T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 1 ŞUBAT 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
Salih TUNA

Şebek Romanı

Ayşe Şasa'nın "Delilik Ülkesinden Notlar" adlı kitabını okuduğumda, Unamuno'nun hayat ve ölüm konusunda kafası karışan ve kime dert yansa doyurucu cevap alamayan roman kahramanı gelmişti aklıma.

Roman kahramanı bu sorularla kafasını yormaması gerektiğini, nihayetinde bir hayal mahsulü olduğunu, gerçekte yaşamadığını bizzat kendisini yaratan yazarından öğrenince itiraz eder: "Sakın siz yanılmış olmayasınız!" der yazarına, "Sakın tersi mümkün olmasın! Yani, gerçekte var olmayan ben değilim de sizsiniz belki! Sizin, hikayemi insanlara ulaştırmak için sadece bir vesile olmadığınız ne malûm?"

Ayşe Şasa'nın mezkur kitabında yaşanmış hayatla yoğrulan kelimeler, yaşanmaya değer hayatı işaret ediyordu. Şasa, sanki ulaşılması gereken bir final, bir "mutlu son"du. Ve sanki, Ayşe Şasa hayata hayretle bakmayı öğrenmemiz için bir vesile, bir özet cümleden ibaretti..

Şasa'nın muhteşem eseri "Şebek Romanı"nı ikinci kez okuyunca yine aynı duyguya kapıldım. (Ortaokulda ezberlemeye kalkıştığım Cemil Meriç'in "Bu Ülke"sini saymazsak, hiçbir kitabı ikinci kez okuduğumu hatırlamıyorum.)

Şebek Romanı'nda yer alan Şizoid Re-Re bakın ne söylüyor: "Bir roman yazmalıyım, adını 'Şebek Romanı' koymalıyım...

"Bu romanın fonunda:

"Gezegensel Şebek İmparatorluğunun tüm ruhu duyurulmalı (Kancık tertipleri, ölümcül tehditleri, şeytani siyasası.)

"Gezegensel zorbalığın tüm karakteri verilirken, bireysel planda, dehşet, sıkıntı, bunalım ve kâbus yüklü gençliğim anlatılmalı.

"Ancak...

"Yazdıklarımda, karanlık geçmişimin bir âfet olarak değil bir lütuf olarak ele alınacağını şimdiden biliyorum... Değil mi ki, şu anki bahtiyarlığımı hazırlayan hep o belli geçmiş..."

Ermeni asıllı Gürcü yönetmen Sergei Paradjanov, Tarkovski'ye adadığı filminin son karesinde, gürül gürül akan şelalenin döküldüğü kayalıkların üzerindeki bir destiyi görüntüler. Ağzı dar desticik üç-beş damla nasibini alır sudan...

Ayşe Şasa'nın her sayfasını, her satırını hikmet pınarından devşirdiği bir desti Şebek Romanı. Anlatmaya kalksam bütün romanı aktarmam lazım. Altını çizmeye kalksam hiçbir satır boşta kalmaz. Hülasa edilemez bir anlatım, incelikli bir mizah, roman sanatını dedikodudan hikmet katına çıkaran bir atmosfer... Niyazi Mısri'nin; "Suya vardık anlar ile kaplarını doldurdular/Ben de vardım destimi mahvetti ummanım benim" diye ifade ettiği sırrın, korkunun karşısındaki letafeti... Şebek Romanı, bütün insanlığın özeti bir hayatı; hayatın kitaba, kitabın hayata dönüştüğü bir devranı anlatıyor..

Ah, şu cümle: "Maymundan geldik, Şebeği arıyoruz..." Ve şu ironi: "İdeal şebek kafeste yaşar..." Şu incelikli mizah: "Marsta sabah düşünceleri", "Köyde Huzur" ve "Feurbach Market..."

Hele ki, Manyak Arşimed'in keşmekeşin, kargaşanın ve o korku şehrinin alarmları arasında tuhaf ve mesafeli bir kayıtsızlıkla börek tarifi dinlemeye koyulduğu satırlar...

Korkunun, kaosun, provokasyonun hüküm sürdüğü, her daim alarmlarla sarsılan, eski adıyla Viyana yeni adıyla XB21 denilen o korku şehrinde, 2075 yılının felsefe asistanı, haz düşkünü tembel Amadeus... Evinin mahzenine indiğinde âlemi seyreden, yeryüzünde âlemin kendisini seyrettiği Manyak Arşimed.. Şebeklerin memleketlerini film platosu yapmaya çalıştığı ve memleketlerine kartpostal hasret duyan Z. Ö.'ler, yani Zeka Özürlü göçmenler... Ve Şizoid ve Batın Baba...

İyi ki Türk edebiyatında Şebek Romanı var ve iyi ki Ayşe Şasa ile aynı çağda yaşıyorum demekten başka söyleyecek sadra şifa söz bulamıyorum.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Dizi | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi