|

Onların hastanesi bütün yeryüzü

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar yardıma muhtaç herkese uzanan bir yardım eli var. Yeryüzü Doktorları, sadece 2 profesyonel çalışanı ve binlerce gönüllü doktoruyla mağdur olan ülke halklarının da her zaman yanında

Sevil Kuzu
00:00 - 2/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 22:34 - 1/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
Onların hastanesi bütün yeryüzü
Onların hastanesi bütün yeryüzü

Yeryüzü Doktorları, bir gönüllü kuruluş. Tıpkı diğer yardımlaşma dernekleri gibi. Fakat bu derneğin sadece iki profesyonel çalışanı var. Arkasında binlerce gönüllü hekimi ve toplumsal duyarlılıkla yapılan bağışlarla dünyanın dört bir yanında, kimi zaman var olduğundan bile haberdar olmadığımız ülkelerde yaşayan insanlara umut oluyorlar. Yaşadığımız dünyada büyük felaket yaşayan birçok ülke gördük ve hala görüyoruz. Açe'de meydana gelen büyük deprem sırasında, Pakistan'ın içinde bulunduğu savaşın 3.gününde, Filistin halkının yıllardır yaşadığı zulüm karşısında Yeryüzü Doktorları duyarsız kalmadı. Onlar, bölgede bazen savaşın tam ortasında bazen de yıkıntıların gölgesinde kaldılar. Yaşanılan tüm acılara rağmen tek amaçları oradaki halka biraz olsun destek olmaktı ve bunu çok da iyi başardılar. Yeryüzü Doktorları Proje Geliştirme Yöneticisi Dr. Kerem Kınık'ın yıllardır yapılan projeleri, çözüme ulaştırdıkları sorunları duyduğunuzda sizin de içinizden bir doktor olmak ve dünyanın diğer bir ucunda gönüllü hizmet etmek gelecek. Dr. Kerem Kınık, ekip olarak kuruldukları zamandan bu yana nerede çaresiz, yardım bekleyen birileri varsa orada olma hedefiyle çalıştıklarını söylüyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelere durmaksızın yardım ekipleri gönderdiklerini ve gittikleri ülkelerde yaptıkları hizmetleri anlatan Kınık, Kongo'nun Kuzey Doğu kısmında yaşanan iç savaşta 250 bin insanın yersiz yurtsuz kalmasının ardından 5 tane hastane ve ana çocuk sağlık merkezi açtıklarını belirtiyor. Burada 15 bin çocuğun sünnet edildiğini belirten Kınık, Umut Köyleri adını verdikleri projeleriyle de Kongo'da su kuyuları açtıklarını da sözlerine ekliyor.

BEYAZ ADAM HEP ÖLÜM GETİRMİŞ

Kerem Kınık, yaşadığı Afrika'da yaşadığı bir anısını da şöyle anlatıyor:” Özellikle Afrika'ya gidince fark ettik, beyaz adamı burada farklı tanımışlar. Biz Nijer'de çölün diğer tarafında çalışıyoruz. Ellerinde İncil'le buraya gelen insanlar önce İncil, sonra ekmek demiş. Burada 100 milyon insan köle olarak götürülmüş beyazlar tarafından. 1700-1800 lerde olmuş bunlar beyaz adam ölüm getirmiş orda düşman algısı var beyazlara karşı. Biz oraya gidip, onların dertleriyle dertlenip aynı safta namaz kılınca şaşırıyorlar.” Kerem Kınık, gittikleri ülkelerde sadece hizmet vermekle yetinmediklerini söylüyor. Sudan, Inguşetya, Kongo, Filistin, Sierra Leone, Gana, Hindistan, Kenya, Bangladeş, Nijer, Sri Lanka, Bosna, Irak, Kosova, Guatemala, Makedonya, Endonezya, Lübnan, Afganistan ve Pakistan'a gönüllü hekimlerden oluşan yardım ekipleri gönderdiklerini belirten Kınık, “Buralarda doktorlara TRK eğitimi dediğimiz sertifikalı eğitim veriyoruz. Bu şekilde doktorlar bizden sonra da bu ameliyatlara devam edebiliyor”diyor.

AFRİKA'DA DA YERYÜZÜ DOKTORLARI

Yeryüzü Doktorları dünyanın bir ucu Sahra altı Afrikası'nda da görevdeydi. Burada düzenli olarak sağlık programları yapan ekip, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yapılan kurban kampanyaları sonrası 20 bin kurban kesmiş. Bu yardımlardan sonra yüzlerce insanın Müslüman olmak istediğini anlatan Kerem Kınık, Kongo'da yaşanan iç savaşta da halka destek olduklarını söylüyor. Burada aynı zamanda katarakt ameliyatları da yapılmış, Afrika'da 18 milyon insanın katarakt yüzünden göremiyorken Yeryüzü Doktorları, burada başladığı göz ameliyatlarına Sudan ve Nijer'de devam etmiş. Şimdiki hedefleri ise, Gana, Kenya ve Etiyopya'daki insanların da göz nuru olmak.


SAVAŞIN YARALARI SARILIYOR

Yeryüzü Doktorları şimdilerde savaş mağduru olan ülke halklarının yarasını sarmak için uğraşıyor. Yıllardır Filistin, Lübnan, Pakistan ve Çeçenistan'da savaşın ardında kalan izleri silmeye çalışan gönüllü doktorlar son olarak İsra, Deniz Feneri ve Hüdayi Vakfı işbirliği ile İsrail tarafından saldırıya uğrayan Filistin halkına 43 ton ilaç ve tıbbi malzeme gönderdi. Saldırılar sırasında yaralanan binlerce insanın yalnızca kendilerinin kurduğu tomografi cihazıyla tedavi edildiğini anlatan Dr.Kerem Kınık, şimdilerde Gazze'nin yeniden inşası için çalıştıklarını, yapılan ihtiyaç tespiti doğrultusunda yeni projeler üzerinde çalışacaklarını vurguluyor. Kınık, “Filistin'de sağlık sisteminin yeniden inşası için çalışacağız. Filistin Sağlık Bakanlığı ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları ile konuşuyoruz ne yapabiliriz diye. Özellikle savaşta kimyasal silahlar kullanıldığı için çok sayıda yanık vakası var. Buna yönelik yanık merkezi projemiz var. Bunu olgunlaştırmaya çalışıyoruz, İsrail artık yardımların İsrail üzerinden yapılmasını istiyor ama biz buna rağmen çalışacağız” diyor.



14 yıl önce