T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 23 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kocakulağın keyfi kaçtı

Kamuoyunda 'kocakulak' olarak adlandırılan yasadışı dinleme yapanlara, bugünden itibaren altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek. Kanundışı dinlemenin kamu görevlileri tarafından yapılması durumunda bu ceza birbuçuk kat arttırılacak

Telefon dinlemelerinin tek elden kontrol edilmesi için kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bugün resmen göreve başlıyor. Bugüne kadar Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ayrı ayrı yapılan telefon dinlemeleri ve telekomünikasyon takibi artık İletişim Başkanlığı'nın onayıyla yapılacak. Kanundışı dinleme yapanlar ise TCK'ya göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kanundışı dinlemenin kamu görevlileri tarafından yapılması durumunda ise bu ceza 1 buçuk kat artıyor. Telefon dinleme yapmak isteyen kurum Cumhuriyet Savcılığının talebi ve mahkeme kararı olmadan dinleme yapamayacak. Mahkeme kararının TİB'e sunulmasının ardından,TİB dinleme için ilgili kuruma onay verecek. Bu süreçleri geçirmeden yapılacak telefon dinlemeleriyle elde edilen kayıtlar, mahkamelerde kesinlikle delil olarak kullanılamayacak. Kanuni dinlemeler için alınacak mahkeme kararları mutlaka sınırlandırılacak ve dinleme için verilecek en uzun süre 3 ay olacak. Gerek görülmesi durumunda bu süre yeni bir hakim kararıyla uzatılabilecek.

AB'YE UYGUN DİNLEME

Telefon dinlemenin AB standartlarında yapılabilmesi için çıkarılan 5397 sayılı kanunun uygulaması bugün başlayacak. Telekomünikasyon Kurumu İletişim Başkanlığı'na Ankara Cumhuriyet Savcısı Fethi Şimşek, başkan yardımcılıklarına teknik uzman Basri Aktepe, hukuk uzmanı Mustafa Akar, idari uzman Abdülkadir Mahmutoğlu atandı. Kurumda görev yapacak 80'den fazla personelin büyük bölümünün ataması tamamlandı. Olağanüstü durumlarda Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Daire Başkanı, Jandarma Genel Komutanı veya İstihbarat Başkanı, MİT Müsteşarı veya yardımcısının talebi ile mahkeme kararına gerek kalmadan dinleme yapılabilecek. Bu dinlemeler için 24 saat içinde mahkeme kararı gelmezse kayıtlar İletişim Başkanlığı'nın gözetiminde yok edilecek.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA

    SAĞIMIZ SOLUMUZ CASUS

    Teknolojinin ' illegal casusları' hiçbir kanuni engele takılmadan satılıyor. Özellikle gizli kameralara ilgi gösteren Türk halkı, ses kayıt sistemlerinden casus telefona kadar birçok cihazı kullanıyor

    Gelişen teknoloji ile üretilen gizli kamera, casus telefon, ses kayıt sistemi gibi cihazlar büyük talep görüyor. Kanuni altyapısı olmadan satışı yapılan cihazlar, birçok kişinin özel hayatını tehdit ediyor. Gizli kameralardan, ses kayıt sistemlerine, dinleme aletlerinden, casus telefon olarak adlandırılan pek çok cihaz, hiçbir yasal engele takılmadan satılıyor.

    CASUS TELEFON MERAKI

    AG34 Elektronik Güvenlik Şirketinin sahibi Ömer Gökçen, yaptığı açıklamada, satışını yaptıkları bu tür cihazları, gelen talepler doğrultusunda yurtdışından getirdiklerini söyledi. Gökçen, özellikle "gizli" kameraların oldukça ilgi gördüğünü kaydederek, bu konuda en çok talebin, evlerindeki çocuk bakıcısını izlemek için ailelerden ve haber programları yapan televizyon kanallarından geldiğini kaydetti. Sattıkları ürünlerin her ortam için özel sistemler taşıdığını kaydeden Ömer Gökçen, kravata gizlenmiş kameradan, düğme şeklindeki kameraya, telsiz görüntü aktaran gözlük kameradan, hesap makinesi görünümündeki kameralara kadar birçok ürün olduğunu dile getirerek, bu ürünlerin meraklıları tarafından büyük ilgi gördüğünü vurguladı. Çeşitli güvenlik ürünleri satan şirketlerin internet sitelerinde tanıtımını yaptığı "casus telefonlar" en çok ilgi gören ürünler arasında yer alıyor. Masa üstü telefonun içine yerleştirilen bir parçanın teknik özellikleri nedeniyle "casus" telefon olarak adlandırılan sistemin dahili hat, şehir içi, şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonu ile dinleme imkanına sahip olduğu belirtilerek, dünyanın herhangi bir yerinden, cihazın bulunduğu ortamdaki seslerin mesafe ve süre sınırı olmaksızın dinlenebileceği anlatılıyor.

    KADINLARIN KORKUSU

    Gökçen, son dönemde internet üzerinden yayınlanan birçok gizli kamera görüntüsünün, kadın tuvaletleri ile mağazaların giyim bölümlerindeki kabinlerden çekildiğini anımsatarak, ortaya çıkan dedikodulardan dolayı kadınların son derece rahatsız olduğunun altını çizdi. Özellikle, soyunma kabinlerinden çekilmiş gizli kamera görüntülerinin internet sitelerinde dolaştığını dile getiren Gökçen, Tahtakele'de 30-40 dolara satılan telsiz kameraların bu çekimleri yapabildiğini kaydetti.

  • ANKARA

    Kullanmak da satmak da suç

    Bir emniyet yetkilisi, bu tür cihazların satışı ve kullanımının suç olduğunu belirtti. Bazı firmaların, "telsiz web kamera" izni alıp "casus kamera" ithal ettiğini ifade eden emniyet yetkilisi, satış işlemlerinin ise "casus kamera" adıyla yapıldığını aktardı. Yetkili, şunları söyledi: "Bu cihazların ithali, emniyet ve askeri birimler için hükümet tarafından verilen özel izinlerle sağlanır. Siz, kendi evinizde veya binanızda güvenlik amacıyla bu cihazı kullanabilirsiniz, ancak bu konuda Telekomünikasyon Kurumundan izin almak zorundasınız. Ancak bu ürünleri bir başkasına ait mekana yerleştirir ve oradan görüntü ve ses yayını yaparsanız, bu suçtur. Buna rağmen bu cihazlar Tahtakale ve Konya Sokak'ta leblebi gibi satılıyor."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi