|

'Bir taneden bir şey çıkmaz' diyen kaybeder

Depresyon, kızgınlık, uykusuzluk, baş ağrısı, yorgunluk, iştah artışı. Bu semptomlar kişiyi yeniden sigaraya başlamaya sevk eder; çünkü nikotin seviyesi eski düzeye çıkınca semptomlar kaybolur. Ancak böyle sürmeyecek emin olun...

Mezin Tanrıseven
00:00 - 12/06/2008 Perşembe
Güncelleme: 23:07 - 11/06/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
'Bir taneden bir şey çıkmaz' diyen kaybeder
'Bir taneden bir şey çıkmaz' diyen kaybeder

Hissedeceğiniz semptomlar son sigaranızdan 48 ila 72 saat içerisinde doruğa çıkar. Daha sonra azalarak birkaç gün içinde biter. Psikolojik bağımlılığı aşmak belki de işin daha zor kısmıdır. Çünkü önce sigarayı içmeyi öğreniyorsunuz. Yemekten sonra, çok yorulduğunuzda, stresli olduğunuzda, çok keyifli olduğunuzda, arabaya bindiğinizde, sabah uyandığınızda... Siz bütün bu durumlarla kafanızda bağlantılar kurdunuz. Artık bu gibi durumlarda otomatik olarak sigara yakacak kadar alışkınsınız sigaraya. Bırakırken bu bağlantıları kırmanız gerekecek.



Baş-lı-yo-ruz!

Bir mantık yürütün ve sigarayı hangi sebeplerden dolayı bırakmak istediğinizi belirleyin. Bu sebep beyninize iyice yerleşmeli. (En büyük sebep, sağlıktır unutmayın)


  • Zor kelimesi ile imkansız kelimesi çok farklı şeylerdir.

  • Kafanızda herhangi bir tarih belirleyin. Bu tarihe kadar asla elinizdeki sigara paketi tamamen bitmeden yeni bir paket almayın.

  • Yanınızda çakmak taşımayı bırakın. Çakmağa ihtiyacınız olduğunda bunu başkalarından isteyin.

  • Her sigara yakarken, sağlığınızı düşünün ve mümkünse kendinizi bir aynada izleyin.

  • Kül tablanızı hiç boşaltmayın.

  • Sigarayı bırakma tarihinden bir gün önce içebildiğiniz kadar çok sigara için.

  • Sigarayı bırakmayı ilan ettiğiniz gün elinizde kalmış olan bütün siagara paketlerini, kibritleri ve çakmakları çöpe atın, kül tablalarını boşaltın.

  • Devamlı bir şeylerle meşgul olun. Sinemaya gidin, tiyatroya gidin, n Dişçiye gidip dişlerinizi temizletin.


    Kimse sizi tehdit etmiyor

    Peki sigarayı bırakmak sadece irade işi midir? Bir insanın herhangi bir hareketi yapması için ya kendine göre mantıklı sebepler bulması lazım ya da bu hareketi silah zoruyla yapması lazım. Kimse sizin başınıza silah dayayıp, sigarayı bıraktırmak istemediğine göre, kendinize mantıklı sebepler bulmanız lazım. Akciğer kanseri olmak üzere olan birinin ya da kangren olmak üzere olan birinin sigarayı bırakmak için çok mantıklı sebepleri vardır. Sizin de mantıklı sebepleriniz olması için illaki iş buraya kadar mı gelmeli?



    İlk 72 saatin önemi

    İsterseniz şöyle açıklayalım: İnsanlarda serotonin ve endorfin adı verilen iki madde vardır. Bunlar beyinde bulunur ve rahatlık, hoşluk, keyif ve huzur gibi duygular ile ilgilidir. Normalde insanlarda kahkaha atınca, mutlu bir haber alınca ya da çikolata veya güzel bir tatlı yeyince, bir yeriniz acıyınca serotonin ve endorfin düzeyi yükselir. Ancak sigara içenlerde serotonin-endorfin salgılama işini sigara üstlendiğinden vücut otonomisini kaybeder. Hani keyiflenince de, dertlenince de sigara içilir ya, işte, açıklaması budur. Sigarayı bırakanlarda ilk hafta beyin endorfin ve serotonin salgılama işini gerçekleştiremediğinden vücut oldukça zor anlar yaşar. Beyin ancak 72 saat sonra eski görevini yapmaya başlar. Bu 72 saatlik süre içinde, tiryakinin yoksunluk belirtileri önlenirse, sigarayı bırakması kolaylaşır.


    Boğuluyoruz

    Sigara içen insanların hemen hemen hepsi bu dertten kurtulmak ister. Sigara içen insanların tamamı sigaranın sağlıkları için ne büyük bir tehlike oluşturduğunu, çocuklarına ya da sevdiklerine ne kadar kötü bir örnek olduğunu, sigara içmeyenleri ne kadar rahatsız ettiğini ve de ne kadar çok para kaybına sebep olduğunu bilir. Sigaradan kurtulmak gerçekten kolay bir iş değildir. Fakat sonuçta milyonlarca insan da sigarayı tamamen bırakmayı başarmıştır. Birazcık iradesi olan bir insan, bu milyonların arasına çok rahat girebilir.


    Sigara yerine su için


  • Sigarayı bırakmayı hedeflediğiniz ilk günde ve sonraki günlerde, mümkün olduğunca sigara içmenin yasak olduğu yerlerde bulunun.

  • Günde yaklaşık 4 litre su için. Her sigara içme isteği geldiğinde bir bardak su veya başka bir içecek için. Kahveden de kaçının.

  • Elinizde sizi oyalayacak kalem veya başka bir şeyler tutun.

  • Şekersiz sakız çiğnemeye çalışın.

  • Dişlerinizi, yemek yedikten hemen sonra uzun süre fırçalayın.

  • Bir anda gelip giden, sizi sigara içmeye aşırı derecede teşvik eden durumlarla mücadele edin.

  • Sigara içmemekle ulaşacağınız yeni dünyayı düşünün.

  • Bir kaç gün sigara içmeyen arkadaşlarınızla birlikte bulunun.

  • Başkalarının sigara içmesi ve sizin de buna seyirci kalmanız, sizi de teşvik edecektir. Bunu bilerek sigara içen arkadaşlarınızın yanına gidin ve iradenizi bu sayede daha da güçlendirin.

  • Düzenli olarak egzersiz yapın. Sigara içenlerin yapmakta zorlandığı aktiviteleri yapmaya çalışın. Bu işi başardığınızda bu aktiviteleri tamamen yapabileceğinizi unutmayın.

  • Bol bol dinlenin. Dış görünüşünüze çok önem verin. Bol bol aynada kendinize bakın.

  • Hiç kimsenin evinizde sigara içmesine müsaade etmeyin.


    Siniriniz bozulsa da...

    Şayet sigara içme krizi gelirse, hemen bir şeyler için veya yeyin. Sakız çiğneyin veya bir elma yeyin veya biraz çekirdek çıtlatın. On defa çok derin nefes alın. Aldığınız onuncu nefesi bir süre tutun. Bu esnada bir kibrit yakın. Yavaşça kibriti üfleyerek söndürün. Kriz çabuk geldiği gibi çabuk da kaybolur, yeter ki kendinizi gevşetmeyi bilin. Kendinizi serbest bırakın ve çok hoşunuza giden şeyler düşünün. Sadece o huzur dolu görüntüye konsantre olun. Hiçbir zaman bir taneden bir şey çıkmaz diye düşünmeyin. Hiçbir zaman bir tanenin kimseye zararı olmaz diye düşünmeyin. Geri dönüşü olmayan bir hata bütün çabalarınıza son verebilir. Sigarayı bırakma sebeplerinizi yazmış olduğunuz kağıda, bu sefer de sigarayı bırakmakla ne kadar memnun olduğunuzu yazın.


    YARIN:
    LİGHT SİGARANIN SAVUNULACAK TARAFI YOK


  • 16 yıl önce
    default-profile-img