T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 19 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Büyük mirasa dayanan çağrı

İster sanat, isterse de bilim olsun, düşüncenin gücü, ekonomik dünyadan daha çok metaekonomik dünyaya odaklanmasından kaynaklanır. Normatif alanın değerlerini pozitif alana taşımasını başaramayanlar, hem sanatta hem de bilimde, zamanla etkisini yitirmeyen kalıcı izler bırakamazlar. Büyük sanatçı ve düşünürlerin peşinden gidenler, er ya da geç yitirdikleri Cennet'e açılan milyonlarca kapıdan birine mutlaka ulaşırlar.

Sanat ve düşünce dünyasının büyükleri ölümlü dünyada ölümsüzlüğü yakalamanın ustalarıdır. Onların yüzyılların mirasını yansıtan eserleri, zamanın derinliklerine atılan bir tohum gibi, insanın görünen dünyasında olduğu kadar görünmeyen dünyasında da büyük çınarlara dönüşürler. Doğu ve Batı'nın etkili sanatçı ve düşünürleri, ruhun derinliklerinde uzun yolculuklara çıkarak, bütün insanlığın mirasına büyük katkılarda bulunmuşlardır.

Türkiye'de Mehmet Akif, Yahya Kemal, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören'in Anadolu insanının düşünce ve eylem dünyasındaki vazgeçilmez yerleri, iç ve dış dünyanın sorunları, çatışmaları ve farklı değerlerini, evrensel doğrular ışığında, bütün boyutlarıyla ortaya koymalarından kaynaklanır. Onlar sanat ve bilimi "Mutlak" olanı aramanın evrensel aracı olarak görürler.

Sanat ve bilimin bütün öncüleri, kendilerinden önce gelenlerin zenginleştirdiği büyük mirasa yeni boyutlar kazandırmasını bildikleri ölçüde etkili olmuşlardır. Cahit Zarifoğlu'nun "Yaşamak" isimli özgün kitabında vurguladığı gibi: "O miras ana gibidir, doğurur, besler, baba gibidir, dağ gibi arkalar." Sanatın olduğu kadar bilimin de kaynağı bu zengin ve eşsiz mirastır. Ona dayanmadan sıradışı atılımlar yapmak mümkün değildir.

İlk insandan bugüne, o büyük mirasa dayananlar, dünyanın görünen ve görünmeyen bütün zenginliklerine sahip olurlar. O zengin mirastan yoksun olanlar, sanat ve bilimin hiçbir alanında kalıcı eser ortaya koyamadıkları gibi, yüzeysellikten de kurtulamazlar. Işığını o mirastan alanlar, her alanı aydınlatırken, yüzünü ona çevirmeyenlerin kendileri bile karanlıkta kalırlar.

Köklü bir sanat ve bilim bilinci inşa edebilmek için, bütün insanlığın ortak mirasına dayanarak, insanın acılarını, açmazlarını, düşüncelerini, duygularını, coşkularını ve ümitlerini varoluşun prizmasından binbir renkli bir ışık demeti olarak, bütün insanlığa yansıtmasını bilmek gerekir. Büyük sanatçı ve düşünürler, insanlığın fırtınalı ruh dünyasındaki birbiriyle çatışan değerleri, bir süreklilik ve bütünlük içinde vermesini bilirler.

Sanat ve bilim, hayatın hem bilinen, hem de bilinmeyen "İki dünya"da da ölümsüzlüğe ayarlanmasıdır. Ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarıyla hayatı yaşanır kılmada yöntemleri ayrı olsa da, onları birbirinden ayırmak mümkün değildir.

İnsanlığın ortak mirasından kaynaklanan sanat ve bilim, herkesi kurtuluşa çağırmaktadır.

Çağrı kesintisiz olarak Kıyamet'e kadar devam edecektir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi