T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ahmet KEKEÇ

Bir türlü akıllanmıyorlar!

Hatırlayacaksınız, Basın Konseyi'nin değişmez, değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez Başkanı ve Hürriyet gazetesinin "eski defter düşkünü" güzide başyazarı Oktay Ekşi'nin geçmişine ilişkin küçük bir-iki hatırlatmada bulunmuş, fazla da ayrıntıya girmemiştim.

Araya Ali Atıf Bir girdi.

Konu, ülkeyi "irtica tehlikesi"nden korumaya çalışan değerli başyazarın demokrasiye ettiği kötülüklerdi... Hayır, yine de ayrıntıya girmeyeceğim. Geçmiş geçmişte kaldı, aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp gündeme getirmenin anlamı yok. Yararı olsa bile, nezakete sığmadığı için anlamı yok.

Sadece, "Alçakları tanıyalım" ve "devletin dolduruşuna geldik" yazılarıyla ilgili küçük notlar düşmek istiyorum; hem konu güncel olduğu, hem de "devletin dolduruşuna gelmeleri" yeniden idrak edeceğimiz kritik ve hassas bir döneme girdiğimiz için.

Sözkonusu iki yazı Oktay Ekşi'nin kaleminden çıktı.

Daha doğrusu, kıymetli başyazar Oktay Ekşi yazdığı iki yazıyla, devlet tarafından nasıl kullanıldığını itiraf etti ve "alçaklar" diye nitelediği iki meslektaşından (Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar) özür diledi.

Bence yerinde bir davranıştı.

Keşke, bütün medya, bütün arkadaşlarımız bu kadar rakik olabilse ve özür dileme cihetine gidebilse.

Gelgelelim, hata yaptığını anlayan ve bunu yazılarında itiraf eden Ekşi, "Sen vaktiyle hata yapmıştın" diyenlerden de pek hoşlanmıyor.

Hatta, onları mahkemeye veriyor.

Bu sütunun önceki sahibine mesela, "Oktay Ekşi hata yapmıştır" diyen Nezih Demirkent'in sözlerini sütununa taşıdığı için 10 milyarlık tazminat davası açmıştı.

Dava açmak için de Demirkent'in ölmesini beklemişti.

Neden?

Demirkent'in kendisini yalanlayacağından mı korkmuştu?

Mesele şu:

Deneyimli gazeteci Ramazan Öztürk, Nezih Demirkent'le bir röportaj yapıyor. Yeni Şafak'ta yayımlanan konuşmasında Demirkent şunları söylüyor: "Medyada olup biten olumsuzlukların tek suçlusu patronlar değil. En az patronlar kadar çalışanlar, yöneticiler ve yazarlar da suçlu. Nedense mesleki örgütlenmeden uzaklaştılar. Düşünün, Oktay Ekşi Basın Konseyi Başkanı ama konseye ekonomik destek veren Doğan Grubu... Şimdi ondan bir şeyler yapması beklenebilir mi? Ben kendisini dürüst bir gazeteci olarak tanıyorum ama o da kullanıldığını itiraf etti. İşte olay burada bitmiştir."

Ekşi bu sözlere sinirleniyor. Demirkent'i arıyor. Demirkent, "Hiç söyler miyim öyle şey, birazcık abartmışlar" diyerek eski dostunu başından savıyor.

Daha sonra Yeni Şafak'ı arıyor Ekşi, Ramazan Öztürk'ten Demirkent'in böyle bir beyanı olup olmadığını soruyor. O ana kadar meslektaşının (Ramazan Öztürk'ün) bir tertibiyle karşı karşıya olduğunu düşünen Ekşi, röportajın ilgili bölümü kasetten kendisine dinletilince ikna oluyor. Fakat, konu Mehmet E. Yavuz tarafından hatırlatılınca soluğu mahkemede alıyor.

Konuyu bilmeyenler için küçük bir hatırlatma:

Hürriyet ve Sabah gazetelerinin manşetten verdiği terörist Şemdin Sakık'ın "düzmece" itirafları üzerine (Bu olay "Andıç skandalı" olarak Türk Basın Tarihi'ne geçmiştir) değerli başyazar "Alçakları tanıyalım" başlıklı bir yazı yazmış, iki meslektaşını (Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand) hedef göstermişti. Sakık'a atfedilen sözlerin "düzmece" olduğu ortaya çıkınca da, "Kullanıldık, devlet bizi dolduruşa getirdi" mealinde iki yazı yazarak, bir anlamda durumu kurtarmaya çalışmıştı...

İşin vahim tarafı şu:

Devlet birilerini (bu birileri arasında Ekşi var mıdır, bilmiyorum) hâlâ kullanıyor. Daha doğrusu, yanlış enforme ediyor. Ama o birileri bir türlü akıllanmıyor.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi