T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 28 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

First lady zirvesi

Dünya İş Kadınları Zirvesi'ne Emine Erdoğan'ın davetlisi olarak , Suriye, Afganistan, Lübnan , KKTC ve Tunus başta olmak üzere birçok ülkenin 'first lady'si katıldı. Açılış konuşmasını yapan Erdoğan, kız çocuklarının önünün yasaklarla kesilmesini eleştirdi

"Dünya İş Kadınları Zirvesi", çeşitli ülkelerin lider eşlerinin katılımıyla Çırağan Sarayı'nda başladı. Zirveye, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın davetlisi olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad, Afganistan Cumhurbaşkanı'nın eşi Zinet Karzai, KKTC Cumhurbaşkanı'nın eşi Oya Talat'ın da aralarında bulunduğu bir çok ülkenin lider eşleri katıldı. Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek olan zirvenin açılış konuşmasını Emine Erdoğan yaptı. Sorunları çözmek için kadınların bir araya gelmesi gerektiğini anlatan Emine Erdoğan, küreselleşen dünyada, bireyi, aileyi ve toplumu ayakta tutacak olan insani değerlerde büyük bir erozyon yaşandığını belirterek, "Neden yeterince barış, yeterince huzur üretemiyoruz" diye sordu.

ÖNYARGI KÖRLÜĞÜNE ASLA İZİN VERMEYELİM

Erdoğan, "Önemli olan, bu sorunun cevabı karşısında ne yaptığımızdır. Burada toplanıp, parlak sözler sarf edip, sonra dağılmayalım. Küreselleşmenin imkanlarından faydalanarak ortaya bir eser çıkaralım. Hepimiz adalet için sesimizi yükseltelim. İmkanlarımızı birleştirerek evrensel değerleri yüceltelim" dedi. Erdoğan, "Dünyanın her ülkesinde olumlu ya da olumsuz her yeni gelişmeden etkileniyorum. Bir an önce barış ve adaleti fırsat eşitliğini küreselleştiremezsek, hangi ülkede yaşarsak yaşayalım, hangi inanca mensup olursak olalım hep birlikte kaybedeceğimizi bilelim" dedi. Sorunların çözümünde kadınların doğal katma değer potansiyelden yeterince faydalanılmadığının altını çizen Emine Erdoğan, "Önyargılarımızın bizi körleştirmesine asla izin vermeyelim. Benim 'kültürel körlük' dediğim hastalığın bizi esir almasına, birbirimizin sorunlarına yabancılaştırmasına müsaade etmeyelim" diye konuştu.

KIZ ÇOÇUKLARININ ÖNÜ YASAKLARLA KESİLİYOR

Bazı toplumlarda hicranları kanatacak yasaklarla kız çocuklarının hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığının altını çizen Emine Erdoğan, "İnancımıza göre, kadın olsun erkek olsun insan, yaradılanın en güzeli, en mükemmelidir. Hiç bir törenin geleneği, kadına karşı şiddeti, ayrımcılığı mazur göstermesi asla kabul edilemez. Kadının eğitimden, üretimden, iş gücünden, toplumdan, adaletten, siyasetten dışlanması, toplumun gücünün yarısını yok etmek anlamına gelir" şeklinde konuştu. Kadınların hayata katılıp, eşit fırsatlara sahip olması, eğitim hakkını eksiksiz kullanmasının toplumların yaşam kalitesini yükselteceğine değinen Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle bitirdi: "Kadınların eğitim hakkının engellenmesinin, çalışma ve aile hayatında şiddete maruz kalmasının nedenlerini birlikte tespit etmek zorundayız. Toplumların yeniden inşasında ortak değerlerin yüceltilmesinde başrolün kadınlara düştüğü kanaatindeyim. "

BABACAN: AB SÜRECİ KADIN ELİ DEĞMEDEN TAMAMLANAMAZ

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye İş Kadınları Derneği'nin düzenlediği Dünya İş Kadınları Zirvesi'nin Uluslararası Ticaret konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadınların, AB ile kıyaslandığında kamusal alanda yeteri kadar yer almadığını söyledi. Babacan, "Ekonomik krizlerden de önce kadınlar etkileniyor. İlk işten çıkarılanlar kadınlar oluyor. Evde de yoksulluğun bedelini kadınlar ödüyor" dedi. AB sürecinde kadın çalışanlara yeni ufuklar açılacağını belirten Devlet Bakanı Babacan, "AB süreci kadın eli değmeden tamamlanamaz" şeklinde konuştu.

ESAD: TEHDİT ALTINDAYIZ

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Eşi Esma Esad, şiddetin gittikçe yaygınlaştığı Ortadoğu'da yaşadıklarını belirterek, "İstikrarsızlığın tehdidi altındayız. Bu yüzden gençlerimizin ümitleri ümitsizliğe dönüşebilir. Hepimiz birlikte çalışarak gelecekte barışın egemen olmasını sağlayabiliriz" dedi. Genç nüfusun değişmekte olan dünyada yer alması ve engellerin aşılması için inançla çalışacaklarını anlatan Esad "Coğrafyamızdaki istikrarsız ortam nedeniyle gençlerin geleceğe yönelik hayalleri riske girmektedir. İstanbul, Doğu ve Batı arasında bağlantı şehri konumundadır. Bu güzel şehirde hepimiz birlikte bu engelleri aşmak için çalışacağız" diye konuştu.

BOĞAZ'IN KARŞISINDA KADIN KADINA SOHBET

Emine Erdoğan, konukları Suriye Cumhurbaşkanı'nın eşi Esma Esad, Afganistan Cumhurbaşkanı'nın Eşi Zinet Karzai, KKTC Cumhurbaşkanı'nın eşi Oya Talat, Lübnan Meclis Başkanı'nın eşi Ronda Beri, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı'nın eşi Miada Terziç, KKTC Başbakanı'nın eşi Dudu Soyer ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı'nın kızı Rubena Moisiu ile bir süre Çırağan Sarayı'nın Osmanlı Salonu'nda görüştü. Birlikte çay içip, sohbet eden first ladyler bir süre Boğaz'ı seyretti. Görüşme sırasında Esma Esad, Emine Erdoğan'a İstanbul'un neresinde yaşadığını sordu. Emine Erdoğan da eliyle Anadolu yakasını göstererek 'Üsküdar' cevabını verdi.

Meclisimizin yüzde 28'i kadın

Afganistan Cumhurbaşkanı'nın Eşi Zinnet Karzai Taliban rejiminin yıkılmasının ardından Afganistan'da karışıklık ortamı oluştuğunu, bu nedenle kadınların katılımlar ve özgürlükler açısından bir çok hakka daha yeni yeni kavuştuğunu söyledi. Son 4,5 yıldır Afganistan hükümetinin, müreffeh hayat seviyesi için çalıştığını vurgulayan Zinnet Karzai, halen Afganistan Meclisi'nin yüzde 28'ni kadınların oluşturduğunu belirtti.

Doğaçlama konuşan tek katılımcı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın eşi Oya Talat kadınların ev işlerinde değil, diğer toplumsal rollerde de çalışması gerektiğini belirterek, "Kadınlar değişimleri, yenilikleri sadece kendileri için değil tüm insanlar için istemelidir. Kadınların insanlık adına çalışmalara katılması gerektiği kanaatindeyim" dedi. Bu arada zirvede, yazılı metin olmadan doğaçlama olarak konuşan tek katılımcı Oya Talat oldu.

Mücevherlere yoğun ilgi

  • Zirve başlamadan önce Emine Erdoğan ile birlikte salona giren Esma Esad, ön tarafta oturan konuklarla tek tek el sıkıştı.
  • Afganistan ve Lübnan first ladyleri konuşmalarına besmeleyle başladı.
  • Zirvenin yapıldığı salonun dışında, Türk el sanatları sergilenirken, paha biçilmez mücevherlerin yeraldığı standlar dikkat çekti.Mücevher standlarına özellikle Türk işkadınları büyük ilgi gösterdi. Ebru sanatı, tezhib, hat, gravür, Maraş sarma işleri, zirveye katılan kadınların beğenisine sunuldu. El işçiliğiyle yapılan takılardan oluşan telkari standında da lider eşlerine ay yıldız yaka iğnesi armağan edildi.
  • Esma Esad'a, kaligraf Necati Çerçi tarafından Asad'ın isminin yazıldığı kaligrafi hediye edildi.
  • Emine Erdoğan, Esma Esad ve diğer lider eşleri, yemeği Boğaz'da teknede yedi.
  • Modacı Atıl Kutoğlu, Sezen Cumhur Önal zirvenin sayılı erkek konukları arasındaydı.
  • Zirvede İngilizce, Fransızca ve Arapça simultane çeviri yapıldı.
  • Sudan, Afganistan temsilcilerinin yerel kıyafetleri zirveye renk kattı.
  • Devlet Bakanı Ali Babacan, öğleden sonra zirvede konuşma yaptıktan sonra first ladylerle birlikte Kapalıçarşı'yı gezdi.
  • Açılışta İstiklal Marşı'nın okunmaması, eleştiriye neden oldu
  • Zirvenin ilk gününün akşamında ünlü modacı Faruk Saraç'ın, "Padişahın Esvabı" adlı defilesi gerçekleştirildi.
  • Zirveye 500'ten fazla yerli ve yabancı konuk katıldı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi