|

Yalnızlığın simgesi restore ediliyor

Birbirinden eşsiz tarihi eserleriyle bir açık hava müzesini andıran İstanbul'da, Osmanlı'nın Mimar Sinan dönemini yansıtan camilerinden biri olan ve Üsküdar ile adı adeta özdeşleşen Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar Belediyesi'nin desteğiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından restore ediliyor

00:00 - 14/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 22:17 - 13/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Yalnızlığın simgesi restore ediliyor
Yalnızlığın simgesi restore ediliyor

Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın tek kızı olan ve Osmanlı sarayında kadınlar saltanatını başlatanların ilk sırasında yer alan Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan ve 1548 yılında tamamlanan külliyede yapılacak yenileme çalışmaları 2 yıl sürecek.

Restorasyon kapsamında ilk olarak cami dış cephesi taş doku üzerinde itinalı temizlik çalışması yapılacak. Camide söveler, demir parmaklıklar, kapılar ve pencerelerin bakımı yapılırken saçaklar, kubbeler ve kurşun örtüleriyle alemler onarılacak ve bunlara koruma malzemesi uygulanacak. Avlu döşemeleri, kemer ve sütunlarıyla merdivenlere bakım yapılırken mermer kitabelere altın varakla yazı yazılacak. Külliyenin hazire alanı ve şadırvanı elden geçirilirken zemin sağlamlaştırılması da yapılacak. Restorasyon süresince cami iç mekan duvarlarında kelemişlerinin bakımı, korunması, tamamlanmasıyla mermer mihrap ve minberin temizlik ve bakımları yapılacak. Mihrap ve minber kitabeleri üzerine altın varakla yazı yazılırken iç mekanın ahşap aksam ve kaplamalarıyla merdiven korkulukları elden geçirilecek.

AŞKA ADANMIŞ BİR BAŞYAPIT

Mimar Sinan'ın derin bir tutkuyla aşık olduğu söylenen Mihrimah Sultan için yaptığı ve "eteklerini giymiş bir kadın" siluetini verdiği cami, Sinan'ın kutsal aşka adadığı Ayasofya Cami'nden esinlenerek yapılmıştır. Mimar Sinan bu eserinden 14 yıl sonra o güne kadar ilk defa padişah fermanı olmaksızın Edirnekapı'da surların yakınına yine Mihrimah Sultan'a ithafen ikinci bir cami daha yapmaya başlar. Mihrimah Sultan'ın statüsü iki minareli cami yaptırmaya yetmesine rağmen yalnızlığını simgelemesi anlamında tek minareli yapılmış bu cami. Ama Sinan'ın aşkını öyle mühürlemiştir ki bu sırra şaşırmamak, o sevdaların naifliğine imrenmemek elde değil. Güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış bu camiler aynı zamanda Mimar Sinan'ın aşkının birer vesikası niteliğinde. Gündüz ve gecenin eşit olduğu 21 Mart tarihinde günbatımında Edirnekapı Cami'nin tek minaresinin arkasından güneş batarken Üsküdar'daki caminin minareleri arasından ay doğduğu söylenir.

21 Mart tarihi aynı zamanda Mihrimah Sultan'ın doğum tarihidir.

12 yıl önce