T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 16 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Eğitim-öğretim tazminatı ödeneğinden SSK primi kesilir mi?

Reşat ÜNLÜ (SMMM): Tahsin Bey, Yeni Şafak'taki 'Çalışanın Sesi' köşenizi uzun zamandır takip ediyorum. Sayenizde çalışma hayatı ile ilgili mevzuattaki eksiklerimi epeyce giderdim. Müsaadeniz olursa, size bir sorum olacak, bu konuda oldukça tereddütteyiz. Çünkü birçok muhasebeciden farklı cevaplar aldık. "Özel okullarda öğretmenlere her ay ödenen eğitim - öğretim tazminatı ödeneğinden SSK primi kesilecek mi?" Birçok okuldaki muhasebeci arkadaş, kesilecek diyor; bir kısmı da kesinti yapmıyor. Ancak ben devlet okulları bordrolarına baktım, kesinti yapılmıyor. Kısa bir cevap verebilirseniz bile yeter.

*506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun "Prime esas ücretler" hakkındaki 77. maddesinde, "Sigortalılarla işverenlerin bir ay için ödeyecekleri primlerin hesabında: a) Sigortalıların o ay için hak ettikleri ücretlerin, b) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara o ay içinde ödenenlerin, c) İdare veya kaza mercilerince verilen karar gereğince (a) ve (b) fıkralarında yazılı kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin, Brüt toplamı esas alınır. / Şu kadar ki, ölüm, doğum ve evlenme yardımları, yolluklar, kıdem, ihbar ve kasa tazminatları, ayni yardımlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca miktarları yıllar itibariyle belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarının tespitinde nazara alınmaz. Bunların dışında her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın tüm ödemeler prime tabi tutulur. (Değişik : 29.07.2003 - 4958 / 36 md. Y.T. 01.01.2004).

Kanımca, bu hükümde yer alan "Bunların dışında her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın, tüm ödemeler prime tabi tutulur" kuralı gereğince, "Özel okullarda öğretmenlere her ay ödenen eğitim - öğretim tazminatı ödeneği"nden SSK primi kesilmesi gerekmektedir.

Bazı dönemlerde eşimin adının yanlışlığı, emeklilikte problem olur mu?

Cemil SAÇAR: Sayın Sınav, eşim ay sonunda SSK'ya emeklilik için başvuracak, gerekli şartlar tamam. Ancak hizmet dökümünde 1982/4 ve 1983/1-2-3. dönemlerde adı-soyadı Aysel Günay olarak yer alıyor. Ad yanlışlığı var. Ayşegül yerine, Aysel. Problem olur mu? Ayrıca işyerine giriş tarihi 01.09.1986 iken, gün dökümünde 01.08.1987 olarak yer alıyor. Sözkonusu işyerine 01.09.1986 tarihi itibarıyla giriş yapıldığına dair 02.09.86/673601 kayıt numaralı Beyoğlu SSK Giriş Bildirgesi fotokopisi var. Bu belge ispat edici olabilir mi?

*Okuyucumuzun eşinin adının bazı sigorta kayıtlarında, Ayşegül yerine Aysel olması ve işyerine giriş tarihinin de 01.09.1986 iken, gün dökümünde, 01.08.1987 olarak yer alması önemli iki sorundur. Bunların düzeltilmesi yargı işlemini bile gerektirebilir. Ama öncelikle ilgili SSK birimine, ilgili tashih-düzeltme- belgeleri de eklenerek düzeltme dilekçesi verilmelidir. Belki yoklama memuru veya sigorta müfettişi incelemesiyle bazı tashihlere imkân bulunabilir. İşyerine 01.09.1986 tarihi itibarıyla giriş yapıldığına dair 02.09.86/673601 kayıt numaralı Beyoğlu SSK Giriş Bildirgesi'nin fotokopisi, ancak yargıda SSK kaydıyla birlikte ispat edici belge olabilir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi