T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 19 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Depreme dijital önlem

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak, ABD'de deprem için kullanılan 'HAZUS' programını İstanbul'a uyarlayacak. 'HAZTURK' ile deprem verileri tek merkezde ve dijital ortamda toplanacak

  • İSMAİL ZELVİ
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği yaparak şehirdeki yerleşim yerlerinin deprem haritalarını Coğrafi Bilgi Sistemleri (GİS) bazında çıkartarak dijital ortama taşıyacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün alınan karara göre, şu ana kadar yapılan çalışmaların bir biriyle entegrasyonunu sağlanarak, veri alışverişini mümkün kılmak amacıyla 740 bin YTL ödenek ayrıldı. Kararla, ABD'de deprem öncesi, anı ve sonrasında kullanılmak üzere hazırlanan 'HAZUS' programının yerel ölçekteki bir versiyonu 'HAZTURK' adıyla İstanbul için hazırlanacak.

    BİLGİLER TEK MERKEZDE

    Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İTÜ arasında imzalanan Bilimsel ve Teknik Ortak Hizmet İşbirliği Protokölü Belediye Meclisi'nin onayında geçti. Protokol çerçevinde yapılacak 489 bin YTL'lik harcama için belediye başkanına yetki verildi. İşbirliği çerçevesinde uygulamaya konacak HAZTURK programı ile, Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmaları tek bir çatı altında toplanacak, güncel ve yararlı verilerin TABİS standartlarıyla bütünleştirilmesi sağlanacak. Deprem öncesi, deprem esnası ve sonrasında kullanılmak üzere hazırlanan ABD FEMA patentli 'HAZUS' programının, yerel ölçekte 'HAZTURK' versiyonu olarak İstanbul için hazırlanacak proje 21 ayda tamamlanacak.

    BOĞAZİÇİ'YLE İŞBİRLİĞİ

    Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü arasında "Deprem Etki Analizi Araştırma Projesi" kapsamında hazırlanan "Anadolu Yakası Zemin Sınıflamasına Yönelik Mikrotremor Çalışmaları Bilimsel ve Teknik İşbirliği Protokolü" de Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildi. Bu protokol çerçevesinde 740 bin YTL'ye kadar harcama yapılabilmesi için de belediye başkanına yetki verildi. 32 ayda tamamlanacak bu proje ile Anadolu yakasının 'S' dalgası hız dağılımı haritası yapılacak. Bu harita daha sonra yapılacak deprem zararlarına dönük çalışmalar için baz oluşturacak. Ayrıca yapılaşmada uygulanacak mühendislik projelerinde gerekli olan mekanik parametrelerin belirlenmesi imkanı olacak.


  • 'Ah bir de boş arsa olsa!'
  • Zafere mehteranlı kutlama
  • Kadınlara özel sağlık merkezi
  • Kültür ve sanata yeni genç kalemler geliyor


    Bağdat İstanbul'la kardeş olmak istiyor

    Bağdat Belediye Başkanı Sabir İsevi ve Irak'ın İstanbul Başkonsolosu Salah Abdulsalam, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Görüşmede gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağdat Belediye Başkanı ile Irak'ın İstanbul Başkonsolosu'nu ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Irak ve özellikle Bağdat şehrinin yeniden imarı için su ve altyapı başta olmak üzere birçok konuda kardeşlik çerçevesinde bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacağız. Konuyla ilgili olarak teknik heyetlerimiz karşılıklı görüşmelere başlayacak" dedi. İstanbul'u ilk defa ziyaret eden Bağdat Belediye Başkanı ile İstanbul ve Bağdat şehirlerinin 'Kardeş şehir' olması konusunu da ele aldıklarını ifade edenTopbaş, teklife sıcak baktıklarını söyledi.


    Bahçelievler atık pil toplamada şampiyon

    Bahçelievler Belediyesi, Çevre Bakanlığı İşbirliği ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin destekleri ile gerçekleştirdiği 'Atık Pil Toplama Kampanyası'nda, iki ton atık pil topladı. Bahçelievler topladığı 2 ton atık pil ile kampanyaya katılan diğer ilçeleri geride bıraktı. Bahçeliveler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, ilçelerinin kampanyadan başarıyla çıkmasının altında, atık piller konusunda eğitim kurumlarıyla yaptıkları işbirliğinin yattığını söyledi. Bahçelievleri dünya kenti yapma konusundaki hedeflerine ulaşmkanın yolunun sağlıklı çevre bilincinden geçtiğini ifade eden Develioğlu, " Çocuklarımıza güzel yarınlar bırakabilmek adına, her insanın kendisini ve çevresini atık pillerden arındırması gerekir. Bunun yolu da, temiz çevre bilincinden geçer" dedi.


    İDO'dan Harem-Karaköy seferleri

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), Harem-Karaköy hattında 20 Mart Pazartesi gününden itibaren düzenli deneme vapur seferleri başlatacak. İDO'dan yapılan açıklamada, Şehir Hatları vapurlarının devrinin ardından İDO'nun, yürüttüğü optimizasyon çalışmaları çerçevesinde yolcu yoğunluğunun saptandığı güzergahlarda deneme seferleri düzenleyerek İstanbul içi deniz ulaşımını daha yaygın hale getirdiği belirtildi. 15 dakika sürecek Harem-Karaköy seferlerinin, trafikteki araç yükünün azaltılması bekleniyor.


    Çanakkale'nin yası coşkusu bir yerde

    Çanakkale Deniz Zaferi'nin 91. yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi edebiyat çevrelerinde de yapılan etkinliklerle kutlandı. Dün akşam Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde bir araya gelen şair ve yazarlar Çanakkale üzerine konuşup şiirler okudu. Birliğin Kızlarağası Medresesi'nde düzenlenen toplantıda söz alan 'Çanakkale Destanı'nın yazarı İsmail Bilgin, Şair Sadettin Kaplan ve Fırat Kızıltuğ birer konuşma yaptılar.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi