|

Simit de kilo aldırır...

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya geleneksel yiyeceğimiz simit konusunda uyarılarda bulunuyor. Bir simitte yaklaşık 250-300 gr kalori olduğuna dikkat çeken Kaya, simit tüketirken dikkatli olmak gerektiğini, çünkü simidin sanıldığı gibi masum olmadığını söylüyor

Mezin Tanrıseven
00:00 - 21/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 20:18 - 20/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Simit de kilo aldırır...
Simit de kilo aldırır...

Eskiden evde yapılan tencere yemeklerinin yerini beş dakikada kapımıza gelen ucuz hızlı yemekler aldı. Evden işe giden sefer tasları unutuldu, iki dakikada hızlı bulabileceğimiz hamburgerler, pizzalar hepimizin baş tacı oldu. Ancak İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, genelde hafif bir öğün diye tercih edilen simit ve tostun da hamburger, pizza, patates kızartması kadar kilo aldırabileceğine dikkat çekiyor. Pek çoklarının bir tane yedim, bu öğünü hafif atlattım diye tercih ettiği simit, sandığımız kadar masum değil. Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahip. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisini artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğer. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.


ETLİ PİZZA KOLESTROL BOMBASI

Mesela bir dilim pizzayı incelediğimizde, 1 dilim ekmek üzerine koyulan yağlı bir peynir, üzerine yağlı bir sos ve üzerine yağ oranı yüksek şarküteri ürünleri koyulur. Bu aslında yine bir nevi kolesterol bombasıdır. Bir insan oturduğunda en az iki-üç dilim pizzayı şekerli bir içecekle birlikte tüketir. Bu da aynı şekilde sürekli tüketim halinde, kan yağlarını yükseltir ve damarlar üzerine harap edici etkisi olur.


KAHRAMANLAR ÜCRETSİZ

Ülker'in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı onuruna geleneksel hale getirdiği "Ülker Çocuk Sinema Şenliği" bugün 5. kez çocuklarla buluşacak. Şenliğin bu yılki filmi, sirk hayatından sıkılıp arkadaşlarıyla Avustralya çöllerinde maceraya atılan koala Jonny'nin hikayesini anlatan "Sevimli Kahraman." Çocuklar bugün 62 ilde ve Kıbrıs'taki 157 sinema salonunda ücretsiz olarak gösterilecek "Sevimli Kahraman" filmini, sürpriz hediyeler eşliğinde izleme olanağına kavuşacak. Bugüne kadar 500 bini aşkın çocuğu sinemanın büyülü dünyasıyla buluşturan şenlik, özellikle Anadolu'daki çocukların heyecanla beklediği bir 23 Nisan hediyesi haline geldi.


LEZZETLİ BİR KUTLAMA

Uzmanlar saf sızma zeytinyağının en az anne sütü kadar değerli olduğunu vurguluyor. Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandıran zeytin ve zeytinyağı, içinde bulunan linoleik asitten yani omega 6 yağ asidinden ötürü yeni doğmuş bebekler ve gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalı bir besin. Zeytinyağı vücudumuzdaki zararlı maddelerin vücutta neden olduğu tahribatı önleyen antioksidan elementleri ve insan için büyük önem taşıyan yağ asitleri de içerir. Bunlar da hormonlara destek olur ve hücre zarının oluşumuna yardımcı olur. Zeytinyağı, insan sütündeki yağ asidi oranına benzer, dengeli bir çoklu doymamış bileşime sahiptir. İnsan vücudu tarafından elde edilemeyen, aynı zamanda vücut için vazgeçilmez önemi olan bu temel yağ asitleri açısından, zeytinyağı yeterli bir kaynak. Bu faktörler zeytinyağını, yeni doğmuş bebekler için oldukça faydalı kılar. Doğum öncesi ve sonrasında bebek beyni ve sinir sisteminin doğal gelişimine katkıda bulunmasından ötürü, uzmanlarca annelere önerilen tek yağ, yine zeytinyağıdır. Tariş Zeytin (TA-ZE) mağazaları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çocukları lezzet ve sağlık kaynağı zeytinyağıyla buluşmaya davet ediyor. TA-ZE mağazalarında bir hafta boyunca gelen her çocuğa hem Türk bayrağı hem özel tasarım zeytinyağlı kurabiyeler, hem de 50 mililitrelik zeytinyağları armağan edilecek.



12 yıl önce