|

Akciğer kanseri önlenebilir

Erkeklerde en sık görülen akciğer kanseri sigara kullanımının artmasına bağlı olarak kadınlar arasında da giderek daha sık görülüyor. Peki akciğer kanseri riskini azaltmak mümkün mü? Bakın uzmanlar bu konuda neler söylüyor...

Mezin Tanrıseven
00:00 - 20/02/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:11 - 19/02/2010 Cuma
Yeni Şafak
Akciğer kanseri önlenebilir
Akciğer kanseri önlenebilir

Tüm kanser olguları içerisinde %21 'lik paya sahip olan akciğer kanseri, aynı zamanda hastalığa bağlı yüksek ölüm oranı nedeniyle kansere bağlı ölümler % 29 'undan sorumludur. Avrasya Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Banu Altoparlak, akciğer kanserinin %80 - %90 'ında nedenin sigara olduğunun altını çiziyor. Sigara miktarı ve içilen süre ne kadar çoksa akciğer kanseri gelişme riskinin de o kadar yüksek olduğunu belirten uzman doktor, “20 yıl, günde 1 paket sigara içen bir kişinin akciğer kanseri olma riski içmeyen bir kişiye göre 20 kat, günde 2 paket içenlerde ise 24 kat daha fazladır.

MESLEĞE DE DİKKAT

Sigara bırakılırsa şayet bu oran gittikçe azalmakla ve 5 yıl sonra sigara içenlerin yarısı oranına inmektedir. Aynı zamanda sigara dumanına maruz kalanlarda da akciğer kanseri riski artmaktadır. Akciğer kanserinin sigara kullanımının dışında bazı metal ve kimyasal maddelere mesleksel maruziyet, asbest teması

(Fren tamiri, izolasyon ve gemi inşaatı ) önceden geçirilmiş bazı akciğer hastalıkları

(Tüberküloz , interstisyel fibozis, büllöz amfizem ve doku harabiyeti ile seyreden diğer bazı akciğer hastalıklarında ortaya çıkan nedbe dokusu) riski arttırmaktır.” diyor.

ÖKSÜRÜK DÜZELMİYORSA…

Hastalığın belirtileri erken dönemde ortaya çıkmaz, genellikle akciğer kanserinin akciğere ve diğer organlara yayılmasına veya kanser hücreleri tarafından salgılanan hormon benzeri bazı maddelere bağlı olabilir. Düzelmeyen öksürük, balgamla karışık kan tükürme, halsizlik, nefes darlığı, ses kısıklığı, iştahsızlık, kilo kaybı, göğüs, sırt ve omuz ağrıları, boyunda veya yüzde şişme, tekrarlayan zatürree ve bronşit sinyalleridir.


Hasta hikayesi çok önemli...

Bu belirtilerle başvuran hastalarda ilk adım olarak bir öykü ve fizik muayenenin geldiğini anlatan, Uz. Dr, Altoparlak, ardından hastanın, akciğer röntgenin çekildiğini belirtti. Bir sonraki aşamada Bilgisayarlı Tomografi ile hastalık hakkında detaylı bilgi alabilir ve akciğer röntgeninde görülemeyecek kadar küçük diğer lezyonları görme olanağımız olur. Kesin tanı için biyopsi yöntemine karar verdikten sonra elde edilen sonuca göre evreleme çalışmalarına başlanır. Kanserde evreleme hastalığın seyri ve uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi açısından son derece önemlidir.” dedi.


Kanserde yeni yöntemler sağlıklı dokuyu koruyor

Görüntü kılavuzluğundaki radyoterapi (IGRT) sağlıklı dokuyu koruyor, sadece kanserli hücreleri ışınlama özelliğiyle başta akciğer kanserleri olmak üzere meme, prostat ve pankreas kanserlerinde özellikle tercih ediliyor. Avrasya Hospital Onkoloji Merkezineden Onkolog Uz. Dr. Züleyha Öngören Kadehçi, kanser tedavisinde uyguladıkları yeni teknikler hakkında bilgi verdi:

EN İYİ HİZMETİ VERİYORUZ

“Kanser günümüzün sık görülmesi ölüm oranlarının yüksek olması nedeniyle büyük bir sağlık sorunudur. Kanser tedavisinde büyük teknolojik gelişmeler olmaktadır. Avrasya Hospital olarak tıptaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu amansız hastalıkla mücadele eden hastalarımıza en son teknolojik uygulamaları ve cihazları hizmete sunuyoruz. Onkoloji merkezimizde IGRT özellikli Linear Akseleratör similatör ve üç boyutlu tedavi planlama sistemi ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz.”


Hasta daha rahat

Uzman doktor, bu yeni uygulamayı şöyle açıklıyor “Bu teknikle her seans öncesi IGRT cihazı ile tedavi edilen organın kanserli bölgesi yeniden tespit edilerek ışınlama yapılır. Böylece sağlıklı doku ve organlar zarar görmez. Bu radyoterapi tekniği kanserli hastaya en büyük katkıyı sağlamaktadır. Prostat, pankreas ve meme kanserlerinde özellikle tercih edilmelidir.”


Tedavide olanaklarımız büyük

Avrasya Hospital Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Töre, Avrasya Hospital'ın, ilk kurulduğu günden itibaren onkolojik tanı ve tedavi olanakları ile binlerce hastaya hizmet verdiklerini söylüyor.

Onkoloji bölümü olarak, bu süre içerisinde 6000'den fazla kanserli hastanın ışın tedavilerini yaptıklarını, ayrıca birçok hastanın da teşhislerinin konması çalışmalarını, ameliyat ve ilaç tedavilerini gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Töre, “Onkolojik açıdan, tüm bilimsel gelişmeleri izleme ve yeni yeni oluşan teknolojik olanakları da hastalarımızın hizmetine sunmaya çalışmaktayız. Bu amaçla radyasyon onkolojimize modern bir Lneer Akseleratör aygıtı ilave ettik. Son gelişmelere paralel olarak ' Konformal Radyoterapi ' yapabileceğimiz IGRT sistemi de lineer akseleratörümüzle birlikte çalışmaya başlayacaktır. Bunların yanı sıra, minyatür High-Dose-Rate kaynaklar içeren son model bir Afterloading Brakiterapi aygıtı da devreye girmiştir. Tüm bu aygıtların yüksek verimde ve duyarlılıkta çalışmasını sağlayacak olan üç boyutlu kompüterize tedavi planlama sistemi, yeni dozimetri cihazları ve su fantomları ile modern bir similatör aygıtı da donamımıza eklendi. Böylece en ileri teknoloji ile çalışan deneyimli ekibimiz, hastalarımıza çok daha yüksek kalitede tedavi olanakları sunmaktadır

EKSİĞİMİZ YOK

Modern ışın tedavisinin gerektirdiği tüm alt yapı donanımına sahip hastanemiz, klinik onkolojinin getirdiği cerrahi, medikal onkoloji olanakları, teşhise yardımcı klinik, biyokimyasal, radyolojik, endoskopik, ve patolojik anatomik birimlerimizin işbirliği ile eksiksiz bir kanser hastanesi niteliğine kavuşmuştur” dedi.


-BİTTİ-

14 yıl önce