T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 2 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Prim borçlarının taksitle ödenmesi

Cafer DEMİR (İşçi, Denizli): Bağ-Kur ve SSK prim affı neden çıkmadı?

*Yasa, TBMM'den geçti. Cumhurbaşkanı'nın inceleyip onaylamasından sonra Resmi Gazete'de yayınlanacak ve sözkonusu 5458 sayılı Yasa'nın 17. maddesine göre, yayımını izleyen ayın ilk gününde, yani Mart 2006 ayı içerisinde yayımlanırsa, 01.04.2006 tarihinde yürürlüğe girecektir. Sanıyorum şu anda hem SSK'da hem de Bağ-Kur'da Uygulama Genelgelerinin hazırlıkları yapılıyordur. Eğer Cumhurbaşkanı onaylamayıp TBMM'ye tekrar incelenmek üzere gönderirse, gönderme gerekçesi dikkate alınarak Yasa, tekrar Genel Kurul'da görüşülecektir. Her halükarda Yasa ve ilgili Kurumların Kararlarına uyarınca hazırlanacak Genelgelere göre borç taksitlendirilme işlemlerinin genel prensipleri yakında açıklanacaktır.

2001 yılı ve öncesinde yaşanan ekonomik krizler sebebiyle, işverenler çeşitli finansal sıkıntılar yaşamışlar ve bu nedenle sosyal güvenlik kurumlarına borçlu oldukları primleri zamanında ödeyememişlerdir. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler sonucunda Bağ-Kur ve SSK'ya olan borçlar 2002 yılından 2004 yılı sonuna kadar yüzde 74 oranında artmıştır.

Yasanın Genel Gerekçesine göre; Sosyal Sigortalar Kurumu'nda (SSK) özel sektörden 2005 Mart ayı itibariyle prim aslı 2.3 milyar YTL (2.3 katrilyon TL) ve 2005 Temmuz ayı itibariyle 2.3 milyar YTL (2.3 katrilyon TL) gecikme cezası olmak üzere toplam 4.6 milyar YTL (4.6 katrilyon TL) alacağı olup, bu tutar SSK'nın toplam alacağının yüzde 63,7'sidir. Bağ-Kur'da ise 1479 sayılı Kanun kapsamında borçlu durumda olan 1.471.424 kişi ve 2926 sayılı Kanun kapsamında borçlu durumda olan 716.116 kişi olmak üzere toplam 2.187.540 borçlu sigortalısı söz konusu yeniden yapılandırma kapsamında bulunmaktadır. Bağ-Kur'un 31 Mart 2005 tarihi itibariyle, kayıtlı toplam prim alacağı ise 16.7 milyar YTL'dir (16.7 katrilyon TL).

Her iki sosyal güvenlik kurumuna olan prim borçlarının ödenmesini kolaylaştırmak için 5458 sayılı Kanun çıkarılmıştır. Yapılan düzenlemeden beklenti içerisine girenlerden en büyük hayal kırıklığını geçmiş dönemlerdeki herhangi bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında olunmayan gün boşluklarının da ödenebileceğini düşünen bazı sigortalılar yaşadı. TBMM'nin onayladığı 5458 sayılı Yasa'yla sadece işverenlerin SSK'ya olan borçları yeniden yapılandırılacak, fakat bazı sigortalıların bekledikleri geçmiş yıllardaki gün boşlukları doldurulamayacak ve isteğe bağlı sigortalılığı sona erdirilenlerin borçlanması da söz konusu olmayacaktır. Daha önce bir şekilde isteğe bağlı sigortaya girdikten sonra ödemeye devam etmeyen sigortalılar, kendileri için bir af geldiğini ve isteğe bağlı sigortada ödemedikleri geriye dönük boşlukları tamamlayabileceklerini düşünmektedirler. 5458 sayılı Yasa'ya göre, sadece 01.05.2003 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortaya borcu olan ve halen isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler için ödeme kolaylığı getirilmiş bulunmaktadır.

Bağ-Kur sigortalısı olup, vergi mükellefiyeti devam eden sigortalılardan primlerini ödeyemeyenler bu yeniden yapılandırmadan yararlanabilecekler. Bağ-Kur Yasası'na göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde, 04.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların sigortalılık hak ve mükellefiyetlerinin 04.10.2000 tarihinden itibaren başlayacağından, 04.10.2000 tarihinden öncesinde ödenmemiş primler borçlanılamayacaktır. Bir örnek verecek olursak, 1993 yılında herhangi bir tarihte limited şirket ortağı olan ve bugüne kadar Bağ-Kur'a kayıt ve tescilini yaptırmayanlar (halen vergi kaydının devam etmesi koşuluyla) 04.10.2000 tarihinden sonrası için borçlanabilecektir. Bu ortak, 1993 yılından 04.10.2000 tarihine kadarki dönemde oluşmuş prim borçları için yeniden yapılandırma talebinde bulunamayacaktır.

5458 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuran borçlu sigortalıların, kapsama giren borçları dolayısıyla Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'a yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamaları da şarttır.

İşverenlerin ödeyemedikleri prim borçlarını yeniden yapılandırmasını mutlaka gerçekleştirmeleri için, prim borçlarını yapılandırmaması halinde, başvuru süresinin sona erdiği tarihten itibaren; yapılandırılmış borçları ile ilgili ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemiş olmasından dolayı anlaşmaları bozulanlar ise anlaşmalarının bozulduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren; kanun, kararname veya diğer mevzuatla sağlanan üretim, yatırım ve benzeri devlet yardımları ile teşvik ve desteklerden, daha önce başlayıp devam eden nakdî olmayan teşvikler hariç, yararlandırılmayacakları ve yararlanmaması gerektiği sonradan anlaşılanlardan da yapılan devlet yardımı, teşvik ve destek ödemeleri kanunî faizi ile birlikte geri alınacağı hükme bağlanmıştır. Belirtilen destek, teşvik ve devlet yardımları, ilgili sosyal güvenlik kurumundan borçlulara ilişkin bilgilerin temin edilmesinden sonra sağlanacaktır.

Yasa uygulamaları belirginleşince konu hakkında yazmaya devam edeceğim.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi