T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 28 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çiçek: Hukuki meseleler, sokak üslubuyla tartışılmaz

Adalet Bakanı Cemil Çiçek yasalarda yapılan değişimlere ilişkin süren tartışmaları olumlu bulduğunu belirterek, buna karşın tartışma üslubunun hukuki nezaket içerisinde olması gerektiğini söyledi. Çiçek, bugüne kadar tartışmaların sokak üslubu içinde olduğunu o yüzden elli yıldır ilerleme sağlanamadığını vurguladı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bugüne kadar sokak üslubu içinde tartışılan hukuk konusunun bugünden sonra hukuki nezaket içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini açıkladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleşen "İsviçre Medeni Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun Alınışının 80'inci Yılı" sempozyumuna katılan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kanunlarda yapılan değişiklikleri değerlendirdi.

KANUNUMUZUN TEMELİNDE LAİKLİK VE KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VAR

Cumhuriyet'in kuruluşunda çağdaşlaşmanın temel alındığını kaydeden Çiçek, toplumun istikrarının kanunlarla sağlandığını kaydetti. Bir toplumun çağdaşlaşmadan ne anladığının kanunlarına bakılarak anlaşılabileceğini kaydeden Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının temelinde iki unsurun bulunduğunu, bunlarında laiklik ve kadın-erkek eşitliği olduğunu vurguladı. Çiçek, "Bu yasalar laik yasalardır. Kadın erkek eşitliğine önemli ölçüde vurgu yapan yasalardır" dedi.

ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR BİZİ DEĞİŞİME ZORLUYOR

Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda belirlenen kanunların 80 yıl içinde ihtiyacı karşılayacak şekilde değiştirildiğini söyledi.

Borçlar Kanunu'nun bugün itibariyle Başbakanlık'ta olduğunu vurgulayan Çiçek, Türk Medeni Kanunu Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, TCK, Ceza İnfaz Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun günün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlendiğini kaydetti.

Bu düzenlemelerin temelinde Türkiye'nin geçen yıllar içinde taraf olduğu uluslar arası anlaşmaların etkili olduğunu söyleyen Çiçek, verilen taahhütlerin yerine getirildiğini ifade etti.

Avrupa Birliği müzakere sürecinde Türkiye'nin kendi mevzuatını Avrupa yasalarıyla uyumlu hale getirmek için bu değişiklikleri yapması gerektiğini dile getiren Çiçek, "Bu bir devlet politikası olarak önümüzde durmaktadır" dedi.

GEÇMİŞTE ÇOK KAVGA ETTİK

Değişimin söz konusu olduğu bir ortamda tartışmaların kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Çiçek, tartışmada seçilecek üslubun önemine de dikkat çekti. Yapılan eleştirilerin işin ciddiyetini tam kavrayamadığını savunan Çiçek, hukuku önemsemeden ilerlemenin sağlanamayacağını vurguladı. Çiçek, tartışmaların üslubuna dikkat edilmesini şu sözlerle açıkladı:

"Yeter ki hukuki nezaket içerisinde, hukukçu olmanın sorumluluğu içerisinde ve bilimsel verilere, bilimsel çalışmalara dayanarak bu tartışmaları yapalım. Yani bir sokak tartışmasıyla hukuki konuların tartışılması bizi bir yere götürmez, kavgaya götürür, sonuca götürmez. Kavga işini geçmişte çok iyi yaptık Allah için. Yani bunda hiç tereddüt yok en iyi kavga yapan milletiz. Ama otuz senedir kırk senedir elli senedir tartıştığımız kavramlarla üslup yanlış olduğu için bilimsel verilere dayanmadığı için o tavırda tartışmadığımız için 50 sene sonra halen bulunduğumuz noktada halen duruyoruz."

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sönmez Köksal konuşmasının ardından Çiçek'e plaket verdi.

  • İSTANBUL (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi