|

Bu okullarda 'bir iş' var

Bazı vakıf ve devlet üniversiteleri mezunlarına bin 500 TL'den 6 bin TL'ye ücretlerle iş fırsatı sunuyor. Yeni açılan bazı üniversiteler 'iş garantili' pilotluk, kaptanlık bölümleriyle dikkat çekerken, Atatürk Üniversitesi Çağrı Merkezi'nde, Gazi Üniversitesi de Tapu Kadastro'da çalışma garantisi sunuyor

Orhan Turan
00:00 - 21/07/2011 Perşembe
Güncelleme: 23:15 - 20/07/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Bu okullarda 'bir iş' var
Bu okullarda 'bir iş' var

Öğrencilere cazip fırsatlar sunan üniversiteler, sadece diploma değil, iş garantisi de veriyor. Bu yıl eğitime başlayacak Türk Hava Kurumu Üniversitesi, her mezununa Türk Hava Yolları, Atlas Jet gibi anlaşmalı şirketlerde 6 bin TL'den başlayan ücretlerle iş imkanı sunuyor. Piri Reis, Medipol, Melikşah, Gazi ve Atatürk Üniversiteleri de farklı bölümlerinden mezun olan öğrencilere “garantili iş fırsatı” sunuyor. Atatürk Üniversitesi ve Turkcell işbirliği ile Çağrı merkezinde iş fırsatı sunarken, Gazi Üniversitesi'ne bağlı Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu'nu bitiren öğrencilerin tümü KPSS puanına bakılmaksızın anında memur oluyor.

6 BİN TL AYLIKLA PİLOT OLUN

Türkiye'nin ilk uzay ve havacılık üniversitesi Türk Hava Kurumu Üniversitesi, bu yıl ilk kez eğitime başlayacak. Pilotaj, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümlerine, 48 burssuz, 12 burslu olmak üzere 60'şar öğrenci alacak üniversite, 6 bin TL'den başlayan maaşlarla Türk Hava Yolları, Atlas Jet gibi hava yolu şirketleriyle anlaşmalı olarak mezunlarına da iş garantisi veriyor. Piri Reis üniversitesi, bu yıl Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği bölümlerine öğrenci alacak. Üniversite, Deniz Ticaret Odası'na bağlı olarak çalışan 8 bin firmada iş fırsatı sunuyor. Maaşların 3 Bin Dolardan başladığı denizcilik sektörü göz önüne alındığında Piri Reis Denizcilik Üniversitesi alternatifler arasında değerlendirilebilir.

İKİNCİ YABANCI DİL İMKANI

Kayseri'de açılan Melikşah Üniversitesi de başarılı öğrencilerine iş vadinde bulunuyor. İlk 100'e girenlere aylık bin lira burs veren üniversite, tüm bölümlerden ilk beşte mezun olanlara iş garantisi, çift diploma imkânı, çift anadal- yandal imkânları, iki dilde eğitim, ikinci yabancı dil öğrenme imkânı sunuyor. Atatürk Üniversitesi ve Turkcell işbirliği ile Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde açılan Çağrı Merkezi Hizmetleri Önlisans Programı mezunlarına iş garantisi veriyor. Yükseköğrenime Giriş Sınavı ile 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 500 öğrencinin alınacağı program, nitelikli eleman açığının kapatılmasını amaçlıyor.

GAZİ'DE 'TAPULU' İŞ GARANTİSİ

Gazi Üniversitesi'ne bağlı Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu'nu bitirenlere de devlet kademesinde çalışma fırsatı sunuluyor. Okulu bitiren mezunlar, KPSS'ye girmiş olmak şartıyla, sınavdan kaç puan aldıklarına bakılmaksızın Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde memur olarak işe başlıyor.

İş garantisi veren okulların yanında, iş potansiyeli yüksek bölümler de tercihlerde öne çıkıyor. Bilgisayar, Elektrik, Gemi Haberleşme gibi bölüm mezunları her koşulda istihdamda diğer alanlara göre bir adım önde gidiyor. Gemi İnşa ve Güverte, Kuyumculuk, Uçak Gövde Bakımı, Raylı Sistemler, Endüstriyel Otomasyon ve Grafik Tasarım gibi bölümler iş potansiyeli yüksek bölümler arasında bulunuyor.

ALTIN GİBİ MESLEK

Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunların iş bulabilme şansları çok yüksek. Özellikle kuyumculuk, takı tasarımı gibi bölümler sundukları iş fırsatlarıyla dikkat çekiyor. İstanbul Aydın, Gazi, Atatürk, Adnan Menderes, Dokuz Eylül, Muğla, Dumlupınar, Süleyman Demirel, İstanbul Teknik, Mersin ve Marmara Üniversitelerinde bulunan Kuyumculuk, Takı Tasarımı adlarla verilen eğitimler lisans ve önlisans düzeyinde gerçekleşiyor.


Önce karar ver sonra seç

Üniversite sayısının artması hiç şüphesiz üniversitelerin iş imkanı sunması yanında eğitim sırasında sağladıkları burs ücretlerinde alternatiflerin de artmasına neden oldu. Yıllık eğitim ücretleri yüksek olsa da, taksit ve burs imkanlarını çeşitlendiren üniversiteler, 'Özel Paket Bursu', 'Tercih Sırası Bursları', 'DGS Bursları', 'ÖSYM Bursları', 'Ham Puan Bursları', 'Akademik Başarı Bursları', 'Öğretmen Çocukları Bursu' adı altında indirim uyguluyorlar. Türk Silahlı Kuvvetler Mensupları ve Çocukları Bursu, Teşvik Bursu gibi burslar da veren üniversiteler, Kardeş İndirimi gibi burslarla da öğrencilere alternatifler sunuyor. Sürat Yayınları Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, alternatiflerin çoğaldığını belirterek, üniversitelerin çok fazla imkan sağladığını ancak öğrencilerin, bu seçenekler arasında kendileriyle örtüşenleri tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Baykan, “Bazı üniversiteler iş garantisi veriyor, bazıları da yüksek burs imkanları sağlıyor. Bundan önce her aday, gelecekte ne yapacağını belirleme… Daha sonra da kendi tercihleriyle örtüşen bölümleri kafasında oluşturmalı… Bu noktadan sonra gideceği üniversiteyi seçmelidir” dedi.


Uygulamalı tıpta Medipol

Yeni açılan vakıf üniversitelerinden biri olan Medipol Üniversitesi Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk ve Sağlık Bilimleri'ne 490 öğrenci alacak. Üniversite, bağlı olduğu Medipol Sağlık Grubu kuruluşlarında da çalışma imkânı sunuyor. Ağırlıklı olarak sağlık branşlarında eğitim veren Medipol Üniversitesi, bu yıl ilk kez açılacak Hukuk Fakültesi'yle de dikkat çekiyor. Özellikle Sağlık hukuku alanında uzman yetiştirmeyi amaçlayan üniversite bu alanda oldukça iddialı…


Aday rehberi

SORU: Kaç puanla hangi bölümler tercih edilebilecek?

CEVAP: YGS'de 140 puanla 179.99 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler. Lisans programları için de YGS'den 180 puan alma şartı bulunuyor.

SORU: Özel yetenekle öğrenci alan bölümleri tercih etmem için kaç puan almış olmam gerekir?

CEVAP: Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir.


Uzman görüşü


Her bölüm için burs

Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, 2011-2012 Öğrenim Yılında 490 öğrenci kontenjanı bulunduğunu belirterek, “Üniversite Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğrencilerinin Tümü (60 öğrenci) yüzde yüz burslu. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümleri ve Sağlık Birimleri'nde de Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerinin her birinde ayrı ayrı 5'er kişi yüzde yüz burslu, 55'er öğrenci de yüzde 25 burslu olacak” dedi.


Diplomalı pilot yetiştireceğiz

Bu yıl ilk kez eğitime başlayacak olan Türk Hava Yolları Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, daha önce kısıtlı alanlarda ve yüksek maliyetlerle kazanılan pilotluk mesleğinin artık daha kolay ulaşılır olduğunu ifade ederek, “3 farklı şehirde, iki havaalanı kullanarak eğitim vereceğiz. Öğrencilerimiz Avrupa standartlarının üzerinde uçuş deneyimi elde ederek pilotluk yapabilecek. En az 270 saat uçuş yapacaklar. Mezunlar ise hiç beklemeden işbaşı yaparak mesleklerini icra edebilecekler” dedi.


Mezuna 2 bin lira maaş

Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu mezunları da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde devlet memuru olarak, bin 300 ila 2 Bin TL maaşla işe başlayabildiğini söyleyen Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Serdar Altınok, okulun Türkiye'de tek olduğunu belirterek, “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün personel talebini karşılamakta güçlük çekiyoruz. Bu yıl kontenjanımız 40 olarak belirlendi” dedi.


Kampus rehberi



Öğrencilerin yüzde 90'ına burs
KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ:
İlk kez bu yıl öğrenci alacak olan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, öğrencilerine yüzde 90 oranında burs imkânı veriyor. Üniversite bu yıl ki toplam öğrenci kontenjanı olan 870 kişiden 757'sine burs verecek. Burs alacak öğrencilere yüzde 100, yüzde 50, yüzde 25 oranlarında burs sağlanacak. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi 5 fakülte ve 1 enstitü ile eğitime başlıyor. Eğitim ücretlerinde 'tek fiyat' uygulayan üniversitede Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nin tüm bölümlerinin yıllık ücreti KDV hariç 19 bin 800 TL olarak ücretlendiriliyor. Üniversitede Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi haricinde tüm fakülteler İngilizce eğitim veriyor.

Okan'da tercih günleri başladı

OKAN ÜNİVERSİTESİ:
Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Hukuk Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bulunan Okan Üniversitesi de burs oranlarıyla dikkat çekiyor. 3 yüksekokulda 28 bölümle eğitim veren üniversitenin bu yıl vereceği burs oranı, toplam kontenjanının yüzde 82'sine ulaşacak. Üniversitede yıllık eğitim ücretleri de 9 bin 750 TL ile 21 bin 600 TL arasında değişiyor. Okan Üniversitesi, adaylara tercih konusunda her türlü desteği sağlamak amacıyla 15 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında “Tercih-Tanıtım Günleri” düzenliyor. Okan Üniversitesi'nin deneyimli tercih danışmanları, adaylara tercih konusunda ücretsiz olarak bilgiler verecek.

CUMARTESİ:
Doğru meslek seçiminde altın kurallar
13 yıl önce