|

Türkiye'nin en sağlam binalarından biri Sabiha Gökçen Havalimanı

Yılda milyonlarca kişi tarafından kullanılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminalinin yapımında kullanılan sismik izolatörler sayesinde, havalimanının 8 şiddetindeki depreme bile dayanabilecek güçte olduğu öngörüldü.

00:00 - 26/11/2011 Saturday
Güncelleme: 23:29 - 25/11/2011 Friday
Yeni Şafak
Türkiye'nin en sağlam binalarından biri Sabiha Gök
Türkiye'nin en sağlam binalarından biri Sabiha Gök

Çok sayıda binanın yerle bir olduğu Van depremi, yılda milyonlarca kişinin geçiş yaptığı yerlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğu konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Yılda milyonlarca kişi tarafından kullanılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminalinin yapımında kullanılan sismik izolatörler sayesinde, havalimanının 8 şiddetindeki depreme bile dayanabilecek güçte olduğu öngörüldü. Yapılan açıklamaya göre sismik izolatör; bodrum katlarında kullanılan takviyeli beton kolonlarla binanın en üst kısmının, alt kısımdan bağımsız bir şekilde hareket etmesine imkân vererek, deprem başladığı zaman bodrum katlarının yanlamasına hareket etmesiyle, üst katların yumuşak bir şekilde hareketine olanak sağlıyor.

Açıklamada, "Havalimanının yeni terminalinde depreme dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla 3119 adet kazık üzerine oturtulan temel yapısının dışında, dünyada az sayıda örneği bulunan, sismik izolatör sistemi kullanıldı. 252 kolonun her birine ve yolcu köprülerinin temeline yerleştirilen 16 adet ile toplamda 268 sismik izolatör cihazları ile yeni terminalin depreme dayanıklılığı en üst düzeye çıkartıldı. ABD'de daha önce bir milyon tirajlı "Wired" ve prestijli yayınlarından 'Risk Management' dergileri tarafından 8 büyüklüğünde bir depreme karşı dünyanın en güvenli büyük yapılarından biri olarak gösterilen Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ki 5 milyon dolara mal olan sismik izolatörler, Amerika'nın deprem tehdidiyle yaşayan yerlerinden biri olan San Francisco Havalimanı'da da kullanıldı. Ancak Sabiha Gökçen'de kullanılan "triple friction pendulum isolator" adlı izolatörler San Francisco'dakinden daha küçük ve daha gelişmişi olarak gösteriliyor. Geliştirilen "triple friction pendulum isolator" adlı bu izolatörler San Francisco'dakinden daha küçük ve kompakt hem de inşa maliyeti çok daha düşük" denildi.

Açıklamaya göre sismik izolatör, deprem sırasında binanın kontrollü bir şekilde hareket etmesini sağlayarak, sarsıntının yarattığı şiddeti en aza indiriyor. Bu sistem, deprem anında oluşan sismik yükün, binaya yıkıcı güç aktarmayarak önemli bir kısmını absorbe ediyor. Böylece özellikle deprem anında binanın taşıyıcı sistemini ayakta tutarak depremin etkisi azalıyor. Bu izolatörler sayesinde 8 şiddetinde ki bir depremde bile terminal depremin etkisini normal binalara göre 5 kat daha az hissediyor ve olduğu yerde hareket ederek yıkıcı etkiden korunabiliyor.



12 years ago