T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 18 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Erdoğan'dan Kurtlar Vadisi yorumu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda Kurtlar Vadisi Irak filmini değerlendirdi. Erdoğan gazeteye, filmin tartışmalı bazı sahnelerinin basında yer alan haberler doğrultusunda hazırlandığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin İran'dan korkması için bir gerekçe olmadığını zira Türkiye'nin bir NATO üyesi olduğunu belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda Kurtlar Vadisi Irak filmini değerlendirdi.

Erdoğan, gazetenin "Hafta sonu röportajı" köşesinin konuğu oldu. 2005 yılı Şubat ayında Türkiye'deki Amerikan karşıtlığını anlatan bir yazısı nedeniyle Türkiye'nin tepkisini çeken Robert L. Pollock tarafından yapılan röportajda Erdoğan'a ilk olarak Kurtlar Vadisi Irak filmi soruldu.

"SENİ AMERİKA'YA ALMAYABİLİRLER"

Erdoğan, röportajın başında kendisinin de filmi izlediğini belirten Pollock'la "Dikkat et seni Amerika'ya almayabilirler" diye şakalaştı.

Erdoğan, gazete tarafından "Anti Amerikan, anti Semitik ve anti Hristiyan" şeklinde nitelendirilen film için temkinli konuştu.

Kendisinin filmden üzüntü duyduğunu belirten Pollock'a, filmi yapanların Irak'ı görmemiş olabileceklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Çünkü bir ülkede bulunmak o ülke konusuna deneyim sahibi olmak için çok önemli. Örneğin sizin yazdığınız yazı da Türkiye'yi ve bizleri tanımadan yazılmış bir yazıydı. Onu okuduğumda çok üzüldüm" dedi.

"İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI EN BÖLÜCÜ FİLM"

Gazete, Kurtlar Vadisi Irak filmi için "Belki de İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da geniş kitlelere ulaşan din ve ırk açısından en bölücü film" değerlendirmesinde bulundu.

Filmde yer alan bazı sahnelerin basında çıkan haberler doğrultusunda hazırlandığına inandığını söyleyen Erdoğan, "Örneğin Ebu Garib Hapishanesi, bunu televizyonda gördük. Şimdi de dünya basınında Guantanamo Körfezi var. Tabi bu film de bu tür etkiler altında hazırlanmış olabilir" dedi.

"TURGUT ÖZAL'DAN SONRA EN POPÜLER LİDER"

Wall Street Journal gazetesi tarafından "Türkiye'de Turgut Özal'ın ardından en popüler lider" tanımlaması yapılan Erdoğan'ın, gelecek yılın yapılan seçimlerde de önünde ciddi hiçbir rakip bulunmadığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın kendisinin bir Amerikan karşıtı olmadığını belirten gazete, Erdoğan'a Amerika'nın Türkiye'deki imajını düzeltmesi için ne yapması gerektiğini sordu. Recep Tayyip Erdoğan, Amerika'nın Türk insanı gözündeki en büyük sorununun "Iraktaki gelişmeler" olduğunu söyledi.

Bütün sorunların müzakere masasında çözülebileceğine inandıklarını söyleyen Erdoğan, "Baskı hiçbir sonuç vermez" dedi.

"HAMAS FİLİSTİN SEÇİMLERİNİ KAZANDI"

Erdoğan, Hamas'ın sürpriz Türkiye ziyareti ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine de "Filistin'de bir seçim yapıldı ve bir sonuç alındı. Bu, Filistin halkının seçimi... Seçimlerden sonra sonuçların istediğimiz gibi olmadığını ve seçimleri kabul etmediğimizi söyleyemeyiz" dedi.

"Yapmamız gereken bu insanları desteklemek ve silahları bırakmalarını ve İsrail ile Filistin'in varlık haklarını kabul etmelerini sağlamak" diyen Başbakan Erdoğan, "Belki de benim arkadaşlarım da onlara burada başka hiçbir ülkenin söyleyemeyeceği şeyler söyledi" şeklinde konuştu.

"NATO ÜYESİYİZ İRAN'DAN KORKMAYIZ"

Gazete'nin "İran'ın nükleer programından endişe duyuyor musunuz" diye sorması üzerine de Erdoğan, "Neden korkalım ki? Bildiğiniz gibi biz bir NATO üyesiyiz. Uzun zaman da Sovyetler Birliği'nin komşusuyduk. O zamanlarda bile korkmadık neden şimdi korkalım ki" dedi. Wall Street Journal gazetesi ise Erdoğan'ın bu sözlerini "diğer bir ifadeyle arkamızda siz varsınız" şeklinde yorumladı.

Öte yandan gazete AK Parti'nin muhafazakarlığını "aile değerleri muhafazakarlığı" olarak nitelendirdi. Gazete, AK Parti'nin ekonomik programını ise "Klasik ortalama (mainstream) Amerikan muhafazakarlığı" olarak tanımladı.

Röportajda son olarak "Endişelenecek tek konu Türkiye'nin İslami Başbakanı'nın daha önceki Türk liderlerden ayrılan kültürel ve dış politikaları var" yorumu yapıldı ve Erdoğan'ın "İktidara geldiğimizde hiçbir komşumuzla iletişimimiz yoktu. Şimdi Türkiye'nin hepsi ile diyaloğu var. Bu yüzden bölgemizde başka bombalar istemiyoruz" dediği aktarıldı.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi