T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 28 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Baykal: 6. madde çıkarsa Türkiye karışır

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Terörle Mücadele Yasası'nın şu haliyle yasalaşması durumunda ceza hukukunun evrensel ilkeleri gereği Abdullah Öcalan'ın da pişmanlıktan yararlanıp tahliye edileceğini savunarak, "Bu tasarının yasalaşması durumunda Türkiye allak bullak olur" dedi.

Deniz Baykal
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Terörle Mücadele Yasası'nın(TMY) şu haliyle yasalaşması durumunda Abdullah Öcalan'ın da pişmanlıktan yararlanıp tahliye edileceğini savunarak, "Bu tasarının yasalaşması durumunda Türkiye allak bullak olur" dedi.

CHP Lideri Deniz Baykal, SKYTürk TV'de katıldığı bir progamında TMY değişikliklerinin Abdullah Öcalan'a af getireceği iddiasını ve tasarıdaki boşlukları değerlendirdi.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in dün yaptığı "Hiçbir Türk Öcalan'ın affını istemez, Öcalan'a af söz konusu değil, kanunun geriye yürürlüğü olmaz" açıklaması için, ne TCK'da ne TMY'de kanunun geriye yürümeyeceği hükmünün yer almadığını belirten Baykal, böyle bir hüküm varsa kendisine gösterilmesini istedi.

"Öcalan için hükmün verildiği ne ölçüde doğru? Dava AİHM'de sürüyor, hüküm verilip verilmediği de tartışmalı" diyen Baykal, yargılamanın yeniden işlemeyeceğine dair bir garantinin olmadığını söyledi. 6'ncı maddenin kesin hüküm için de işleyeceğini savunan Baykal, çıkabilecek AİHM kararını da dikkate almak gerektiğini belirtti.

Hükümetten, tasarıda hukuki zaafiyet olmadığını düşünüyorsa üçte ikilik çoğunluğuyla tasarıyı yasalaştırmasını isteyen Baykal, "Olacakları görürüz, Türkiye allak bullak olur bu yasayla, kimse bunun sorumluluğunu alarak bu yasayı çıkaramaz" dedi.

Adalet Bakanı Çiçek'in "Baykal neden bize söylemedi?" sözleri karşısında Baykal, TMY tasarısı hazırlanırken kendi görüşlerinin alınmadığını, Meclis'te teörle mücadele toplantısı yapmak istediklerinde Başbakan'ın yurt gezisine çıktığını ve vekillerine de katılmamalarını söylediğini iddia etti.

"EVE DÖNÜŞ YASASI DAĞDAKİ TERÖRİSTİ İNDİRMEDİ"

6'ncı maddedeki pişmanlığın Öcalan'a tahliyenin yolunu açabileceğini savunan Baykal, daha önce çıkarılan pişmanlık, eve dönüş gibi yasaların da fayda sağlamadığını söyledi. Baykal, "Eve dönüş yasasıyla bir terörist dağdan inmedi, buna karşılık cezaevinde tutuklu birçok PKK ve Hizbullahçı bu yasayla tahliye oldu" dedi.

Hükümete "Kim pişman? Pişmanlık yasası neden çıkarılmak isteniyor? Kim yararlanmak istiyor?" sorularını yönelten Baykal, "Bu, bir kafa karışıklığının, politika tutarsızılığının yansımasıdır" dedi.

"ASKER: 6. MADDE BİZİM İNCELEMEMİZDEN SONRA KONULDU"

Askerin karşı çıkmasıyla bu maddenin belki geri çekileceğini belirten Baykal, Milli Savunma Bakanlığı Temsilcisi Albay İsmail Hakkı Dirik'in tasarının kendilerine incelenmesi için gönderildiğinde 6'ncı maddenin olmadığını, bu maddenin sonradan konulduğunu söylediğini aktardı.

"ABD TÜRKİYE'Yİ İRAN İÇİN YEDEKTE TUTMAK İSTİYOR"

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin Türkiye ziyaretini de değerlendiren Deniz Baykal, ziyaret konusunda kendilerine bilgi verilmediğini, gördüğü kadarıyla 1 Mart Tezkeresi'yle Türkiye'ye dışlama, yıldırma, ürkütme politikası izleyen ABD'nin şimdi Türkiye kamuoyuna daha sıcak daha yapıcı bir görüntü vermek istediniği savundu.

Asıl önemli olanın Türkiye'yi İran'a yönelik izlenecek politikada yedekte tutmayı amaçlaması olduğunu söyleyen Baykal, ABD'nin İran'a uygulayacağı ambargoya, ablukaya destek istediğini öne sürdü.

"ARINÇ'IN CUMHURBAŞKANI OLMA ŞANSI AZALDI"

CHP lider Baykal, TBMM Başkanı Arınç'ın 23 Nisan'da yaptığı konuşması için "Gönülde yatan aslan için birşey diyemem ama böyle bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı olma şansını azaltmıştır" dedi.

"Böyle temel uyumsuzluğu olan insanın Cumhurbaşkanı olmak istemesini çelişki" olarak değerlendiren Baykal, AK Parti'nin siyasi kimliğinin ortaya çıkması açısından bu konuşmanın önemli olduğunu söyledi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi