T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 22 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ahmet KEKEÇ

Azıcık okusa, anlayacak!

Okay Gönensin ismiyle, ilk, bir kitapta karşılaştım. Aklımda yanlış kalmadıysa, Sienkiewicz'in bir kitabını çevirmişti... Kötü Elsa Triolet çevirisi de ona aittir, yine yanlış hatırlamıyorsam.

Doğru hatırladığım bir şey var; Hasan Cemal'in ("Cumhuriyeti Çok Sevmiştim" kitabında) sitayişle bahsettiği Gönensin, çağı anlama ve algılama, hele demokrasiyi içselleştirme konusunda pek de övgüyü hakeden biri değil.

Bir entelektüel ve okur-yazar olarak Gönensin ne yazık ki yaşadığı ülkeyi bilmiyor. İnsanları tanıdığı, siyasetin türlü çeşitli halleri konusunda fikri olduğu da söylenemez. Ezber cümlelerle konuşuyor, ezber cümlelerle yazıyor.

Bir şeyi daha doğru hatırlıyorum: Yeni yüzyılın (yeni dünyanın) değerlerini tevarüs etmiş görünen ve iyi niyetli bir aydın girişimi kabul ettiğimiz "Yeni Yüzyıl" gazetesini, götürüp, postmodern darbenin "resmî yayın organı"na dönüştürmüştü. Devlet merkezli düşünmeyen bazı yazarlarına da, önce sansür uygulamış, sonra gazeteyle ilişkilerini kesmişti. İsim vermeyeyim, hangi yazarlardan sözettiğim anlaşılmıştır.

İşbu Okay Gönensin, arada sırada "türban", "laiklik", "asker-siyaset ilişkisi" konularında yazılar yazıyor...

Hemen belirteyim; sığ gazeteci ilgisinin (yahut bilgisinin) biçimlediği, hiçbir derinliği olmayan yazılar.

Mesela, "uyum yasaları" çerçevesinde gündeme gelen MGK meselesine ilişkin şu dehşetengiz saptamayı yapmıştı:

"MGK'nın bugünkü yapısıyla oluşturulmuş olmasının bir tek nedeni vardı; o da temel meselelerde sivil siyasilerin (ne demekse, "sivil siyasiler") alacakları kararlara güvensizlik ve doğru kararlar alınmış olsa bile, bunların uygulanmasında yaşanacak zaaflara karşı tedbir almak..."

Bu cümleden şunu anlıyoruz:

MGK'nın (eski) yapılanmasında sorun yok. Sorun, "sivil siyasiler"in yönetme biçiminde. Sivil siyasiler ülkeyi kötü yönettikleri için, "askerî siyasiler" duruma el koymak zorunda kalmışlardır ve MGK doğmuştur. O halde sivil siyasiler, askerî siyasileri ikna etmek zorundadır. Bu da hallolmayacak bir mesele değildir.

Tuhaf, değil mi?

Daha tuhafı geliyor:

Gönensin'e göre "yakın zamana kadar bu ülkede MGK diye bir sorun yoktu"; bu kurum normal seyri içinde çalışıyordu, alan memnun veren memnundu, ne zaman ki Çiller'in desteğiyle Erbakan Başbakan oldu, sakin çalışma düzeni bozuldu, bu da "asker-sivil çelişkisinin zeminini" oluşturdu.

Daha da tuhafını önceki gün yazdı:

"Daha önce Türkiye'de başörtüsü, türban ve benzeri bir sorun yoktu, 70'li yıllara kadar olmamıştı. (....) Türkiye'de kimse kimseye başını açması için baskı yapamaz. Dinsel kökenli toplumsal tepkilerden çekinir. Oysa tam tersine, gençlerin başlarını kapatmaları yönünde kuvvetli bir baskı oluşturulmaya çalışıldığı da ortada."

İzninizle Gönensin'in bu cümlesini herhangi bir değerlendirmeye tâbi tutmayayım. Neresini değerlendireceksin!

Meseleye Gönensin gibi bakanlarda ilginç, tuhaf, şaşırtıcı bulduğum yaklaşım şu: "Daha önce Türkiye'de böyle bir mesele yoktu, güzel güzel geçinip gidiyorduk..."

Ee, şimdi var işte böyle bir mesele...

Kimbilir bundan sonra, daha önce karşılaşmadığımız hangi meseleler çıkacak karşımıza.

Ona bakarsanız, daha önceki güllük-gülistanlık kırsal Türkiye'de "modernite" diye bir kavram da yoktu; dolayısıyla "modern" ve "mahrem" ilişkisi kurulamıyordu...

Benim Okay Gönensin'e tavsiyem şu olabilir:

Bu ülkenin gördüğü en yüz karası uygulamalardan biri olan "ikna odaları" meselesini bir kurcalasın, sonra da zahmet olmazsa azıcık kitap okusun.

İsterse, İdris Küçükömer, Kemal Tahir, Şerif Mardin, Nilüfer Göle'den mürekkep bir "okuma listesi" sunabilirim kendisine...

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi