Bu işe ilk başladığımızda o zamanki uygulama gereği suyu tankerlerle getirip su istasyonlarına veriyorduk. Tanker sisteminin kaldırılmasından sonra sektörde damacana modeline geçen ilk firmalardan olduk. Çünkü rekabet edebilmek sürekli yeniden yapılanmak gerekiyor. Bizimle birlikte bu zincirden ekmeğini kazanan bayilerimize destek olmak amacıyla şimdi de pet su işine girdik. Şu anda suyumuzu 19 litrelik damacana yanında 0.5, 1.5, 5, 8 ve 10 litrelik pet ambalajlarda da müşterimize sunuyoruz"

    Sakarya'da As-Bal Ltd. Şti. tarafından 1996 yılında işletmeye açılan Buzdağı Suları, Geyve ilçesinin Doğançay köyü yakınlarındaki tesislerde dolduruluyor. Firma, bayileriyle birlikte yaklaşık 300 kişiye istihdam imkanı sunuyor.

    Reklam yerine yatırımı tercih etti

    Buzdağı, büyük su firmaları ile rekabette bütçesi kısıtlı olduğu için reklam veremedi. Onun yerine kendi markasıyla pet şişe pazarında görünmeyi tercih etti. "Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin yüzde 50'ye yakını Marmara bölgesinde gerçekleşiyor ve bu suların büyük bir kısmı Sakarya civarından getiriliyor" diyen Balkancı, "Bizim suyumuz da aynı yerden geliyor. Fakat bizim tek eksiğimiz reklam. Aktif satış ekimizle ve pet şişelerimizle bunu aşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

    "Boşa akan suyu ihraç ediyoruz"

    Pet ambalajlı suda ihracatlarını artıracaklarını söyleyen Balkancı, "Zengin su kaynaklarına sahip olan ülkemizde maalesef tatlı suların yüzde 80'i boşa akıyor. Şu anda bu suyun ancak yüzde 20'si ambalajlanabiliyor. Son yıllarda sektörümüzde gelişen ambalajlı su ihracatı kervanına biz de katıldık. Sektördeki ihracat her geçen gün artarak 25 milyon doları aşmış durumda. Biz de şimdiye kadar KKTC'ye ve Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracatı önümüzdeki dönemde daha da artırmayı planlıyoruz" dedi. Pet su tüketiminin yüzde 70'inin otellerde gerçekleştiğine dikkat çeken Ahmet Balkancı, son yıllarda artan turist sayısının da kendileri için olumlu bir gelişme olduğunu ve sektörü hareketlendirdiğini kaydetti.

    Suyun başını yabancılar tutmuş

    Yıllık 500 milyon dolara ulaşan Türkiye içme suyu sektörünün üçte biri yabancı dev şirketlerin elinde bulunuyor. Amerikan şirketleri Coca-Cola ve Pepsi, Turkuaz ve Aquafina markaları ile İsviçreli Nestle firması Pure Life ve Fransız Danone de Hayat ve Şaşal markaları ile pazarda bulunuyor. Küresel rekabeti Türk pazarında da sürdüren Pepsi ve Coca-Cola firmaları, doğal kaynak suyu yerine kuyudan çektikleri suyu işleyerek satıyor. Sektördeki yerli büyükler ise Pınar Su, Saka (Sabancı), Hamidiye, Erikli, Aytaç, Özkaynak, Kardelen, Dağdelen, Çobanpınar ve Lido.



  • 18 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED