T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 4 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yılmaz çok mesut

Yüce Divan'da yargılanan Mesut Yılmaz ile Güneş Taner'e yeni TCK piyangosu vurdu. Yargıtay Başsavcısı Ok, sanıkların eski TCK'ya göre 'ihaleye fesat' karıştırdığını ancak yeni TCK'ya göre ise 'görevi kötüye kullandığını' belirterek zaman aşımından davanın düşmesini istedi

Yüce Divan'da yargılanan eski bakan ve başbakanlar yeni TCK sayesinde 'zaman aşımına' girip kurtuluyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, önceki gün Ulaştırma eski Bakanı Yaşar Topçu'nun davasının zamanaşımından düşmesi istemesinden sonra dün de eski Başbakanlardan ve ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanlarından Güneş Taner için 'zamanaşımı' istedi. Ok, her iki sanığın eski TCK'ya göre 'ihaleye fesat karıştırdığını' ancak yeni TCK'ya göre 'görevi kötüye kullandığı'nı savunarak, bu suçun da 5 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğunu belirtti. Ok, her iki sanık hakkındaki davanın düşürülmesini istedi.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ile Güneş Taner'in Türkbank'ın Korkmaz Yiğit'e satışında ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla yargılandıkları Yüce Divan'daki duruşmanın dünkü bölümünde Başsavcı Ok, esas hakkındaki görüşünü bildirdi.

ESKİ TCK'YA GÖRE SUÇLU

Ok, Türkbank ihalesinin yapıldığı dönemde yürürlükte olan TCK'ya göre sanıkların ''ihaleye fesat karıştırma'' suçunun oluştuğunu, devletin zarara uğratıldığını kaydetti. Ok, esas hakkındaki görüşünün ''hukuki değerlendirme'' başlıklı bölümünde, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlükten kalkan 765 sayılı TCK ile aynı tarihte yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'daki "ihaleye fesat karıştırma'' suçlarını karşılaştırdı. 765 sayılı TCK'daki "ihaleye fesat karıştırma'' suçunun oluşması için zararın ortaya çıkması gerektiğini anlatan Başsavcı Ok, bu maddenin ceza miktarı yönünden sanıkların aleyhine olduğuna işaret etti.

Eski Ceza Kanunu'na göre sanıkların "ihaleye fesat karıştırma'' suçunun oluştuğunu, devletin zarara uğratıldığını savunan Başsavcı Ok, ancak yeni TCK'daki "ihaleye fesat karıştırma'' suçunu düzenleyen 235. maddede 5 yıldan 12 yıla kadar ceza öngörüldüğünü, bunun da sanıkların lehine olduğunu anımsattı.

HİLE UNSURU KURTARDI

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner'in Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan TCK'ya göre tespit edilirken, Yılmaz ve Taner yeni TCK'dan yararlandılar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlükten kaldırılan 765 sayılı TCK'ya göre Yılmaz ve Taner'in ihaleye fesat karıştırdıklarının belirlendiğini kaydederken, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni TCK'ya göre ise bu suçun oluşması için 'Hile unsuru'nun aranması gerektiğini belirtti. Yeni TCK'nın 235. maddesine göre suçun oluşabilmesi için 'hile unsuru'nun da arandığını, bu durumun sanıkların lehine olduğuna dikkati çeken Ok, bu anlamda bakıldığında ihalede hilenin varlığının tespit edilemediğini vurguladı. Ok, dolayısıyla yeni TCK'daki "ihaleye fesat karıştırma'' suçunun oluşmadığını kaydetti.

  • EVİN GÖKTAŞ / VELİ TOPRAK /ANKARA

    Ok'un mütalaası ile bir dönem usulden aklandı

    Başsavcı Ok'un zaman aşımı talebi duruşma salonunda sevinçle karşılandı. Ancak Ok'un zaman aşımı talebini Berna Yılmaz ve Turgut Yılmaz'ın buruk bir sevinçle karşıladığı görüldü. Yılmaz'ın, hiç bir tepki vermediği gözlendi. Yılmaz, gazetecilerin sorusu üzerine, "Sayın başsavcının mütalaasına karşı şu anda herhangi bir yorum yapmak istemiyorum. Görüşümü önümüzdeki duruşmada bildireceğim" demekle yetindi.

    Milletvekillerine farklı bakana farklı zamanaşımı

    Başsavcı Ok, Yılmaz ve Taner'le ilgili iddiaların, 'ihaleye fesat karıştırma' kapsamından çıktığını belirterek, sanıkların eylemlerinin eski ve yeni TCK'ya göre ''görevi kötüye kullanma'' suçunu oluşturduğunu ifade etti. Ok, bu suçun da 5 yıllık zaman aşımına girdiğini ifade etti. Zaman aşımı süresinin eski TCK'ya göre 5 yıl olduğunu, sanıkların lehine olduğu için bundan yararlanmaları gerektiğini ve bu süreyi kesecek bir düzenleme bulunmadığını anlatan

    Başsavcı Ok, Türkbank'ın satışına ilişkin hisse devrinin yapıldığı 04.09.1998 tarihinden sanıkların Yüce Divan'a sevk edildiği 12.07.2004 tarihine kadar asli zaman aşımı süresi olan 5 yılın dolduğunu belirtti. Ok, Anayasa'nın 83. maddesine göre milletvekilleri hakkında iddialar varsa, milletvekili oldukları sürede zaman aşımının durduğunu ancak Anayasa'nın 100. maddesine göre Başbakan ve bakanlar için böyle bir düzenlemenin bulunmadığını belirtti.

    En az 10'ar yıl hapse çarptırılmaları isteniyordu

    Mesut Yılmaz ve Güneş Taner, TBMM'ninin 27 Ekim 2004 tarihli kararıyla, "Türkbank ihalesi sürecinde", "ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümlerinde bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirdikleri, böylece siyasî rant amaçladıkları ve ayrıca Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan üçüncü şahıs konumundaki Kamuran Çörtük'e ihalede üstlendiği aracılık misyonuna karşılık Genç TV'nin bedelsiz olarak verilmesini sağladıkları" iddiasıyla, eylemlerine uyan eski TCK'nun 205, 219/1, 4 ve 33. maddelerine göre 10 yıldan az olmamak şartıyla cezalandırılmak üzere Yüce Divana sevk edildiler.

    KOMİSYON BAŞKANLARI NE DİYOR

    Henüz karar verilmedi

    Yaşar Topçu Komisyonu Başkanı AK Partili Ünal Kacır: Başsavcı, fiilin ihaleye fesat karıştırmak mı yoksa görevi kötüye kullanmak konusunda farklı düşünüyor herhalde. Nihayetinde hukuki görüştür. Saygı duymak lazım. Komisyon ihaleye fesat karıştırmak iddiasıyla Yüce Divan'a göndermişti. Biz mahkeme değiliz. Soruşturma komisyonuyuz. Mahkeme daha derinlemesine karar verir. Henüz karar verilmiş değil. Başsavcı, kanaat belirtmiştir.

    Hükmü bekleyeceğiz

    Mesut Yılmaz Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Demir: Biz komisyon olarak raporda görüşlerimizi ifade ettik. Şu aşamada yeni bir şey söylemek doğru olmaz. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nde yargılama devam ediyor. Aldığımız kararı rapora yazarak mahkemeye gönderdik. Yorum yapmamız, devam eden yargılama hakkında düşüncemizi ifade etmemiz şık olmaz. Mahkemenin karar vermesini bekleyeceğiz.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi