|

Kriz göçün yönünü Anadolu'ya çevirdi

Ekonomik krizin vurduğu binlerce insan “taşı toprağı altındır” diyerek geldiği İstanbul'u terk ediyor. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Yoksul Sevk Zabıta Amirliği'nin verilerine göre, 2008'de ekonomik gerekçelerle İstanbul'u terk edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 100 arttı

Ertan Altan
00:00 - 17/01/2009 Cumartesi
Güncelleme: 20:07 - 16/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
Kriz göçün yönünü Anadolu'ya çevirdi
Kriz göçün yönünü Anadolu'ya çevirdi

60'lı yıllardan itibaren “taşı toprağı altındır” deyip İstanbul'un yolunu tutan Anadolu halkı, giderek yayılan ekonomik krizle birlikte rotayı memleketlerine çevirdi. Onlarca sektör iflas bayrağını çekerken, işlerinden çıkarılan çalışanlar, binbir zorlukla kurdukları küçük işletmelerinin kepenklerini indirmek zorunda kalanlar, İstanbul'dan Anadolu'ya göç akını başlattı. Diğer yandan büyük şehirlere yönelik göçlerde de ciddi bir azalma yaşanıyor. Türkiye'nin en çok göç veren bölgeleri Doğu ve Güneydoğu'daki 21 ilin nüfusunda 1990-2000 döneminde 426 bin kişi olan azalma, 2000-2008 döneminde 158 bin kişiye düştü. Tersine göç hızlanınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Zabıta Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurduğu Tersine Göç Bürosu'na başvurular çığ gibi büyüdü. 1996 yılından bu yana ekonomik nedenlerle memleketlerine dönmek isteyenlere yardımcı olan Büyükşehir Belediyesi son on yılda yapılan başvuruların 2008 yılında 16 kat arttığını açıkladı. Yılın ilk yarısında 400'ün üzerinde aile memleketlerine dönmek için başvururken, 2008'in ikinci yarısında bu rakam 600'ün üzerine çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2008 yılında geri dönmek isteyen aileler için toplam 1,3 milyon TL harcama yaptı.

TERSİNE GÖÇ BÜROSU NASIL ÇALIŞIYOR?

Büyükşehir Belediyesi 1996 yılından bu yana tutunamadığı gerekçesiyle İstanbul'u terk etmek isteyen 25 binden fazla vatandaşı memleketlerine geri gönderdi. Memleketine dönemeyen vatandaşlara eşyalı nakil ve biletli yolcu olarak iki grupta toplayarak yardımcı olan Büyükşehir Belediyesi, ayrıca asker, öğrenci ve sağlık sorunları nedeniyle hastanelere tedavi için gelen vatandaşlara da otobüs bileti temin ederek memleketlerine dönmelerine olanak sağlıyor. Eşyalarıyla birlikte memleketlerine dönmek isteyen mağdur durumdaki vatandaşlara da kamyon temin edilerek hizmet veriliyor. Peki, Tersine Göç Bürosu nasıl çalışıyor? İstanbul Büyükşehir Belediyesi vatandaşların göç yardımı hizmetinden yararlanabilmeleri için yapmaları gerekenleri şöyle sıralıyor: “Bu talepler Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nce çıkarılan tahsisatla karşılanmaktadır. Vatandaşlarımıza Tersine Göç hizmeti verilebilmesi için; ikametgâh belgesi, fakirlik belgesi, nakil belgesi gerekiyor.

Belirtilen belgeleri bağlı bulunduğu muhtarlıktan temin ederek, bu konudaki hizmeti yürüten Yoksul Sevk Amirliğimize müracaat edilmesi halinde, Tersine Göç ile ilgili süreç başlatılmış olur. Şahsın talebi hususunda, ekonomik durumu ile ilgili bir araştırma yaptırılır, araştırma neticesinde mağduriyet durumuna göre hizmetten faydalanıp faydalanamayacağı, gelecek rapor sonucuna göre belirlenir.

Talepte bulunan ailenin “Tersine Göç” hizmetinden faydalanması uygundur raporu gelmiş ise aile ile ilgili gönderme süreci 2 ila 12 hafta içinde gerçekleştirilmektedir.

Eşyalı nakil işlemi eşyanın evsafına göre 1 kamyona 2 ila 4 aile verilmek suretiyle gerçekleştirilmektedir. Aile bireyleri de biletli yolcu olarak otobüs ile gönderilmektedir. Tersine Göç hizmeti hususunda herhangi bir maddi ve nakdi yardım söz konusu değildir. Biz bu projelerimizin hayata geçmesi ile İstanbul'da göçü tersine çeviren bir çevrimi sağlamayı hedefliyoruz.”

KARADENİZ BİRİNCİ SIRADA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin verilerine göre eşyalarıyla birlikte memleketlerine gönderilenler arasında Karadeniz bölgesi birinci sırada. 2005-2008 arası dönemde Karadeniz'e 727 aile gönderilirken ikinci sırayı 397 aileyle Güneydoğu alıyor. İstanbul'a yakın da olsa Marmara Bölgesi de geriye dönüşün yaşandığı bölgeler arasında. Son üç yıllık dönemde 54 aile eşyalarıyla birlikte Marmara bölgesindeki memleketlerine geri döndü.


Yatak yorgan ters memleket Kars

Tersine Göç başvurusu Harem ve Esenler Otogarı'nda Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı göç bürolarında yapılıyor. Tahkikatla beyanlarının doğru olup olmadığına bakılan vatandaşların eşyaları kamyona yüklenerek memleketlerine gönderiliyor. Esenler Otogarı bu aralar İstanbul'da umduğunu bulamayan vatandaşları yolcu ediyor. Kimi gitme kararını veren yakınlarını yolcu ediyor. Kimi de ha bugün ha yarın diyerek memleketine dönmek için gün sayıyor. Esenler Otogarı'nda rastladığımız vatandaşlar kendilerini memleketlerine götürecek otobüsü bekliyor. 20 yıl önce İstanbul'a gelen ve “nerelisin” sorumuza “Yatak yorgan ters bizim memleket Kars” diye cevap veren C.T 20 yıl boyunca İstanbul'da birçok işte çalışmış. Şu sıralar düzenli bir işi olmadığını söyleyen C.T, son çare olarak da memleketine dönmeyi seçmiş. 20 yıldır İstanbul'da yaşadığı için memleketi Kars'ın da artık kendisine yabancı olduğunu söylerken cebindeki son parası olan 4 TL'yi gösteriyor ve ekliyor: “Yapacak başka bir şey yok.” Esenler'de oturan Trabzon Maçkalı Yusuf Kara da çok yakında memleketinin yolunu tutacaklardan biri. Yusuf Kara 1963 yılında gelmiş İstanbul'a. Bir süre de Adapazarı'nda yaşamış eşi ve iki çocuğuyla. Adapazarı'nda oturduğu yıllarda Arap ülkelerinde geçici işçi olarak çalışırken Adapazarı depreminde tüm ailesini kaybetmiş. O tarihten bu yana İstanbul'da geçici işler yaparak yaşıyor. Şimdi yaşı ilerlediği için pek çalışamadığını söyleyen Yusuf Kara Büyükşehir Belediyesi'nin kendisine sağladığı sigortalı bir iş sayesinde emeklilik için gün sayıyor. Çok yakında emeklilik hakkını kazanacağını söyleyen Yusuf Kara da Tersine Göç Bürosu'nun yolunu tutacak.



15 yıl önce
default-profile-img