AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Kadın modacılar erkek patronlara kazan kaldırdı

Yıllardır erkekler tarafından yönlendirilen tesettür giyimine kadın modacılar el attı. Tesettürlü kesimin tercihlerinin karşılanamadığını iddia eden stilistlere göre erkekler, zarafet ve şıklıktan uzak kıyafetler tasarlıyor.

  • AYŞE OLGUN
    Tesettürlü kesime kıyafet üreten ve son yirmi yılda hızla büyüyen hazır giyim sektörüne, kadın modacılardan büyük eleştiri geldi. Eleştiri oklarında asıl hedef ise tekstil firmalarının erkek patronları. Modacılar, erkek patronların kadını 'görmek istedikleri' gibi giydirdiğini ve bu yüzden de zarafet ve şıklıktan uzak kıyafetlerle mağaza vitrinlerini düzenlediklerini söylüyorlar.

    Gençlerin tercihlerinin tesettür giyimini yönlendirdiğini söyleyen tasarımcı Perihan Mataracı'ya göre hazır giyim değişimleri hep arkadan takip etti. Özellikle üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının tesettürdeki tercihleri değiştirdiği görüşünü savunan Mataracı, tekstil sektörünün bu değişimleri yakalayamadığını belirtiyor. Yani 25 yılda hazır giyim tesettürlü kesimin tercihlerini karşılayamadı, böyle olunca da iş tasarım ve moda eğitimi almış tesettürlü bayanlara düştü.

    UYUMDA BİLE ABARTI VAR

    İstanbul'da iletişim eğitimi aldıktan sonra Londra'ya moda ve tasarım okumaya giden Serap Cebeci, şimdi tesettürlü genç kızlar için birbirinden güzel kıyafetler tasarlıyor. Geleneksel motifleri modern çizgiyle buluşturan Cebeci'ye göre tesettür çizgilerine daha da dikkat ederek çok daha sade ve rahat kıyafetleri günlük hayatımızda kullanabiliriz. İngiltere'de örtünen Cebeci, Türkiye'ye gelince en büyük sıkıntıyı herkesin aynı kıyafeti giymesinde yaşamış. Vitrinde ne sunulursa onu alıp giyen ve birbirinin kopyası olan tesettür giyimini eleştiren Cebeci, "Farklı olmakla abartıyı birbirine karıştırmadan, sade ve zevki yansıtan bir giyim tarzının oluşması gerekiyor. Oysa şu an tesettür kıyafeti kişinin üzerinde adeta bağırıyor. Uyum konusunda bile bir abartı söz konusu. Üstelik tesettür çizgisinden uzaklaştığını düşünüyorum" diyor.

    Tesettür kıyafetleri üreten firma sahiplerinin ve çalışanlarının profesyonellikten uzak çalışmalarının hazır giyimin gelişmesini engellediğini söyleyen Cebeci, bunun çekilen kataloglardan kullanılan kumaşa kadar her alanda söz konusu olduğunun altını önemle çiziyor.

    MARKALAŞMA YOK

    15 yıldır bu piyasanın içinde olan ve o günkü müşterilerinin bir kısmının bakan, milletvekili eşi olduğunu söyleyen Perihan Mataracı, konum ve şartlarına göre beklentileri değişen bu müşterilerinin hazır giyimi değil de hâlâ kendisini tercih etmesinin sebebini yine hazır giyimin markalaşmaya doğru gidememesiyle açıklıyor.

    KALİTE EKSİK

    Yani hazır giyimde kalite adına bir standartın yakalanamadığını ifade eden Mataracı şunları söylüyor: "Hazır giyimin patronları kıyafet üretirken bu kıyafet tesettür çizgilerine ne kadar riayet ediyor deyip zarafet ve inceliğini gözardı etti. Oysa bizler tesettür çizgisine riayet ederken bir yandan da nasıl şık olur düşüncesiyle tasarımlar yaptık. Hazır giyimin ürettiği ilk tesettür kıyafetleri iki üç renk ve modeldi. Omuzdan büzgülü pardösüler, kalın çoraplar koyu renk başörtüleri üretip bunun içine kadını sokmak istediler. Oysa özellikle üniversitede okuyan başörtülü kızlar daha aktif ve rahat olmak istiyorlardı ve hazır giyimin sunduğu kıyafetlere alternatif olarak bize geldiler. Onlara daha şık, daha sade ve büzgüsü olmayan düz pardösüler altına daha rahat edecekleri pantolonlar diktik. Üniversitede uygulanan başörtüsü yasakları ise tesettür giyimini tamamen değiştirdi. Öğrenci okul içinde farklı dışarda farklı kıyafet giymek istemedi ve tunikler, pantolonlar ve kısa ceket ve etek ve pantolon takımları hazırladık. Bunun üstüne takılan başörtülerin boyutları da doğal olarak küçüldü."

    MÜŞTERİ TALEBİNDEN UZAKLAR

    Hazır giyim firmalarının koleksiyonlarının müşteri talebinden uzak olduğunu söyleyen Serap Cebeci, "Müşteri talepleri ve günün modasının çok dengeli bir biçimde harmanlanarak hazırlanması lazım. Bir de bu sektörde çalışanların eğitim düzeylerinin daha yüksek olması gerektiğini düşünüyorum" diyor.

    Müşterilerine özel defile düzenliyor

    Bu yaza damgasını vuran etek modasına 'sadece etek' adlı özel bir kreasyonla renk katan Perihan Mataracı, tesettürlü kesimde bir ilke imza atarak Sultanahmet'teki tarihi Caferağa Medresesi'nde müşterileri için minik bir defile düzenledi. Davetliler arasında yer alanlar aynı zamanda yıllardır müşterisi olan hanımlardı. Büyükşehir Belediye Başkanı'nın eşi Özdeyiş Topbaş, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kızkardeşi Vesile İlden, Başbakan Danışmanları Ömer Dinçer ve Ahmet Davutoğlu'nun eşleri Esma Dinçer ile Sare Davutoğlu ve ilçe belediye başkan eşleri bunlardan sadece birkaçıydı.



  • 20 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED