|

Burslara bakmadan karar vermeyin

Tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de üniversitelerin sağladığı burs imkanları. Okulların tercih edilebilirliği noktasında kararsız kalan adaylar için farklı üniversitelerin sunduğu avantajları araştırdık.

Aybike Eroğlu
00:00 - 10/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:00 - 9/07/2013 Salı
Yeni Şafak
Burslara bakmadan karar vermeyin
Burslara bakmadan karar vermeyin

Üniversite adayları sağlanan imkanları en iyi ölçüde kullanarak eğitimlerini tamamlamak istiyor. Üniversiteler de adaylara bölümleri ölçütünce kolaylık sağlıyor. Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olma özelliği taşıyan Bezmialem Vakıf Üniversitesi '4 öğrenciye 1 öğretim üyesi' eğitim anlayışıyla farklılığını ortaya koyarken, sağladığı burs imkanlarıyla da üniversite adaylarının sağlık bilimi yolunda önünü açıyor. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı hizmet veren ve kar amacı gütmeyen gerçek bir vakıf üniversitesi olduklarına dikkat çekiyor.

YÜZDE 50 BURS İMKANI MÜMKÜN

'Vakıf geleneğiyle üniversite eğitimi verdikleri için maddî durumun yetersizliği eğitime asla engel değildir' diyen Rektör Saffet Tüzgen, bu yıl başlatılacak bir uygulama ile öğrencilerin başarılarını ödüllendirmek amacıyla yıl sonunda sınıf içerisinde başarı sıralamasında yüzde 10'a giren öğrencilere yüzde 50'ye varan indirimler sağlayacak. Bu kapsamda üniversitenin Sağlık Yönetimi Bölümü'nde eğitim görmek isteyen adaylar yüzde 50 burs imkanlarıyla 5 bin 250 lira, Eczane Hizmetleri Programı yine yüzde 50 burs imkanlarıyla 5 bin lira ödeyecek.

BAŞARIYLA DOĞRU ORANTILI

Üniversite, YGS-1 ve YGS-2 Puan türü ile ücretli, yüzde 100 ve yüzde 50 burslu olmak üzere toplam 210 kontenjan ile geleceğin yardımcı sağlık personelleri için ideal bir eğitim avantajı sunuyor. Başarı burslarıyla da dikkat çeken Bezmialem, Türkiye genelinde ilk 100'e giren öğrencilere 9 ay süre için aylık 2.000.-TL nakit ödeme, Türkiye genelinde ilk 101-500 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay süre için aylık 1.000.-TL nakit ödeme, Türkiye genelinde 501-1000 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay süre ile 500 TL nakit ödeme, Türkiye genelinde 1001-2000 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay süre için aylık 350 TL nakit ödeme imkanları sunuyor.

Muğla'da ücretsiz barınabilirsiniz

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, ülke ve dünya turizminin önemli merkezlerinden biri olan Muğla'da öğrencilere güzel zaman geçirebilmeyi de vaat ediyor. Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, Sıtkı Koçman Vakfı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ni Geliştirme Derneği tarafından başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere, öğretim yılı sürecinde burs sağlandığını söyledi. Muğla Üniversitesi'ne yerleşme puanlarına göre en yüksek puanı alan ilk üç öğrenci, yurtta bir eğitim-öğretim yılı süresince ücretsiz barınma hakkı veriliyor.

'Çok İstiyorum Bursu' bugün son!

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin dördüncü kez düzenlediği ve büyük ilgi gören 'Çok İstiyorum Bursu'na başvurular başladı. Üniversite eğitimini ŞEHİR'den almayı çok istediğini en etkili şekilde anlatanlar bursu almaya hak kazanacak. Başvurular için son tarih ise 10 Temmuz. Burs kapsamında, ŞEHİR'li olmayı çok istediğini en iyi anlatarak rektör, öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan ŞEHİR jürisini ikna eden 3 öğrenci bu bursa sahip olacak.

Okulda eğitim hastanede pratik

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, aynı kampüs içerisinde yer alan 500 yataklı Üniversite Hastanesi'nde, 5 bini aşkın günlük poliklinik sayısı ve 120 yoğun bakım yatağıyla öğrencilerine her zaman pratik ve gözlem yapma avantajı da sunuyor. Öğrenciler, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesinde tıp eğitiminin klinik bileşeni olan hastaların gözetimi ile çalışılmasına odaklanma, polikliniklere ve ameliyatlara gözlem amaçlı katılabilme imkanına sahip. Rektör Tüzgen, 'Yalnızca sağlık alanında eleman yetiştirerek emsallerine fark oluşturan Bezmiâlem' in bu yıl açılan yüksek okul programları ile sağlıkta en çok istihdam açığı bulunan ara eleman yetiştireceğiz' ifadelerini kullandı. Bezmialemli öğrencilerin yüzde 54'ü burslu eğitim alırken, yine öğrenciler üniversiteye giriş aşamasında aldıkları puanlara göre tam ya da yüzde 50 burslu olarak okumaya hak kazanıyor.

Süleyman Şah desteği kesmiyor

Tematik sosyal bilimler üniversitesi olarak adından sıkça söz ettiren Süleyman Şah Üniversitesi, 'az fakülte-az öğrenci' şeklindeki eğitim tarzıyla butik üniversite olma özelliği taşıyor. Kariyer hedefini en iyiye ulaşmak olarak belirleyen öğrencilere yönelik eğitim fırsatı sunduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Ekiz, 'Gelecekte kendisini yöneten pozisyonunda görmek isteyen ve yönettiği kurumda söz sahibi olabilen nitelikte eğitim sistemine sahibiz' dedi. Ayrıca LYS'de dereceye giren öğrencilere aylık 2 bin TL'ye varan burs imkanı sağlanıyor. Üniversite, bursların devamlılığında akademik başarı da aramıyor. Bu sayede öğrenciler başarısız dahi olsa, burs imkanları ellerinden alınmamış oluyor. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ücretli kontenjanları 19 bin 500 TL, Yüzde 50 burslu kontenjanları 9 bin 750 TL, Yüzde 25 burslu kontenjanları 14 bin 625 TL'dir. Öğrenim ücretleri eşit taksitler halinde 8 ayda ödenebiliyor.

Üsküdarlılara iş imkanı da var

Türkiye'nin davranış bilimleri ve sağlık alanında tematik üniversitesi olarak bilinen Üsküdar Üniversitesi de burs imkanlarıyla dikkat çekiyor. 'Her iki öğrencimizden biri burslu eğitim-öğretim görüyor' diyen Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Öğrencilere Üniversite Giriş Kontenjan Bursları, Üniversiteye Giriş Başarı Bursları, Üniversite Teşvik Bursları ve Üniversite destek bursları olmak üzere öğrencilere 4 farklı kategoride çeşitli burs imkanları sunduklarını belirtti. Üsküdar Üniversitesi'ni ilk tercihleri arasına yazan, ilk 5 tercihinin tamamını Üsküdar Üniversitesi olarak yapan adaylar ise 5'inci tercihlerine yerleşseler dahi ilk tercih burs imkanından yararlanıyor. LYS'de ilk 500'e girip Üsküdar Üniversitesi'ni tercih eden adaylara mezun olduklarında iş garantisi verdiklerini anlatan Tarhan, 'Öğrencilerimiz NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'nde istihdam edilecekler' diyor.

İki yılda meslek sahibi olabilirsin

Sanat, Tasarım, Medya, İletişim, Eğitim ve Teknoloji alanlarında nitelikli insan yetiştirmeyi hedefleyen Plato Meslek Yüksekokulu'nda öğrencilerinin yüzde 86'sı burslu okuyor. Öğrencilerin yüzde 25'i hem okuyup hem çalışıyor böylelikle tüm mezunların yüzde 90'ı hayata erkenden atılmış ve dört elle tutunmuş oluyor. Doğru tercihle daha çok gencin yükseköğrenim görmesini hedefleyen Plato Meslek Yüksek Okulu'nun yetkilileri, '2 Yıllık Okuyacağına Hiç Okuma' diyen kişilerin söylediklerine gençlerin itibar edilmemesi gerektiğini savunarak, özellikle yüzde 40'ı liseden sonra eğitimine devam etmeyen düz ve meslek lisesi öğrencilerine 'Hiç Okumayacağına 2 Yılda Meslek Sahibi Ol' diyor.

Uzman görüşü: Mezuniyetten önce kariyer planın hazır

Nişantaşı Üniversitesi İnsan Kaynakları Atölyesi Direktörü Esra Doğan,'Üniversite öğrencileri genellikle iş dünyasının genel işleyişine ve nerede ne gibi fırsatlar barındırdığına hâkim değiller. Ayrıca kendi yeteneklerini işe nasıl yansıtabileceklerini de bilemeyebilirler. Sonrasında işe nereden başlamadı ve hangi yollardan ilerlemesi gerektiğine ilişkin bir reçete sunar' şeklinde anlattı. İş dünyasında iletişim halinde oldukları şirketlerin beklentilerini göz önünde bulundurduklarının altını çizen Doğan, öğrencilerin kendilerine uygun iş kollarına yönlendirildiğini ve anlaşmalı oldukları şirketlere stajyer olarak yerleştirdiklerini sözlerine ekledi.

YOL HARİTANIZ HAZIR MI?

Tercih sürecinde öğrencilerin birçok soruya cevap vermesi gerektiğini anlatan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sosyolog Rehberlik Uzmanı İsmail Öz, öğrencilerin kendilerine bu soruları sorarak, yol haritası çizmeleri gerektiğini anlattı. Öz, 'Kariyer planını öğrencinin kendisi yapmalı. Yapılan plan da adım adım uygulanmalı. Aile, hocalar, uzmanlar adaylara fikir verebilirler ama adaylar adına harekete geçemezler' diye anlattı. Ayrıca Öz şunları söyledi: 'Stres yapmadan sakince dinle, araştır, sor ama 'Unutma!' bu karar senin. Yanlış bir karar verdiğinde suçlayacak hiç kimse bulamayacaksın.'


11 yıl önce