T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 18 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Edirne'de sular çekilmeye başladı

Edirne merkez ve Karaağaç Mahallesi arasında Lozan Caddesi'nin sular altında kalması nedeniyle bir süredir sağlanamayan ulaşım, suların çekilmesiyle yapılmaya başlandı.

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, 13 Martta nehir taşkını sonucu su altında kalan Lozan Caddesi'nde ulaşımın düne kadar zırhlı personel taşıyıcılar ve traktörlerle sağlandığını söyledi.

İl Özel İdaresi ekiplerinin, Lozan Caddesi'nde suların çekilmesiyle oluşan çukurları iş makineleriyle kapatmasıyla Edirne-Karaağaç arasında ulaşımın büyük araçlarla sağlanmaya başladığını bildiren Korkan, "Su baskınıyla ekili tarım alanları zarar gördü. Bazı ürünlerin de ekimi gecikti" dedi.

Mahallede 200 evi su bastığını ifade eden Korkan, "Sel mağdurlarının bir bölümü komşularında, yakınlarında, bir bölümü de Mustafa Necati İlköğretim Okulu'nda barınıyor. Okulda kalanlar, evlerindeki sular çekilinceye kadar çadırda barındırılacak. Bunların her türlü ihtiyaçları Edirne Valiliği ile diğer kurum ve kuruluşlarca karşılanacak" dedi.

MUHTARDAN GÜMRÜKÇÜLERE ERZAK YARDIMI

Korkan, taşkın nedeniyle halen ulaşıma kapalı olan Pazarkule Sınır Kapısı'na tarla yolundan giderek, burada görevli gümrük muayene, gümrük muhafaza, polis ve diğer çalışanlara ekmek ile helva götürdü.

Gümrük yetkilileri, Pazarkule'den halen giriş çıkışın yapılamadığını, yoldaki su tahliyesinin öğlenden sonra tamamlanması halinde yolun ulaşıma açılabileceğini bildirdiler.

TAŞKIN ENDİŞESİ YAŞIYORLAR

Mahalle sakinlerinden Emine Tokuç da taşkının bir felaket olduğunu belirterek, yardımların Edirne Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, belediye ve muhtarlıktan beklenmemesi gerektiğini, asıl yardımın Edirne'nin afet bölgesi ilan edilerek yapılması gerektiğini söyledi.

Tokuç, "Bakanlarımızdan sorunlarımızla ilgilenmelerini istiyoruz. Bu taşkınları her yıl yaşıyoruz. Maddi değil, manevi zararımız olmadığı için çok şanslıyız. Can kaybımız yok. Nehir debilerinin yeniden artacağı söyleniyor. Bu nedenle kaygılıyız" diye konuştu.

Bu arada, evleri su altında kalan vatandaşlar, kendi imkanlarıyla bidonlardan yaptıkları sal üzerinde evlerini kontrol ederken, ihtiyaçları olan eşyalarını taşıyor.

Selin etkili olduğu Lozan Caddesi'nde Jandarma Şehitliği'nin duvarları yıkılırken, Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün makine parkı, Yeşil Sera ile diğer tesislerde zarar gördü.

Tunca Nehri'nin taşması sonucu, Yalnızgöz ve Kanuni Köprüleri'nde halen ulaşım sağlanamazken, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı da su altında bulunuyor.

İpsala ilçesinde de 120 metrelik seddenin yırtılmasının ardından çok sayıda su yılanı kıyıya vurdu. Çocukların kıyıya vuran su yılanları ile oynadığı görüldü.

Bu arada, Kirişhane Ölçüm İstasyonu'nda yapılan ölçümde Meriç Nehri'nin su debisi 1152 metreküp/saniyeden 1089 metreküp/saniyeye, Bulgaristan Svilengrad'da 885 metreküp/saniyeden 656 metreküp/saniyeye, Arda Nehri'nde 352 metreküp/saniyeden 294 metreküp/saniyeye ve Tunca Nehri'nde 147 metreküp/saniyeden 139 metreküp/saniyeye düştü.

Öte yandan, Edirneliler, nehirlerin debilerinin düşmesiyle Meriç Nehri Kenarı'ndaki çay bahçesine oturarak, taşkının yol açtığı zararı unutmaya çalışıyor.

  • EDİRNE (AA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi