T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 28 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Öcalan neden 'etkin pişman' olamaz!..

Adalet Bakanı Çiçek, TMK'nın mimarı Doç. Özgenç ile TCK'nın mimarlarından Bozdağ, Apo'nun eski TCK 125'den hüküm giydiğini hatırlatarak, terör örgütü elebaşısının herhangi bir aftan yararlanmasının mümkün olmadığını belirttiler

Bilal
Çetin
Deniz Baykal'a cevap hukukçulardan geldi. Öcalan'ın, Baykal'ın iddia ettiği gibi örgüt kurmaktan değil eski TCK'nın "vatana ihanet"i düzenleyen 125. maddesinden ceza aldığını hatırlatan hukukçular, Öcalan'ın "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanamayacağını belirttiler. Ayrıca, TMK Tasarısı'nın 6. maddesindeki "kişi etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanabilir" hükmünün de askerlerin isteğiyle tasarıya alındığı bildirildi. Adalet Bakanı Çiçek, Doç. Dr. İzzet Özgenç ve AK Partili Bekir Bozdağ'ın verdiği bilgilere göre Apo dört nedenle ölene kadar İmralı'da kalacak:

1) 125. MADDEDEN CEZA ALDI

Doç. Dr. Özgenç, "TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümleri, TCK'nın 220. maddesinde düzenlenen 'örgüt' suçuyla ilgilidir. Örgüt kuranlar ve yönetenler etkin pişmanlık hükümlerinden şartları varsa TCK'ya göre yararlanır. Bunun için TMK'da düzenleme yapılmasına gerek yoktur. Öcalan, örgüt kurduğu ve örgüt yönettiği için ceza almadı, TCK'nın eski 125. maddesinden ceza aldı. Bu nedenle etkin pişmanlıktan yararlanması mümkün değil" dedi.

2) APO'NUN HÜKMÜ KESİN

TCK'yı hazırlayan isimlerden AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ise 'etkin pişmanlık' hükümlerinin hüküm kesinleşinceye kadar mümkün olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Öcalan hakkındaki hüküm kesinleştiği için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanamaz. Ayrıca Öcalan, TCK'nın eski 125, yeni 302. maddesinden ceza almıştır. Bu arada hiçbir CHP'li TCK'nın 221. maddesine ne komisyonda ne de Genel Kurul'da itiraz etmedi" dedi.

3) ÖRGÜT DIŞI SUÇLARA AF YOK

TMK Tasarısı, TCK'nın 314. maddesinde düzenlenen 'silahlı örgüt kurma' suçunda da etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılmasına imkan sağlıyorsa. Ancak bu maddeden TCK'nın 221 gereğince (etkin pişmanlık) sadece "örgüt kurma ve yönetme" suçundan ceza verilmiyor. Bunun dışındaki "bölücülük, adam öldürme, gasp veya hırsızlık" gibi suçlardan cezalandırmayı ortadan kaldırmıyor.

4) TCK 221 GEÇİT VERMİYOR

221. maddenin 4. fıkrasında "Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi hâlinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz" deniliyor. 1. fıkrasında da, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz" düzenlemesi yer alıyor. Yıllardır suç işleyen Öcalan ve örgüt yöneticileri, bu durumda da pişmanlıktan yararlanamıyorlar.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi