T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 28 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Esnafın ilacı ortaklıkta

Yeşil Kundura'da ikinci kuşağı temsil eden Serdar Yeşil: Marka olmayan, pasaj aralarındaki ayakkabı perakendecilerinin yarısı 10 yıl içinde kepenk kapatacak. Kurtuluş ise ortaklıkta

Fatma
Çiftçi
Türkiye'nin ünlü ayakkabı markası Yeşil Kundura'nın Gebze ve Pendik bayiliğini sürdüren ve Yepar Ayakkabı Sanayi'nin Genel Müdürü olan Serdar Yeşil, pasaj aralarındaki, çarşı içlerindeki ayakkabıcı esnafın bitme noktasında olduğnu söyledi. "Pasaj içinde ve marka olmadan alım satım yapan esnafların yarısının, önümüzdeki on yıl içinde dükkanlarını kapatacağını tahmin ediyorum" diyen Yeşil, tüketicinin artık büyük alışveriş merkezlerindeki marka ve markasının arkasında duran mağazalar istediğini savundu.

Yeşil Kundura'nın sahibi Mustafa Yeşil'in yeğeni olan Serdar Yeşil, esnaf açısından bu kötüye gidişin, tek çaresi olarak da, 'ortaklık kültürü'nün geliştirilmesiyle ortak organizasyonlar kurulması olduğunu söyledi ve "Organize olup biraraya gelseler, ancak gelişebilir. 20 yıl önceki esnaf anlayışıyla, teknoloji ve organizasyon olmadan satış yapma dönemi geçti" diye konuştu.

ÇARŞI ORTASINDA 7 AYDA 50 BİN YTL ZARAR ETTİ

Yeşil Kundura'da ikinci kuşağı temsil eden Yeşil, kendisinin de küçük mağaza açma deneyimi olduğunu, ancak zarar ettiğini şu şekilde anlattı: "Maltepe'de çarşının göbeğinde 50 metrekarelik mağaza açtım. Ancak 7 ay dayanabildim. 50 bin YTL zarar ettim..

Caddenin kalabalığı 'kuru kalabalık'mış. Zannediyordum ki, çarşıda herkes alışveriş yapıyor. Oysa alışverişin şekli değişiyor. İnsanlar otomobilini parkedip alışveriş yapacağı büyük mekanlar arıyorlar."

YÜZDE 10'LUK KDV İNDİRİMİYLE NAYLON FATURA SONA ERECEK

Hükümetin, tekstil ve deri ürünlerine getirdiği yüzde 10'luk KDV indirimiyle, kayıtdışının kayıt altına alınmasında önemli bir adım atılmış olduğunu ve naylon faturaya son verileceğini vurgulayan Yeşil, KDV indiriminin etiketlere yüzde 8.5 oranında indirim olarak yansıdığını belirterek, "KDV'deki indirim, sezon sonu indirimine denk geldiği için çok farkedilmedi. Uzun vadede yararlı bir uygulama olduğu görülecek" dedi.

Tüketicinin fiyat etiketi ve kullanılan malzemelerin yeraldığı bilgilendirici etiketi olmayan ayakkabıyı almaması gerektiğini söyleyen Yeşil, "Ayakkabı etiketsizse, her müşteriye farklı fiyatlar sunulabilir. Menşei, taban ve iç-dış malzemenin ne olduğu, derinin hakiki mi, suni mi olduğu incelenmeli" diye konuştu.

İthal ayakkabı yerli üretimi bitiriyor

Türkiye'de ayakkabı imalatının en az yüzde 80'inin hâlâ küçük atölyelerde yapıldığına değinen Serdar Yeşil, 'usta' tabir edilen birkaç kişinin biraraya gelerek yaptığı KOBİ tarzı imalatın, özellikle Çin'den yapılan ayakkabı ithalatı nedeniyle bitme noktasına geldiğini söyledi. Kendilerinin de rekabet edebilmek için bazı bebek ve çocuk ayakkabılarını Çin'den ithal etmek zorunda kaldıklarını belirten Yeşil, yeni rekabet ortamını şu şekilde özetledi: "Dev dünya fabrikalarının markaları zaten Çin'de. Teknolojiyi oraya kurmuşlar, başına geçmişler. İşçilik, enerji çok ucuz. Tek kurtuluş umudu, markalaşma. Fasonculukla olması mümkün değil. Türk markaları tekstilde ilerlerken, ayakkabıda biraz geri kalındı. Çünkü tekstildeki gibi kâr marjları çok yüksek değil. Çok büyük paralar kazanılmıyor. Kimyasal maddelere dayanan girdiler hep peşin. Ve atölyelerde yapılabildiği için rekabet şansı biraz daha zor."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi