T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S P O R 28 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bir insanlık öyküsü

12 kişilik ailesiyle yaşadığı 60 metrekarelik evden 8 banyolu villaya geçiş, Tigana için sadece bir statü değişikliği... O yine lokantalardan geri çevrildiği dönemindeki kadar mütevazı, yardımsever ve "insan." Köklerinin olduğu Mali'ye her yıl 3 milyon avro yardım topluyor, oradakilerle ağlıyor, onlarla gülüyor.

Beşiktaş Teknik Direktörü Jean Tigana, kulübün resmi yayın organı Beşiktaş Dergisi için yaptığı özel röportajda, futbol dışındaki konularda görüşlerini belirtti. 11 yıl sonra verdiği ilk röportajında kendisini üzen konular hakkında fikirleri sorulan Mali asıllı Fransız teknik adam, şöyle konuştu:

"Bir tek şey değil, birçok şey bana dokunuyor. 2-3 yıl futbol dünyasıyla ilişkimi kesmiştim ve insanlık adına çalışmalar yaptım. Afrika ülkesi Mali'nin en iyi hastanesini kendi gözlerimle gördüm. Düşünün Mali'nin başkentindeki en iyi hastanenin durumu bile içler acısı. İşte bunlar gerçek. Yardım ettim. Futbolu tamamen bıraktıktan sonraki hayatımda da insanlık ve yardım uğruna çalışacağım. Fransa'da yıllık 3 milyon avroya yakın bir yardım topluyorum ve oraya sağlık açısından hastane, yatak, yürüyen araba, pansuman aletleri ve ilaç yardımı yapıyorum. Bunları hiç konuşmam. Uzun yıllardır bu işin içindeyim. Afrika'ya 2 yıl boyunca her ay gittim. Arkadaşlarımla kurduğumuz yardım kurumumuz var. Buradan da telefonla yardım toplamaya devam ediyorum.''

BİR AĞRI HAPININ ÖNEMİ

Gandhi, Mandela gibi insanların dünyaya bir çok mesajlar verdiğini belirten Tigana şöyle devam etti:

"Bence insanlık adına baktığımız zaman, dünyadaki en büyük problemlerden ikisi; sağlık ve gıda. Çok az insan gerçek kaynaklardan faydalanabiliyor. Mesela su Afrika'da veya başka birçok ülkede büyük bir problem. Bir kirli su kaynağı dünyadaki savaşlardan 10 kat daha fazla insanı öldürebiliyor. Avrupa'dan Afrika'ya ilaç götürdüğümüz zaman şahit olduğumuz o manzara, bir ağrı hapının ne büyük mutluluklara yol açtığını gösteriyor. O mutluluğun tarifi yok. Bir başka şansım da, annemin beyaz, babamın Afrikalı, yani siyah olması. Böylece her iki taraftan da kabul görüyorum ve bu tene sahip olup, pozitif mesajları iki tarafa da iletebiliyorum. Babamın Müslüman, annemin Katolik olması ve biz çocukların babamın bütün toleransını alarak Katolik olarak yetişmemiz de anlamlı bir mesaj diye düşünüyorum. Çünkü babam bir Müslüman olarak bütün çocuklarının Katolik olarak büyümelerine izin vermiş. Bu bence büyük bir bilgelik.''

BABANIN REHBERLİĞİ

Yaşam felsefesini, "Aileme ve işime konsantre olmak'' diye nitelendiren Tigana, babasından aldığı en önemli nasihatı şöyle açıkladı:

"Babamın özellikle rica ettiği bir şey vardı, benim için çok önemli olan, 'Başın hep dik olsun, hep dürüst ol' derdi. Eğer kendine ısrar edebiliyorsan o zaman karşındakine ısrar edebilirsin. Kendin ısrarcı değilsen zaten gerisinin anlamı yok.''

LÜKS DAVETLERE GİTMEM

Zor bir çocukluk dönemi geçirdiğini anlatan Tigana, şöyle devam etti: "O yıllarda bazı şeylere sahip değildim ama mutluydum. Çünkü elimde olan her şeye şükrediyorum. Çocuklarıma bunu anlatmam kolay olmuyor. Rahat büyüdükleri için izah etsem de anlayamıyorlar. Bunların kıymetini bilmek için yokluğu yaşamış olmak lazım.''

Tigana, o günlerde sahip olamayıp hep özlemini çektiği şeyler hakkındaki bir soruya, "Arsa almayı çok seviyorum. Çünkü biz çok kalabalık bir aileydik ve 60 metrekare evde yaşıyorduk. Sadece bir duşumuz, bir tuvaletimiz vardı ve 12 kişiydik. Şimdi evimde 8 tane banyo var, hepsinin içinde de duş var. Oysa biz sadece 3 kişiyiz, iki oğlum da ziyarete gelince 5 kişi oluyoruz'' yanıtını verdi.

Kendisini 'utangaç ve mütevazılığın en üst seviyesinde' nitelendiren Fransız teknik adam, sözlerini şöyle tamamladı:

"Davetlere gitmem. Ünlü restaurantlara gittiğimde benden altın kitapları imzalamamı isterler. İmzalamam. Çünkü basit bir postacıyken benim oralara girmeme, param olsa bile oralarda yemek yememe izin vermezlerdi."


Kartal gücünü deniyor

Beşiktaş, bugün deplasmanda V.Manisa ile 32. hafta açılış maçını yapacak. Siyah beyazlılarda sarı kart cezalısı A. Hassan yok. Sakatlığı geçen Tümer ile bir süredir kadroya alınmayan İbrahim Akın ise 18 kişilik maç kadrosuna alındı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi