T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 2 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kongo'yla misilleme

Sözde Ermeni soykırım iddialarını tanıyarak, Türkiye'nin sert tepkisini çeken Belçika, şimdi kendi tarihiyle yüzleşiyor. İngiliz-Türk Diyalog Grubu'nun girişimiyle İngiltere Parlamentosu'na verilen tasarıda, ''Belçika'nın Kongo'da işlediği soykırımı'' tanıması istendi

İngiltere'deki Türk ve İngilizlerin ortak platformu olan İngiliz-Türk Diyalog Komitesi İngiltere Parlamentosu'na sunduğu tasarıyla, Belçika'dan, 1885-1908 yılları arasında, Kongo'da yaptığı soykırımı açıklaması ve Kongo halkından özür dilemesini istedi. 1998 yılında sözde Ermeni soykırım iddialarını tanıyan Belçika'nın inkar edenler için hazırladığı bir yıl hapis ve para cezasına karşı harakata geçen Diyalog Komitesi üyeleri, Ermeni tasarılarının mimarlarından İşçi Partisi milletvekili Andrew Dismore ile de görüştü.

TASARI İMZADA

Dismore'a, Türk-Ermeni savaş trajedisinin iki taraflı bir trajedi olduğunu, soykırım olarak adlandırılamayacağını anlatan Komite üyeleri, bu iddialara destek veren ülkelerden Belçika'nın Kongo'da yaptıklarıyla ilgili bir tasarı için kendisinden destek istediler. İngiltere Parlamentosu'nun resmi kütüphane kayıtlarında da inceleme yapıldı, Belçika'nın Kongo'da yaptıklarını kabul etmediği teyit edildi. Komite, bunun üzerine, Andrew Dismore'dan tasarı için girişimde bulunmasını istedi. Dismore'un sunduğu tasarıya bugüne kadar imza atan milletvekillerinin sayısı da 13 olarak belirlendi. Avam Kamarası'nda tasarının görüşülebilmesi için imza sayısının 50'yi aşması gerekiyor.

ERMENİ TASARISINA MİSİLLEME

Belçika Parlamentosu, 1998 yılında, sözde Ermeni soykırımını tanıyan ve Türkiye'yi de tanımaya çağıran bir karar almıştı. Komite yetkilileri, Belçika'nın böyle bir çağrı yapmaya hakkı olmadığını, öncelikle kendi tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini söylediler. Komiteden yapılan açıklamada, "İngiliz-Türk Diyalog Komitesi olarak, Belçika'nın ya kendi parlamentosunda Türkiye aleyhine aldığı bu kararı geri çekmesi ya da Kongo'da yarattığı trajediyi soykırım olarak kabul ederek kendi tarihiyle diğer uluslara önerdiği şekilde yüzleşmesi gerektiğini düşünmekteyiz." denildi.

  • ANKARA

    İngiliz desteği

    İngiliz parlamenter Andrew Dismore, Kongo soykırım tasarısını 24 Mayıs'ta parlamentoya sundu. Şu ana kadar 13 vekilin imzaladığı tasarıda, "Belçika'ya konuyla ilgili tüm gerçekleri ve delilleri artık açıklaması ve Kongo'da yaptığı soykırım nedeniyle bugünkü Kongo halkından özür dilemesi" çağrısı yapıldı.

    Soykırım emri Kral'dan

    1870'li yıllarda Belçika Kralı II. Leopold bugünkü adı Kongo olan Afrika ülkesini sömürgeleştirme macerasına atıldı. Yaklaşık 10 yıl içerisinde yığdığı asker ve zengin Belçikalılarla bölge hakimiyetini ele geçirdi. 1885 yılında Kongo'nun 'Belçika Kongosu' olarak adının değiştirilmesi kabul edildi. Bu tarihten sonra ülkede dünya tarihine geçilecek trajedi yaşandı. Kauçuk tarlalarında çalışmayı reddettikleri ve sömürgecilere karşı direndikleri için milyonlarca Kongolu Belçikalı sömürgeciler tarafından öldürüldü.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi