|

Lalelerle süslenen İstanbul'a 600 dönümlük botanik bahçesi

Geleneksel olarak düzenlenen lale festivali kapsamında İstanbul'a 112 türden yaklaşık 20 milyon lale dikildi. Emirgan Korusu, Yıldız Parkı, Sultanahmet Meydanı, Çamlıca Tepesi gibi bilindik yerlerin dışında, sokaklar ve caddeler de renk cümbüşünden nasibini aldı. İstanbul'u süsleyen rengarenk laleler turistlerin de dikkatinden kaçmadı. Bu nedenle tur firmaları günlük gezi programlarına lale bahçelerini de ekledi

00:00 - 28/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:21 - 27/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Lalelerle süslenen İstanbul'a 600 dönümlük botanik
Lalelerle süslenen İstanbul'a 600 dönümlük botanik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı İstanbullulara yeni bir müjde daha verdi. Florya'daki Atatürk Ormanı'na yapılacak 600 dönümlük botanik bahçesi projesi tamamlandı. İstanbul nisan ayıyla birlikte renk cümbüşüne büründü. Geleneksel lale festivali kapsamında laleler, park ve bahçelerde olduğu gibi sokak, cadde hatta refüjlerde bile yerini aldı. Emirgan'da açılan Lale Müzesi başta olmak üzere, Sultanahmet Meydanı ve Çamlıca Tepesi ziyaretçi akınına uğruyor. Kent lalelerle güzelliğine güzellik katarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, 600 dönümlük arazi üzerine botanik bahçesinin kurulacağını açıkladı. Florya'daki Atatürk Ormanı'nda açılacak botanik bahçesinin projesinin tamamladığını ifade eden Şimşek, İstanbul'un eksiklerinden bir tanesi de botanik bahçesiydi. Onunla alakalı proje çalışmaları şu an itibariyle sona erdi. Florya'daki Atatürk Ormanı'nın belli bir bölgesinde botanik bahçesi çalışmamızın temelini bu sene atacağız. Yaklaşık 6 yüz dönümlük bir arazi olacak" dedi.

20 MİLYON LALE DİKİLDİ

Şimşek, İstanbul'un yüzüne renk getiren lale festivaline de değindi. 112 türde, 20 milyon lalenin İstanbul'un park, bahçe, cadde ve sokaklarında yerini aldığını anlatan Şimşek, "İstanbul'un tamamında, yaklaşık olarak 11 milyon civarında lale ekimi oldu. Diğer ilçe belediyelerinin dikimleriyle birlikte bu sayı yaklaşık olarak 20 milyon civarına geldi" diye belirtti.

EMİRGAN'A MÜZE

Emirgan'da yapımı tamamlanan Lale Müzesi'nin üç yıllık hazırlık aşaması olduğuna dikkat çeken Şimşek şöyle devam etti: "Bu sene onun açılışını da yaptık. Şu anda ilk sergisini yapıyor. Eski at ahırları bölümü denilen bozulmuş yıkılmış bir şekilde virane halinde olan bir yer şu an sanat galerisi olarak İstanbulluya kazandırdık. Lale bir kültür, bir yaşam biçimi. Bugün işte şarkılar yazılıyor, kitaplar yazılıyor, bununla alakalı sergiler yapılıyor ve artık sanat müzesi de var."

ZİRVE YAPILACAK

2014 yılında İstanbul'da Lale Zirvesi yapılacağını dile getiren Şimşek, "Bu günlerde önemli bir konu daha var Sayın Cumhurbaşkanı'mız Hollanda'daki Lale Zirvesi'nin Aintrak'ta yapılacak 2012 Lale Zirvesini, ikinci gecesi Türk Gecesi olarak yapılacak."

TÜRKİYE'DE 83 MİLYON ÜRETİLİYOR

Türkiye'de üretilen lalelerin artık ihraç edilmeye başlandığını aktaran Şimşek, 83 milyon lale ürettiklerini dile getirdi. Lale üretimini Türkiye'nin artık kendisinin yaptığını vurgulayan Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: "En çok tepki aldığımız konulardan bir tanesi lale soğanlarının parasının yurtdışına gitmesi. Başta Konya Çumra'daki ana üreticimiz olmak üzere İstanbul'un Seymen köyünde de ve İstanbul'un çevre köylerinde de bu lale üretimi konusuna girmiş vaziyetteyiz ve bugün itibariyle Türkiye'de üretilen lale miktarı 83 milyon. Artık yurtdışına Hollanda'ya fatura keser durumdayız. Daha sonra bunların dikimleri burada sürüyor onlardan insanlar para kazanıyorlar, artık bizim lale soğanlarımızın parası yurtdışına gitmiyor hatta lale soğanlarını yurtdışında satıp bundan para kazanmaya başladık.


Renkler toprakla buluştu

Gülhane Parkı'na 265, Emirgan Korusu'na bin 850, Yıldız Korusu'na 550, Soğanlı Bitkiler Parkı'na 600, Beykoz Korusu'na 680, Göztepe Gül Bahçesi'ne125, Büyük Çamlıca Korusu 'na111, Küçük Çamlıca Korusu'na 120, Fethipaşa Korusu'na 189, Hidiv Çubuklu Korusu'na 211 bin lale dikildi.



12 yıl önce