|

Polis: Güvenli evlere hırsız giremiyor

Hırsızların girdiği evleri inceleyen polis, vatandaşların 150-200 TL'lik bir masrafla hırsızlık olayından kurtulacaklarını belirledi. Kapı ve pencerelere yapılacak bakım ve onarım sayesinde evin hırsızlara karşı güvenli hale geldiği belirtilirken hırsızlara karşı etkin mücadele yürüten polis son iki yıl içerisinde soka ekibi dayısın iki katına çıkarmanın yanı sıra istanbul'un suç haritasını çıkarttı

Yusuf Gülbakan
00:00 - 7/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:12 - 6/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Polis: Güvenli evlere hırsız giremiyor
Polis: Güvenli evlere hırsız giremiyor

İstanbul'da hırsızlara yönelik etkin mücadele göstererek hırsızlığı tek haneli rakamlara indiren, kapkaçın adını duyulmaz hale getiren İstanbul Hırsızlık Büro Amirliği vatandaşı uyardı. Hırsızlara karşı alınacak tedbirleri inceleyen İstanbul Hırsızlık Büro Amirliği vatandaşların 200 TL'lik ucuz bir masrafla daha güvenli evlerde oturabileceklerini belirledi. Evlerin kapı ve pencerelerine yapılacak 5 ile 30 TL arasında değişen masraflar sayesinde evler hırsızlara karşı daha güvenli olacak. Polis vatandaşın alması gereken önlemleri belirlerken, hırsızlara karşı daha etkin mücadele için İstanbul'un dijital suç haritası çıkarılmasının yanı sıra sokakta görev yapan görevli sayısı iki katına çıkardı.


200 TL'YE GÜVENLİ EV

Hırsızların girdikleri evleri inceleyen polis bu evlerin kapı ve pencerelerinin dayanıksız ve tedbirsiz olduklarını belirledi. Hırsız girilen evlerin çoğunun çelik kapı olmasına rağmen eskimiş göbek aynalarının olduğu, kırılan cinsten göbek kilidi kullanıldığı, kapı ve pencerelerde ise güvenlik mandallarının olmadığı ortaya çıktı. Daha güvenli evler için evlerin kapılarına 5-10 TL'ye çelik kapıların göbek aynaları 40-50 TL'ye kırılmaz göbek kilidi, 30-40 TL'ye balkonla apartman kapılarına harekete duyarlı fotoselli lamba, 30-40 TL'ye kapı ve pencerelerin PVC'lerine içerden güvenlik mandalı takılması ve sitelerde güvenlik görevlilerin bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.


SOKAKALAR GÜVEN ALTINDA

Hüseyin Çapkın'ın İstanbul Emniyet Müdürü olmasıyla İstanbul'da suçla mücadele için sokakta simitçilikten tezgahtara kadar çeşitli alanda sivil olarak görev yapan güven timleri oluşturuldu. Sokaktaki resmi ekiplerin sayısı son iki yılda iki katına çıkarıldı. 450 olan ekip sayısı bin oldu. Bu şekilde polisin mahallelerdeki alan hakimiyeti sağlandı. Hırsızlarla etkin mücadele için güven timleri ayrı bir şube olurken bu ekipte çalışan polis sayısı bin 350'ye çıkarıldı. Güven timlerinin ve ekiplerin çalışmalarıyla kapkaç suçu artık duyulmaz hale gelirken özellikle günlük 50 olan oto hırsızlıkları tek haneli rakamlara ilk kez düştü.


DİJİTAL SUÇ HARİTALARI REHBER OLDU

İstanbul'un çeşitli yerlerinde farklı saatlerde işlenen hırsızlık olaylarını inceleyen polis İstanbul'un suç haritasını çıkardı. İstanbul Suç Haritaları Projesi (İSHAP) olarak olarak hizmete geçen proje sayesinde işlenen suçlar yoğunluk haritaları çervevesinde belirlenip suçun işlendiği mahalle, cadde ve sokakkların suç analizi ortaya kondu. Suç analaiz haritarı sayesinde güven timleri ve sokakta devriye gezen ekiplerin doğru zaman ve yerde olması sağlandı. Suçun işlendiği yerlere orantılı olarak dağılan ekipler, suç analiz haritaları sayesinde suçun önüne geçmede bir adım daha ilerledi.

İTHAL HIRSIZLARA DİKKAT

Hırsızlara karşı yütürlen çalışmalarda ilginç bir durum dikkat çekti. İstanbul'un uluslararası kimliğe kavuşmasıyla özellikle mala karşı işlenen suçlarda yabancı uyruklu kişilerin de karıştığı görülmeye başladı. Bunlarla yapılan etkin mücadele neticesinde farklı uyruklu kişiler gözaltına alındı. Gözaltına alınan yabancı uyruklu kişilerin işlediği hırsızlık olaylarına ilk örnek Beyazat'ta yaşandı. 24 Şubat'ta Beyazıt Kapalı Çarşı'da 6 Milyon TL değerindeki zinet eşyasını çalan Ermeni uyruklu Alen B. ile Andre B. polisin çalışmaları neticesinde yakalandı. Yabancı uyrukluların yakın amanda karıştığı diğer bir olay ise CNR Takı Fuarı'nda gerçekleşti. 300 bin TL değerinde takıyla 40 bin TL'nin çalındığı olayda İspanyol uyruklu Danıilel Adrian A. gözaltına alındı. Yine 12 Nisan 2011'de Venezuela, İtalya ve Brezilya uykulu kişilerin Galata Köprüsü üzerinde zırhlı araçta bulunan 20 kilo altını çalması ve 18 Mart 2011'de 32. İstanbul Mücaevrer fuarında 1 milyon TL değerindeki takının yabancı uyruklu kişiler tarafından çalınması vu bu kişilerin yüksek değerli hırsızlık olaylarına karışması ise dikkat çekti.


Hırsızlar tatile çıkmaz

Hırsızlar eve geldiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerinde saklayınız. Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuzabırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu olan daireleri seçer.


Dikkat edilmesi gereken altın kurallar
  • Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemez. l Kapalı pencereleri tercih etmezler. Çünkü pencere kırmak dikkat çekicidir.
  • Şifre ve kilitleri olan kapılarıda sevmezler. l Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapısı ve pencerelerin sağlam ve demir parmaklıklı olmasına dikkat ediniz.
  • Kapılarda çift kilit bulundurulmasına, geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat ediniz. l Evinizi kısa süreli terk edeceğiniz zaman geceleri bir lambayı açık bırakınız.
  • Apartman giriş kapıları dışarıdan aydınlatılmalıdır.
  • Sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlanmalı, gerektiğinde ilgili kurumlar ikaz edilmelidir. l Apartman sakinleri yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekir. l İşyerlerinin kapılarına kilit takılmasına ve camlarının kepenk ve demir parmaklıkla muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir. l İşyeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kimliğini de bu kişi işe başladıktan sonra 24 saat içinde mahalli polise bildirmelidir.


  • 12 yıl önce