T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 11 MAYIS 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Osman AKKUŞAK

bayan diplomatlar

Kadınların mîlâttan evvelki zamanlardan başlayan hükümdarlığı günümüzde de diplomatlık ve bakanlık şeklinde devam etmektedir.. Hazreti Süleyman zamanında hüküm sürmüş Sapa Melikesi Belkıs'tan, Mısır kraliçesi Kleopatra'ya, Rus Cariçesi Katerina'dan İngiliz kraliçeleri I ve II Elizabet'lere, nihayet İngiliz Başbakanı Margaret Teacher'den, İsrail Başbakanı Golda Mayer'e, ABD Dışişleri Bakanı Madelein Albright'a, Hindistan Başbakanı İndıra Gandi'den, Türkiye Başbakanı Tansu Çiller'e, Pakistan Başbakanı Benazir Butto'ya, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'e, Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, son İngiliz Dışişleri Bakanı Margaret Beckett'e ve en sonunda da ABD'nin karizmatik Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice'a kadar milletlerin kaderinde rol oynamış veya rol oynamakta bulunan kadınlar kendi cinslerinin gücünü ve başarısını temsil etmektedirler.. içlerinde bilhassa ikisi, Margaret Teacher ile Condeleezza Rice'in aktivite, nüfuz ve kudret bakımından daha dikkat çekici bir icraat sergilediğini söyleyebiliriz..

Margaret Teacher'in asıl mesleği kimyagerliktir.. fakat daha sonra hukuk tahsilini de tamamlamıştır.. iki devre başbakanlık yapan Teacher'in "Demir Leydi" ünvanıyle anılmasının sebebi, icraâtında gösterdiği kararlılık, tereddüt ve telâştan uzak bir sükûnettir.. haklı olduğuna inandığı hiçbir hizmette ve âmelîyede tâviz vermemiştir.. mâlumdur ki taviz muhalif ve muarızlarınızın (karşıtlarınızın) cür'etini ve hücumlarını artırır.. tabiî tâvizin (ödünün) bu çeşitini, kendi şartları doğmuş bulunan uzlaşma, anlaşma sağlamaya yarayan olumlu tavîzle karıştırmamak gerekir..

Uluslararası diplomasi alanında en çok ilgi çeken sîma ABD Dışişleri Bakanı Rice'dır.. ülkemizi iki defa ziyaret eden Rice'in göreve geldiği gündenberi Türkiye-ABD ilişkilerinde daha müsbet gelişmeler meydana geldiğini söyleyebiliriz.. anlaşma-uzlaşma-işbirliği ümidleri uyandıran tavırları ve akıllıca hazırlanmış demeçleri hiç şüphesiz iki devlet arasındaki yakınlaşmaya hizmet etmektedir.. ABD Dışişleri Bakanının itici olmayan sempatik tavırlarının ve yüzünden eksik olmayan tebessümünün memleketimizde mukabil bir sempati doğurmasına yaradığını inkâr edemeyiz.. son zamanlarda gerek ABD'nin Ankara Büyükelçisinin gerek Genel Kurmay Başkanının ve diğer ABD temsilcilerinin Türkiye ile ilgili beyanlarında bir iyi niyet gayreti sezildiği ve müsbet unsurlar taşıdığı müşahede edilmektedir.. bu hususu, iki müttefikin birbirine olan ihtiyacının delili kabul etmekte bir sakınca bulunmasa gerektir.. nitekim Başbakan Recep Tayyib Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül zaman zaman iki ülke arasındaki işbirliğine atıfta bulunan demeçler vermekte ve bazı ehemmiyetli isteklerimizin ABD'ye bildirildiğini belirtmektedirler.. iki ülke birbirini daha iyi anladıkça, münasebetler, daha samimi daha dostane bir atmosfere girmiş bulunacaktır..

Bayan diplomatları zikrederken Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis'i unutmamak gerekir.. göreve geldikten sonra Türk-Yunan ilişkilerine ait her iki tarafta da bir iyimserlik havası doğmuştur.. İngiliz Dışişlerinin yeni bakanının da zaten olumlu seyreden Türk-İngiliz münasebetlerinde daha sağlıklı bir gelişmeye zemin hazırlaması umulur..

Diplomasi aleminde kadınların daha sıcak, daha barışçı ve daha olumlu başarılara varması; insan tabiatına ve kendi cinslerinin yapısına uygun olsa gerektir..

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi