T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 18 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ahmet KEKEÇ

Biri asker Özkök, diğeri sivil Özkök...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, önceki gün Harp Akademileri Komutanlığı'nda bir konuşma yaptı ve kurmay subaylara bazı tavsiyelerde bulundu.

Hemen belirteyim:

Fevkalade güzel bir konuşmaydı.

Böyle dedim diye, şimdi birileri kalkıp, "Bak gördün mü, dinci basın bile onu alkışlıyor" diyecek; Özkök'ün tavırsızlığından, sinikliğinden, eylemsizliğinden yakınacak; hatta niye darbe yapmadığını, neden "muhtıra" vermediğini filan soracak ama, kim nasıl düşünürse düşünsün, güzel ve alışık olmadığımız türden bir konuşmaydı.

Kaldı ki, kendisini tanımam etmem; ne yüzünü görmüşlüğüm var, ne yanında bulunmuşluğum... Üstelik, aramızdaki "akretitasyon" sorunu da devam ediyor. Bilakis Özkök, kendisini tavırsızlıkla, eylemsizlikle suçlayanlara daha yakın. Hem ideolojik olarak, hem sınıfsal olarak...

Özkök, "demokrasi" adı altında bizi bölmeye çalışan iç ve dış güçlerden sözetseydi, farklı görüşleri "ihanet" terimleri içinde yargılasaydı, karşıtlıkları felaket olarak sunsaydı, o birilerinin gözünde makbul asker olacaktı.

Ama o öyle yapmıyor, aykırı fikirlerden korkmamamız gerektiğini, bunun bir zenginlik, bir yenileşme imkanı, bir açılım fırsatı olduğunu söylüyor.

İşte "asker Özkök"ün söyledikleri:

"Sizlere tavsiyem, hiçbir zaman herhangi bir konuda ileri sürülen bir fikre karşı önyargıyla hareket etmeyiniz. Çok aykırı fikirlerle karşılaşabilirsiniz, hele bu fikirlere 'vatan haini bir düşünce' gibi çok iddialı bir önyargıyla yaklaşırsanız, fikirlerden istifade marjını daha başlangıçta sıfırlamış olursunuz. Asimetri yaratacak fikirlerden ürkmeyiniz. Bazen onlara bakar yanlış, bazen de çok doğru olduğumuzu anlayabiliriz."

Devam ediyor asker Özkök:

"Uygarlık karşı fikirlerin çarpışmasıyla gelişmiştir. Müsademe-i efkârdan, barika-i hakikat doğar (Hakikat kıvılcımı fikirlerin çatışmasından doğar). Yenilikler hep karşı fikirler sayesinde ortaya çıkmıştır. (....) Öncelikle, insanların 'düşünce yapısı', değişimleri algılayacak şekilde hazırlanmalıdır. Daha sonra, zaten eylemler kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Eylem merkezli karar süreçlerinin yerini düşünce merkezli yaklaşımlar almalıdır."

Neden "asker Özkök" tamlamasına vurgu yapıyorum?

Neden olacak? Aklıma "sivil Özkök"ün yazmış/söylemiş bulundukları geliyor da, ondan.

Asker Özkök, farklı fikirlerdeki istifade marjına vurgu yapıyor, ama sivil Özkök farklı fikirlerin hayat bulması ve siyasete taşınması tehlikesine (!) karşı darbelerin "terbiye edici", "yola getirici" işlevini öne çıkarıyor...

Asker Özkök, "Farklı fikirlere 'vatan haini bir düşünce' gibi çok iddialı bir önyargıyla yaklaşmayın" diyerek, örtük de olsa hukuk hassasiyetine gönderme yapıyor, sivil Özkök "herşeyin hukuktan ibaret olmadığını" söylüyor.

Asker Özkök, "Yenilikler hep karşı fikirler sayesinde ortaya çıkmıştır. Öncelikle, insanların 'düşünce yapısı', değişimleri algılayacak şekilde hazırlanmalıdır" diyor; sivil Özkök, yeniliklerin taşıyıcısı da olsa, karşı görüş sahibi bazı sivillerin hâlâ "rüştünü ispat", "makuliyetini kanıtlama" gibi sorunları olduğunu söylüyor.

İşte, iki Özkök arasındaki fark...

Keşke sivil Özkök de, karşı görüşe tolerans ve hukuk hassasiyeti gibi konularda, birazcık asker Özkök'e yaklaşabilse...

Fazla değil, birazcık!

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi